Bilgi Havuzu

2024 TIPDİL Nedir, TIPDİL’ e Kimler Girebilir? 2024 TIPDİL Hakkında Bilinmesi Gerekenler

2024 TIPDİL Nedir, TIPDİL’ e Kimler Girebilir? 2024 TIPDİL Hakkında Bilinmesi Gerekenler. 2024 yılında TIPDİL sınavına girecek olanlar için TIPDİL Kaç Yıl Geçerli? bu yazımızda tüm merak edilenleri TIPDİL Hakkında tüm bilinmesi gerekenleri derledik.

2024 TIPDİL Nedir?

2023 tipdil nedir 1

 

Hekim olmak isteyen adayların girmesi gereken dil sınavı olan TIPDİL, tıp ile ilgili olsa da bu sınav için İngilizce yeterliliği büyük öneme sahiptir.

Ankara Üniversitesi Türkçe ve Yabancı Dil Uygulama ve Araştırma Merkezi yani kısa adıyla TÖMER adına Ankara Üniversitesi Sınav Yönetim Merkezi (ASYM) tarafından TUS, DUS, EUS ve diş hekimliği ile tıp alanlarında doktora programlarına başvuru için gerekli olan yabancı dil yeterliğini ölçmek amacıyla İstanbul ve Ankara’da yılda 2 kez yapılan kelime bilgisi ve dil bilgisi, çeviri, cümle tamamlama gibi sorulardan oluşan sınavdır.

İlk TIPDİL sınavının yapıldığı tarih ise 31 Ağustos 2014’tür. İngilizce, Almanca ve Fransızca alanlarından oluşan TIPDİL’ de adaylar bir dönemde sadece 1 yabancı dilden sınava girebilmektedir.

DUS ve TUS Sınavlarında dil muafiyetini sağlamak için adayların YÖK tarafından denkliği kabul edilen yabancı dil seviye tespit sınavlarından birisine girerek 50 ve üzerinde bir puan almaları beklenmektedir. Dolayısıyla DUS ve TUS’a hazırlanan adaylar, YÖKDİL, YDS ve TIPDİL Sınavlarına başvurmaları gerekir.

TIPDİL Sınavı da YDS ve YÖKDİL’ e benzer bir sınav olması yanı sıra kapsamı daha dar olan bir dil yeterlilik sınavıdır. 2014 yılından beri yapılmakta olan TIPDİL Soruları Ankara Üniversitesi TÖMER (Türkçe ve Yabancı Dil Uygulama ve Araştırma Merkezi) tarafından hazırlanmaktadır.

 


TIPDİL’ e Kimler Girebilir?

2023 tipdil kimler girebilir

Diş Hekimliğinde Uzmanlık Sınavı (DUS), Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) ve Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı (EUS)’na girmeye hak kazanmış veya hak kazanacak olan tüm adaylar ile birlikte diş hekimliği ile tıp alanlarında doktora programlarına başvuracak adaylar girebilmektedir.

 Tıpdil sınavına katılabilecek kişiler aşağıdaki gibidir:

  • Tıp Fakültesi öğrencileri
  • Stajyer Doktorlar
  • İntern Doktorlar
  • Pratisyen Hekimler
  • Asistan Doktorlar
  • Uzman Doktorlar
  • Tıp Diploması sahibi diğer Doktorlar
  • Diş Hekimliği Fakültesi öğrencileri
  • Diş Hekimleri
  • Asistan Diş Hekimleri
  • Diş Hekimliği diploması sahibi diğer kişiler

Ayrıca TUS sınavına girmeye hak kazanan sağlık bölümü mezunu öğrenciler veya diploma sahipleri de Tıpdil sınavına girebilir.


2024 Tıpdil Sınav Başvurusu Nasıl Yapılır?

2023 tipdil nasil basvurulur

TIPDİL sınavına başvurusunu, Ankara Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi Aday Bilgi Sistemi üzerinden aday.ankara.edu.tr  web sitesinden yapılabilir. 2024 yılı sınav başvuruları ÖSYM sınav takvimime göre  Başvurular 22 Ocak 2024 tarihinde saat 10:00’da başlayıp, 04 Şubat 2024 tarihinde saat 23:59’da sona erecektir. Sınav 17 Şubat Cumartesi günü saat 10:00′da başlayacak ve 12:30‘da sona erecek. Sınav süresi 150 dakika olacak ve adaylara 5 seçenekli 80 soru sorulacak.

TIPDİL başvuru sürecini 3 adımda tamamlayabilirsiniz. İlk olarak Ankara Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi Aday Bilgi Sistemi üzerinden “Sisteme kayıt olmak için tıklayınız.” linkinden Aday Kayıt Formuna ulaşılmalı ve bu form eksiksiz bir şekilde doldurulmalıdır.

Ardından Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası ve kayıt esnasında belirlenen şifreyle aynı adresten sisteme giriş yapılmalıdır. Sistemde yer alan “Sınav Başvurusu” menüsünden başvurmak istenilen sınav seçilmelidir.

Ödeme işlemi gerçekleştirildikten sonda sayfada “ÖDEME İŞLEMİ BAŞARILI, SINAV BAŞVURUNUZ ALINMIŞTIR.” mesajı görülecektir. Sistem tarafından yönlendirilen kredi kartı ile ödeme linki ile ödeme işlemi gerçekleştirilecektir. Başvuru işleminin tamamlanması ile birlikte adaylara, kısa mesaj ya da e-posta gönderilecektir.


TIPDİL Sınavında Hangi Sorular Soruluyor?

TUS veya DUS sınavlarına girmek için zorunlu olan dil puana tabi tutulan adaylar Tıpdil sınavına katılmalıdır. Sınavdan 50 ve üzeri puan almaları yeterli olan adaylar, hazırlık sürecinde girecek oldukları sınavın içeriği hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Peki Tıpdil sınavında hangi sorular sorulur? Tıpdil soru türleri aşağıdaki gibidir:

  • 23 tane Kelime bilgisi ve dil bilgisi
  • 11 tane Cümle tamamlama
  • 7 tane İngilizce-Türkçe Çeviri
  • 7 tane Türkçe-İngilizce Çeviri
  • 20 tane Paragraf sorusu (Her birinde 4 soru yer alan 5 ayrı paragraf)
  • 6 tane Paragraf tamamlama
  • 6 tane Anlam bütünlüğünü bozan cümleyi bulma

TIPDİL Sınavı Konuları ve Soru Dağılımı:

Gramer Bilgisi ve Kelime 23 Soru
Cümle Tamamlama 13 Soru
Çeviri 14 Soru
Paragraf 20 Soru
Paragraf Tamamlama 6 Soru
Anlam Bütünlüğünü Bozan Cümle 6 Soru

Tıpdil Sınavının Geçerlilik Süresi

Tıpdil nedir ve başvuru sürecinden sonra merak edilen bir diğer konu da Tıpdil sınavı geçerlilik süresidir. Bu sınavdan aldığınız puan 5 yıl süre ile geçerlilik gösterir. Bunun yanı sıra, tıp dil sınav puanı isteyen birimlerde de bu süre boyunca geçerli kabul edilir.

İstanbul PTE uzman kadrosu ile bu yazımızda sizlere “Tıpdil nedir” konusu hakkında bilgiler verdik. Sizler için faydalı olmasını diler, okuduğunuz için teşekkür ederiz. Daha detaylı bilgi için bizlere iletişim kanallarımızdan ulaşabilirsiniz.


2024 TIPDİL Hakkında Bilinmesi Gerekenler

TIPDİL’de Kaç Soru Vardır?

TıpDil Sınavı 80 sorudan oluşmaktadır. Adaylara bu sorular için toplamda 150 dakika yani 2,5 saat süre verilmektedir. TÖMER TIPDİL Sınavı, İngilizce, Almanca ve Fransızca dillerinde yapılmaktadır. Adaylar bir sınav döneminde bu dillerden yalnızca birine ait sınava girebilmektedir.

IPDİL Kaç Sene Geçerlidir?

Tıp Dil Sınavı, sınav sonucunun açıklandığı tarihten itibaren 5 sene boyunca geçerlidir. Tıpdil sınavı başvuru tarihleri ve sınav sonuçlarının kaç günde açıklandığı bilgisi ise yıldan yıla değişiklik gösterebilmektedir.

TIPDİL Kolay Mıdır?

TIPDİL Sınav Soruları ağırlıklı olarak tıbbî literatürden gelmektedir. Ayrıca adayların hedeflediği puan 50 barajı olduğu için diğer yabancı dil seviye tespit sınavlarına kıyasla sağlıklı bir çalışma prensibi ile başarılı olunabilecek düzeyde bir sınavdır.

TÖMER TIP Dil Sınavı’na Kimler Girebilir?

Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği ya da Sağlık Bilimleri ile ilgili fakültelerin öğrencileri, uzmanlık eğitimi alanlar ve uzmanlık eğitimine devam edenler, tıp, diş hekimliği ya da sağlık bilimleri fakültelerinin ilgili bölümlerinden mezun olan ya da mezun olabilecek durumda olan kişiler TIPDİL Sınavı’na başvurabilirler.

TIPDİL Başvuruları Nasıl Yapılır?

TIPDİL bir ÖSYM Sınavı olmadığından net bir sınav başvuru tarihi yoktur. Fakat çoğunlukla Şubat ve Haziran dönemlerinde olmak üzere yılda 2 kez gerçekleştirilir. Sınav ücretleri ve başvuru koşulları her sene belirlenen dönemlerde kılavuz üzerinden adaylara duyrulur. TIPDİL Başvuruları ilan edilen tarihlerde ” aday.ankara.edu.tr ” adresinde Aday Bilgi Sistemi üzerinden gerçekleştirilir.

TıpDil’de Yanlışlar Doğruları Götürür mü?

TIPDİL’de yanlışlar doğruları götürmemektedir.

TıpDil Baraj Puanı Kaçtır?

TIPDİL baraj puanı 50’dir. Sınavdan 50 ve üzeri puan alan adaylar başarılı sayılmaktadır.

TıpDil Puanı Hesaplanabilmesi için Kaç Net Yapılmalıdır?

TIPDİL puanının hesaplanabilmesi için kaç net yapılması gerektiği kılavuzda açıklanmamıştır; ama 80 sorunun yer aldığı TIPDİL’de adayların soruların en az 40 tanesini doğu yaparak 50 ve üzeri puan almaları gerekmektedir.

2024’de TıpDil Kaç Kez Yapılacak?

TIPDİL yılda 2 kez yapılmaktadır fakat henüz 2024 TIPDİL sınavlarından sadece birinin tarihi belli olmuştur.

TıpDil’e Kaç Ay Çalışılmalıdır?

TIPDİL’e çalışma süresi sınava girecek adayların bilgi birikimine ve çalışma yoğunluğuna bağlı olarak değişmektedir. Dil seviyesi düşük olan adaylar sınava 2 ayda hazırlanırken dil seviyesi orta olan adaylar 1,5 ayda, hazırlık okumuş veya sınava önceden girmiş ya da dil seviyesi yüksek olan adaylar 1 aya sınava hazırlanabilmektedir.

TıpDil Sınavına Hazırlanırken Günde Kaç Soru Çözülmelidir?

TIPDİL’e hazırlanan adayların günde kaç soru çözmesi gerektiği kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Adayların en az sınavda karşısına çıkacak soru sayısı kadar yani 80 soru çözmesi yararlıdır. Bu sayı artırılabildiği kadar artırılmalıdır. Çözülen soru sayısının artırılması sınav sonucunu olumlu yönde etkileyecektir. Adaylar çözmesi gereken soru sayısını kendi dil seviyesi ve soru çözümüne ayırabileceği zamana göre belirlemelidir.

TıpDil Sınavına Çalışırken Çıkmış Sorular Çözmek Gerekir mi?

TIPDİL Sınavına çalışırken çıkmış soruları çözmek gerekmektedir. Sınava yönelik en doğru analiz çıkmış sorular üzerinden yapılan analizlerdir. Uzmanlar TIPDİL’e girmeden önce çıkmış sınav sorularının çözülmesini önermektedir. Çıkmış soruları çözmek TIPDİL soru tarzını öğrenmeyi, doğru bir TIPDİL çalışma planı oluşturmayı ve çalışma motivasyonunun artmasını sağlamaktadır.

TIPDİL çıkmış soruları çözen adaylar TIPDİL’in soru tarzını öğrenecekleri için sınav esnasında nasıl sorularla karşılaşacağını önceden öğrenmekte ve sınav sırasında yapması gerekenleri belirleyebilmektedir. TIPKDİL çıkmış sorulara internet üzerinden ulaşmak mümkündür.


İlginizi Çekebilir 👇

👉 DUS 2024 Kazanmak Zor mu? 

Bizi Instgram’dan takip etmek için TIKLAYINIZ

4 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu