Bilgi Havuzu

2024 TYT Türkçe Nasıl Çalışılır? 2024 TYT Türkçe Konu ve Soru Dağılımı

2024 TYT Türkçe Nasıl Çalışılır? 2024 TYT Türkçe Konu ve Soru Dağılımı. 2024 YKS girecek adaylar için bu yazımızda YKS ilk oturumu olan 2024 TYT Türkçe Konu ve Soru Dağılımını hazırladık. Tüm detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz.

2024 TYT Türkçe Dersine Nasıl Çalışılır?

2023 tyt turkce nasil calisilir

YKS girecek adayların ilk gireceği oturum olan TYT için hazırlanmaya başlandı. ÖSYM tarafından hazırlanan 2024 YKS müfredatları hazırlanırken sınava girecek adaylar öncelikle TYT ve ardından da AYT için ön çalışmalara başladı. 2024 TYT hazırlanırken öncelikle Konu ve Soru Dağılımını bilmenizde fayda var.

Bununla birlikte daha önceki yıllarda çıkmış sorulara göz atarak karşınıza çıkacak sorulara yabancı olmamış olursunuz. 2024 TYT Türkçe dersine çalışırken konuları tek tek ele almalı eksiklerinizi çıkarmalı ve bu doğrultuda bir çalışma planı hazırlamalısınız.

Diğer bir konu ise TYT Türkçe dersine çalışırken muhakkak bir çalışma planı yapmalısınız. Mevcut hayat şartlarınıza uygun olacak ve çalışmaktan sıkılmayacağınız şekilde kendi düzeninize uygun bir çalışma programı yaptığınız takdirde hem daha verimli çalışmış olur, hem de istediğiniz başarıyı elde edersiniz.

TYT’ de ortak müfredata dayalı Türkçe Testi, Sosyal Bilimler Testi, Temel Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi yer alacaktır. TYT 2024 Türkçe Dersine Hazırlanırken En İyi 6 Yöntemi sizler için hazırladık…


1. TYT Türkçe  Dersi İçin Bir Çalışma Planı Hazırlayın

Az önce de bahsettiğimiz gibi en önemli detay aslında bir çalışma planı hazırlamak. Unutmamamız gereken en önemli detay şu ki hiçbir başarı tesadüf değildir, her başarının altında mutlaka planlı bir çalışma yatar.
Hal böyle olunca izlere ilk yapılacak şey diğer derslerde de yapıldığı gibi TYT Türkçe dersine de bir plan hazırlamanız olacaktır. Eksik olduğunuz ve zorladığınız konulara daha çok yer verecek şekilde oluşturacağınız bir plan ile haftanın 3-4 gününü Türkçe dersine ayırmanız son derece yararlı olacaktır.

2. Konuları Kesinlikle Çalışın

Bazı öğrencilerin konu çalışması yapmadan bilmedikleri konularda da test çözerek başlamaktadır. Tamamen yanlış olan bu çalışma sistemi özellikle de dilbilgisi konusunda hakim olmadan test çözülmesi ilerleme sağlamanızı engelleyecektir. Bu sebeple de ders çalışmaktan sıkılacak ve vazgeçmenize bile sebep olacaktır.
Yapmış olduğunuz plana göre öncelikli olarak konu çalışması yapıp sonrasında test odaklı ilerlemeniz en sağlıklı çalışma biçimi olacaktır.
Konu çalışması sonrasında test çözümünü uzun bir süre sürdürmeli, yanlış sayınız azalmıyorsa konu tekrarı yapmanızı tavsiye ederim. Sınavda sorumlu olduğunuz konuları “TYT Türkçe Konuları” başlıklı yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Lise öğrenimi boyunca Türk Dili ve Edebiyatı derslerinde görmüş olduğunuz dilbilgisi konularından TYT’de sorumlu olduğunuzda lise derslerine önem vermenizi, derslerde gördüğünüz dilbilgisi konularını not almanızı da tavsiye ederim.

3. Özet Çıkarmayı ve Kısa Notlar Tutmayı İhmal Etmeyin

2023 tyt turke konu ve soru dagilimi
TYT Türkçe testinde sorumlu olduğunuz Türkçe  konuları bildiğiniz gibi sözel olduğu için bazen kafa karıştırıcı olabilir. Bunun önüne geçmek ve hızlıca hatırlatmalar yapmak adına konu çalışması yaparken kısa kısa notlar tutmanın faydasını fazlasıyla görebilirsiniz. Kısa kısa notlar tutarak hem özeti kolaylaştırmış olursunuz hem de daha fazla kalıcı bilgiye ulaşırsınız.
Çalışmalarınızı hızlandırmanın en etkili yolu da çalıştığınız konulara dair kısa ve akılda kalıcı notları tutmaktan geçer. Böylelikle tekrar yaptığınız tüm konuya değil konunun kilit noktalarına hızlıca göz atabilirsiniz. Son olarak unutmayın ki sözel dersler için en verimli çalışma metotlarının başında not olarak çalışmak gelmektedir. Not alırken konuyu olduğu gibi değil de kendi kavrayış tarzınıza göre almanız buradaki verimi arttıracaktır.

4. Sıklıkla TYT Türkçe Çıkmış Sorular ve Test Çözün

Çalıştığınız her konu sonrası kesinlikle test çözme alışkanlığını kazanın. Bu şekilde hem konu pekişmiş olacak hem eksiklerinizi fark edecek hem de önünüze gelecek sorulara hazırlıklı olmuş olacaksınız. Test çözümü ardından çalıştığınız konu ile ilgili daha önce çıkmış soruları çözerseniz kalıcı bilgi elde ederen bir yandan da motive olarak kendinizi başarılı hissedebilirsiniz.
Çok sayıda ve zamana yayılmış test çözümleri yapılmadan bu derste başarılı olmak pek olası bir durum değildir. Konu çalışmalarının akabinde haftalık çalışmalarınızın büyük kısmını test çözümüne ayırmalı ve yaptığınız yanlışlara tekrar dönerek ilgili konudaki eksikliğinizi gidermelisiniz.

5. Her Gün Paragraf Sorusu Çöz

TYT Türkçe dersinin soru dağılımlarını incelerseniz büyük bir kısmının paragrafa ait olduğunu hemen fark edersiniz. Bu nedenle test çözümlerimizi paragraf üzerine yoğunlaştırmak buradaki önceliklerimizden olmalı. Paragraf haftanın belli günlerinde oturulup 100 testi çözülecek bir konu değil.
Paragraftaki en büyük başarı, zamana yayılmış düzenli çalışmayla gelir. Bu nedenle her gün en az 15-20 paragraf testini çözmeden yatmamayı alışkanlık haline getirmelisiniz. Zamanla sadece TYT Türkçe testinde değil diğer testlerde de başarı oranınızın arttığını ve zamanı daha verimli kullandığınızı göreceksiniz.

6. TYT Türkçe Dersinin Vazgeçilmezi Bol Bol Kitap Okuyun

Bildiğiniz gibi üniversite sınavlarında sadece Türkçe testleri değil, diğer birçok ders testi de anlamaya dayalı sorulara dayanmaktadır. Bu nedenle başta paragraf olmak üzere birçok konuda başarılı olmak hızlı bir şekilde okumak ve bunları analiz etmeye bağlıdır.
YKS mantığını az çok anlayan yukarıdaki sonuca hemen ulaşacaktır. Fakat burada daha ön plana çıkan soru öğrencilerin hızlı okuma ve anlama gücünü nasıl geliştireceği olmaktadır.
Sınava artık yıllar değil aylar kalmışken kitap okumaya karar verdiyseniz hevesinizi kırmak istemem ama sanki biraz geç kaldınız gibi. Yukarıda ifade ettiğim şeyler kitap okuma alışkanlığı olanlar içindi. Yoksa son aylarda kendinizi sınav için kitaba vermenin katkısı konusunda tartışabiliriz.
Benim tavsiyem yine geç olsa da liseye başlar başlamaz kitap okumaya başlamanız ve bunu alışkanlık haline getirmenizdir. İşte yıllara yayılan bu alışkanlık sizlere başarı olarak dönecektir.

2024 TYT Türkçe Konu ve Soru Dağılımı

2023 tyt turke konu ve soru dagilimi 1

TYT’ de ortak müfredata dayalı Türkçe Testi, Sosyal Bilimler Testi, Temel Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi yer alacaktır. Adaylar, Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) öğretim programlarından (müfredat) sorumludur.
Birinci Oturumda yapılacak Temel Yeterlilik Testi (TYT)’n de; 40 Türkçe, Sosyal Bilimler; Tarih(5 soru),Coğrafya(5 soru),Felsefe(5 soru),Din Kültürü (5 soru) toplam 20 soru ve 40 Temel Matematik, 20 Fen Bilimleri; Fizik(7 soru),Kimya(7 soru),Biyoloji(6 soru) olmak üzere toplam 120 soru sorulacaktır. Temel Yeterlilik Testi (TYT)’ nin süresi 165 dakikadır.
Türkçe Testi Kapsamı ; Türkçeyi doğru kullanma, okuduğunu anlama ve yorumlama, kelime hazinesi, temel cümle bilgisi ve imla kurallarını kullanma becerilerini ölçmeye yönelik sorulardan toplam 40 soru sorulacaktır.
  • Sözcük Anlamı
  • Söz Yorumu
  • Deyim ve Atasözü
  • Cümle Anlamı
  • Cümle Yorumu
  • Paragrafta Anlatım Teknikleri
  • Paragrafta Konu-Ana Düşünce
  • Paragrafta Yapı
  • Paragrafta Yardımcı Düşünce
  • Ses Bilgisi
  • Yazım Kuralları
  • Noktalama İşaretleri
  • Sözcüğün Yapısı
  • Sözcük Türleri
  • Fiiller
  • Sözcük Grupları
  • Cümlenin Ögeleri
  • Cümle  Türleri
  • Anlatım Bozukluğu

2024 TYT Türkçe Konulara Göre Soru Dağılımı

Yeni güncellenen sisteme göre düzenlenmiş olup, YKS sınav sistemine uygun konular yayınlanmıştır.

Konu Adı 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022
Sözcükte Anlamı 3 3 3 4 1 5 4
Cümlede Anlamı 7 7 7 3 6 3 3
Paragraf 22 22 22 21 26 25 26
Ses Bilgisi 1 3 3 1 1
Dil Bilgisi 3 1 1 7 3 2 3
Anlatım Bozukluğu 2 1 1
Noktalama İşaretleri 1 1 1 2 2 2 2
Yazım Kuralları 1 2 2 2 2 2 2
Toplam Soru Sayısı 40 40 40  40  40 40 40

 

İlginizi Çekebilir 👇

👉 Sınavlara Hazırlanırken Çıkmış Soruları Çözmenin Faydaları Nelerdir? 

👉 2024 AYT Nasıl Çalışılır? 

Bizi Instgram’dan takip etmek için TIKLAYINIZ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu