Nasıl Olunur?

Arabulucu Nasıl Olunur? Arabuluculuk Sınavına Kimler Girebilir?

Arabulucu Nasıl Olunur? Arabuluculuk Sınavına Kimler Girebilir? Uyuşmazlık durumunda bir çözüm yöntemi olarak tarafların iletişimi kolaylaştıran Arabulucu Nasıl olunur? Arabulucu olmak isteyenler Kimler Arabulucu Olabilir? Arabuluculuk Sınavına Kimler Girebilir? merak etmekte. Bizde bu yazımızda Arabulucu Olmak İçin Hangi Bölüm okunmalı? ve Arabulucu Maaşları 2023 hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

Arabulucu Nasıl Olunur?

arabulucu nasil olunur

Kişiler arasında ya da gruplar arasında anlaşmazlık olması durumunda taraflar arasındaki anlaşmazlığa çözüme kavuşmasını sağlayan kilere Arabulucu denir. Arabuluculuk, uyuşmazlık konusu olayın taraflarının bağımsız ve tarafsız üçüncü bir kişi tarafından bir araya getirilmesi ile söz konusu uyuşmazlığın çözümü için iletişim kurmalarının ve müzakere etmelerinin sağlandığı alternatif bir uyuşmazlık çözüm yöntemidir.

Arabulucu olabilmek için Hukuk Fakültesi mezunu olmak ve en az 5 yıl meslek tecrübesine sahip olmak gereklidir. Şartları taşıyan adaylar başkanlık tarafından uygulanan, arabuluculuk eğitimini tamamladıktan sonra yazılı sınavda başarılı olan kişiler arabulucu olabilir.


Kimler Arabulucu Olabilir?

kimler arabulucu olabilir

Hukuk Fakültesi mezunu olan en az 5 yıllık bir mesleki deneyime sahip olan adaylar Arabulucu olabilirler. Yabancı bir hukuk fakültesini bitirilmişse Türkiye’deki hukuk fakülteleri programlarına göre eksik olunan derslerden sınava girilip başarı belgesi alınmış olunmalıdır. Arabulucu olabilmek için herhangi bir yaş kısıtlaması mevcut değildir..

Kasten işlenmiş; devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık, gerçeğe aykırı bilirkişilik yapma ve yalan tanıklık ve yalan yere yemin suçlarından mahkûm olmamak gibi herhangi bir suçtan mahkûm olmamak gerekir. Bu şartları taşıyan adaylar arabulucu olabilmektedir.


Arabuluculuk Ücretleri 2023 Ne Kadar?

2023 Yılı Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesi 04.10.2022  tarihli ve 31973 sayılı Resmî Gazete’de yayımlandı.

2023 Yılı Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesi’ne göre, Arabuluculuk sürecinin sonunda seri uyuşmazlıklarda anlaşma sağlanması halinde,
arabuluculuğun konusu para olan veya para ile değerlendirilebilen hukuki uyuşmazlık olsa bile arabulucu, her bir uyuşmazlık bakımından, Ticari Uyuşmazlıklarda 2.000,00 TL, diğer uyuşmazlıklarda ise 1.400,00 TL ücret isteyebilir. Taraflardan birinin aynı olduğu ve bir ay içinde başvurulan en az on beş uyuşmazlık seri uyuşmazlık olarak kabul edilir.

Arabuluculuk Resmi Gazete İlamı için TIKLAYINIZ


İlginizi Çekebilir 👇

👉 Portföy Yöneticisi Nasıl Olunur? Portföy Yöneticisi Maaşları Ne Kadar?

👉 Bizi Instagram’ dan takip etmek için TIKLAYINIZ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu