Bilgi Havuzu

2024 DHBT Sınavı Nedir? DHBT Sınavında Hangi Dersler Var? 2024 DHBT Hakkında Bilinmesi Gerekenler

2024 DHBT Sınavı Nedir? DHBT Sınavında Hangi Dersler Var? 2024 DHBT Hakkında Bilinmesi Gerekenler. 2024 KPSS DHBT sınavı yaklaşırken bir dahaki DHBT Ne Zaman? merak edilmeye başlandı. Diyanet İşleri Başkanlığında din hizmetlerinde görev almak isteyen adayların gireceği 2024 DHBT Sınavına Kimler girebilir? araştırılmaya başlandı. Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi olan 2024 KPSS DHBT Hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için araştırdık.

2024 DHBT Sınavı Nedir?

2024 dhbt sinavi nedir

Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde görev almak isteyenlerin girmesi gereken bir sınav olan DHBT sınavı, açılımı ile anlatmaya başlayalım. DHBT sınavı Diyanet İşleri Başkanlığında görev almak insanların girmiş olduğu bir sınavdır. KPSS DHBT, Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testidir, ve  2014 yılından önce Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından farklı bir sınav adıyla  yapılan bu sınav, 2014 yılında ÖSYM bünyesinde yapılmaya başlanmış ve DHBT yani Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi adını almıştır.

. Diyanet işlerinde görev almak isteyen insanlar KPSS genel kültür, genel yetenek sınavının yanında lisans alanında DHBT sınavına başvurmamalılardır. Din İşleri Başkanlığında din ile alakalı görevlerde yer almak için DHBT sınavına girmek zorunludur.

Biraz daha açıklayıcı anlatacak olursak; lisans, ortaöğretim veya ön lisans düzeyinde mezun olan adayların, Diyanet İşleri Başkanlığı din hizmetleri sınıfına ait kadrolara ilk defa, açıktan veya sözleşmeli atamalarda kullanılacak puanı elde etmek için girdikleri çoktan seçmeli 40 sorudan oluşan sınavdır. Her aday mezun olduğu öğrenim düzeyine göre  DHBT’ ye katılır.

KPSS DHBT’ de yer alan ilk 20 soru DHBT-1, ikinci 20 soru ise DHBT-2 şeklinde adlandırılmaktadır. DHBT-1, tüm öğrenim düzeyleri için ortak temel din bilgisi sorularından oluşmaktadır. DHBT-2 ise adayların öğrenim düzeyine göre farklılık göstermektedir. DHBT sınav puanı, bir sonraki DHBT yapılana kadar geçerlidir. DHBT’ ye katılacak adayların kendi öğrenim düzeyindeki KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür oturumuna katılması da zorunludur.


Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi Sınavına Kimler Girebilir?

Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testine kimlerin girebileceği aşağıda listelenmiştir.

  • İmam hatip lisesi mezunu olan adaylar DHBT’ye girebilmektedir. Son sınıfta olan ve sınav geçerlilik süresi içinde mezun olabilecek olan adaylar da sınava girebilmektedir. (Açık öğretimden imam hatip lisesi mezunu öğrenciler de girebilmektedir.)
  • İlahiyat Ön Lisans mezunu olan veya sınav geçerlilik süresi içinde mezun olabilecek olan adaylar Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testine girebilmektedir.
  • İlahiyat Fakültesi, İslami İlimler Fakültesi, Eğitim Fakültelerinin Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Öğretmenliği Bölüm mezunu olan veya sınav geçerlilik süresi içinde mezun olabilecek olan adaylar DHBT’ye girebilmektedir.

Ayrıca Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi yani DHBT sınavına hem lise mezunları, hem 2 yıllık mezunları hem de 4 yıllık mezunları başvurabiliyor. Hepsinin de KPSS’ de belli bir puan almış olması gerekiyor. Lise mezunlarının KPSS122, önlisans mezunlarının KPSS123, lisans mezunlarının ise KPSS124 puan türünde barajı aşmış olmaları gerekir ki DHBT’ye başvurabilsinler.


2024 DHBT Sınavında Hangi Dersler Var?

2024 dhbt sinavinda hangi dersler var konu ve soru dagilimi

Öncelikle belirtelim ki DHBT ‘de başarılı olabilmek için adayların hedefini açık ve net bir şekilde belirlemesi ve hedefine ulaşacağına inanması gerekmektedir. Hedefi belli olan adaylar, ders çalışmaya daha kolay motive olmakta ve sınavdan sonra olumlu sonuçlar elde edebilmektedir. bununla birlikte adayların sınav hakkında bilgi sahibi olması da oldukça önemlidir.

2024 DHBT hakkındaki bilgilere internet aracılığıyla ulaşılabilmektedir. Sınav hakkında bilgi sahibi olan adaylar sınava daha doğru hazırlanmakta ve sınavda başarılı olmaktadır. DHBT’ ye girmeden önce DHBT konuları öğrenilmeli ve çalışma planı oluşturulmalıdır. DHBT konuları hakkındaki bilgi ÖSYM’nin sınav kılavuzunda yer almaktadır. DHBT sınav konuları aşağıda tablo şeklinde verilmiştir.

DHBT Konuları Tablosu

DHBT – 1 Konuları
Lisans Konuları  Ön Lisans Konuları  Ortaöğretim Konuları
İslam İnanç Esasları İslam İnanç Esasları İslam İnanç Esasları
İslam İbadet Esasları İslam İbadet Esasları İslam İbadet Esasları
Kur’an Bilgisi (Kur’an tarihi, tecvid, Kur’an’ı anlama ve meal bilgisi) Kur’an Bilgisi (Kur’an tarihi, tecvid, Kur’an’ı anlama ve meal bilgisi) Kur’an Bilgisi (Kur’an tarihi, tecvid, Kur’an’ı anlama ve meal bilgisi)
Siyer Siyer Siyer
İslam Ahlakı İslam Ahlakı İslam Ahlakı
DHBT- 2 Konuları
 Lisans Konuları  Ön Lisans Konuları  Ortaöğretim Konuları
Tefsir Tefsir Tefsir
Fıkıh Fıkıh Fıkıh
Hadis Hadis Hadis
Akaid ve Kelam Akaid ve Kelam Akaid ve Kelam
İslam Tarihi İslam Tarihi İslam Tarihi
Dinler ve Mezhepler Tarihi Dinler ve Mezhepler Tarihi Dinler ve Mezhepler Tarihi
Dini Hitabet Dini Hitabet Dini Hitabet

 


DHBT Puanı Nasıl Hesaplanır?

2024 dhbt puani nasil hesaplanir 1

Bu sınav için puan hesaplaması yapılırken adayların doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanları bulunmaktadır ve bu puanların ortalama ve standart sapmaları kullanılarak standart puanlar hesaplanmaktadır.

Din Hizmetleri Alan Bilgisi yani DHBT Testine giren adayların öğrenim düzeylerine uygun ilgili yılın KPSS puanlarına ek, öğrenim düzeylerine uygun KPSSP122, KPSSP123, KPSSP124 puanları da hesaplanmaktadır.

Adayların öğrenim düzeylerine göre hesaplanan KPSSP122, KPSSP123, KPSSP124 puanları, DHBT sonuç bilgileri içinde yer almaktadır. Adayların KPSSP122, KPSSP123, KPSSP124 puanlarının hesaplanabilmesi için DHBT’ ye girdiği öğrenim düzeyi ile aynı düzeyde KPSS’ ye de girmiş olması gerekmektedir. Sınav sonuçları her öğrenim düzeyi için ayrı ayrı değerlendirilmektedir. Puanlar, 100 üzerinden puanlara dönüştürülmektedir.

DHBT puanlarının hesaplanmasında testlerin ağırlıkları aşağıda tablo şeklinde verilmiştir.

DHBT Puanları Ağırlık Tablosu

DHBT Puanı KPSS Genel Yetenek KPSS Genel Kültür DHBT-1 DHBT-2
KPSSP122 (Ortaöğretim düzeyi) 0,15 0,15 0,30 0,40
KPSSP123 (Ön lisans düzeyi) 0,15 0,15 0,30 0,40
KPSSP124 (Lisans düzeyi) 0,15 0,15 0,30 0,40

2024 DHBT Hakkında Bilinmesi Gerekenler

DHBT sınavına nasıl başvurabilirim?

KPSS başvurularında adayların DHBT oturumuna katılmak isteyip istemedikleri bilgisi alınır.

DHBT sınavında herkese aynı soru mu sorulur?

Adaylar KPSS’ ye katıldıkları öğrenim düzeyinde DHBT ’ye katılacaklardır. Lisans soruları ile Ortaöğretim/Ön Lisans soruları farklıdır.

DHBT sınavının geçerlilik süresi ne kadardır?

KPSS ve DHBT sınavından alınan puan 2 yıl geçerlidir. (DHBT sınavı en son 4 Aralık 2016 tarihinde yapılmıştır.)

DHBT Konuları Nelerdir?

a) İslam İnanç Esasları

b) İslam İbadet Esasları

c) Kur’an Bilgisi (Kur’an tarihi, tecvid, Kur’an’ı anlama ve meal bilgisi)

d) Siyer

e) İslam Ahlakı

DHBT-2 Konu başlıkları nelerdir?

a) Tefsir

b) Fıkıh

c) Hadis

d) Akaid&Kelam

e) İslam Tarihi

f) Dinler ve Mezhepler Tarihi

g) Dini Hitabet

DHBT sınav sonuçları ne zaman açıklanır?

DHBT sınav sonuçları genellikle sınavdan sonraki iki ay içinde açıklanır. Sınav sonuçlarının değerlendirilmesi sırasında doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar bulunacak, bu puanların ortalama ve standart sapmaları kullanılarak standart puanlar hesaplanacaktır. Sınav sonuçları her öğrenim düzeyi için (ortaöğretim, ön lisans, lisans) ayrı ayrı değerlendirilecektir. Puanlar 100 üzerinden puanlara dönüştürülecektir.

Puanlar nasıl belirlenecek?

Adaylar önce KPSS sınavındaki genel yetenek ve genel kültür alanından 60+60=120 sorularını çözecek. KPSS’nin DHBT’ye etkisi her bölüm için %15 olmak üzere toplam %30’dur. DHBT sınavları ise %70 belirleyicidir. DHBT-1’den alınan puan %30, DHBT-2’den alınan puan %40 etkilidir. Alım yapılacağında her  alana mezuniyet durumuna göre kontejan verilmekte ve taban puan sıralamasına göre 3 katına kadar mülakata çağrılmakta. Mülakattan sonra Mülakat puanına göre komisyonca  atanması yapılmakta veya elenmektedir.

DHBT’ de Yanlışlar Doğruları Götürür mü?

DHBT’ de 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir.

DHBT Baraj Puanı Kaçtır?

DHBT’ ye giren adayların en az 60 puan almaları gerekmektedir.

DHBT Puanı Hesaplanabilmesi için Kaç Net Yapılmalıdır?

DHBT puanı hesaplanabilmesi için adayların en az 1 net yapması gerekmektedir.

2024 DHBT Sınavı Ne Zaman?

2022 DHBT, ÖSYM Sınav Takvimine göre 22 Eylül 2024 tarihinde yapılacaktır.

2024’de DHBT Kaç Kez Yapılacak?

2024’de DHBT 1 kez yapılacaktır ve sınav Kasım ayındadır.

2024 DHBT Sınav Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

2024 DHBT sonuçları, ÖSYM Sınav Takvimine göre 16.12.2022 tarihinde açılacaktır.

DHBT’ ye Hazırlanırken Günde Kaç Soru Çözülmelidir?

DHBT’ ye hazırlanırken günde kaç soru çözülmesi gerektiği her adaya göre farklılık göstermektedir. Adaylar Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testine hazırlanırken her gün çözebildiği kadar çok soru çözmelidir. Adayların soru çözüm hızı ve soru çözümüne ayırabileceği zaman farklıdır. Önemli olan zamanla soru çözüm hızını ve çözülen soru sayısını artırmaya çalışmaktır.

Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testine hazırlanan adaylar soru çözümü yaparken süre tutmalıdır. Soru çözerken süre tutmak, adayların kendi soru çözüm hızını gözlemleyerek zamanla artırmasını sağlamaktadır. Soru çözdükten sonra sonuçlar değerlendirilmeli, yanlış yapılan sorularda neden yanlış yapıldığı tespit edilmelidir. Sınav öncesinde eksiklerin tespit edilip giderilmesi Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi puanının yükselmesini sağlayacaktır.

DHBT’ ye Çalışırken Çıkmış Sorular Çözmek Gerekir mi?

DHBT’ ye çalışırken çıkmış soruları çözmek gerekmektedir. Uzmanlar, Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testine girmeden önce DHBT çıkmış sınav sorularını çözmeyi önermektedir. Çıkmış sorular, Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testine çalışma döneminde öğrencilere yol göstermektedir. DHBT için konu çalıştıktan sonra o konuyla ilgili geçmiş yıllarda çıkmış sorulara bakmak gerekmektedir.

Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testinde başarılı olmak için oldukça önemli olan çıkmış sorular; doğru bir DHBT stratejisi oluşturmayı, soru tekniklerini öğrenmeyi ve sınav stresinin azaltmasını sağlamaktadır. Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi çıkmış soruları çözen kişiler DHBT soru tiplerini sınavdan önce öğrenecekleri için sınav anında izlemesi gereken yolu önceden belirleyebilmektedir. DHBT çıkmış sorulara internet üzerinden ulaşmak mümkündür.

DHBT’ ye Hazırlanırken Kitap Okunmalı mıdır?

DHBT’ ye hazırlanırken kitap okunmalıdır. Kitap okumak adayları stresten uzaklaştırır, konsantrasyonunu ve hafızasını güçlendirir, okuduğunu anlama becerisini geliştirir. Kitap okumanın tüm bu faydaları da Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testine girecek adayların sınav sonucunu olumlu yönde etkilemektedir.


İlginizi Çekebilir 👇

👉 EKPSS 2024 Ne Zaman? 

Bizi Instagram’dan takip etmek için TIKLAYINIZ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu