Bilgi Havuzu

Astronot Kalemi AG7 Nedir? NASA Uzay Kalemi AG7 Fiyatı Ne Kadar?

Astronot Kalemi AG7 Nedir? NASA Uzay Kalemi AG7 Fiyatı Ne Kadar? Son günlerde ülkenin de gündeminde olan Uzaya giden ilk astronot Alper Gezeravcı ile birlikte en çok merak edilenlerden biri de Astronot Kalemi olan AG7. Gelin birlikte Astronot Kalemi AG7 hakkında tüm merak edilenleri öğrenelim.

Astronot Kalemi AG7 Nedir?

astronot kalemi ag7 nedir

Astronot kalemi olarak da bilinen AG7,  NASA tarafından 2 yıllık zorlu testlerden sonra 1968 yılında Apollo 7 uzay görevinde ilk olarak kullanılan orijinal Fisher markası tarafından üretilen Uzay Kalemidir.

Öncelikle söyleyelim ki bu kalemin üretimi için yıllarca emek sarf edilmiş denemeler yapılmış ve oldukça yüksek meblağlı bütçeler ayrılmıştır. AG7, son derece sert krom kaplamalı katı pirinçten yapılmıştır ağır bir kalemdir. AG’nin açılımı Anti Gravity kelimelerinin bir kısaltmasıdır.

nasa uzay kalemi ag7 nedir

Türkçesi Anti kütle çekimi veya yer çekimsiz bir ortam anlamına gelmektedir. 7 sayısının anlamı ise son derece özel ve pahalı bu kalemin, uzayda ilk olarak kullanılan görev olan Apollo 7’den esinlenmesidir. Faklı bir mekanizmaya sahip olan bu kalem sayesinde uzayda mürekkep akmadan yazı yazılabilmekte.

astronot nasa uzay kalemi ag7

AG7 geliştirilmeden önce Rus kozmonotlar değil ABD’li astronotlar da kurşun kalem kullanmışlar. Çünkü gerçekten de ilk akla gelen çözüm bu. Gerekirse yazdığınızı silebilirsiniz. Akma derdi yok, kokma derdi yok.

Ama uzayda önemli bir soruna yol açıyor. Kurşun kalemin ucu kırılınca o minik parçalar yer çekimsiz ortamda kontrol panellerinin arasına sıkışıyor. Hatta astronotların gözüne kaçabilme riski var. Ayrıca oldukça yanıcı bir madde.

nasa astronot uzay kalemi ag7 mekanizmasi

Tükenmez ya da dolma kalem alternatifleri maalesef uzayda işe yaramıyor. Çünkü bunlar yer çekimiyle çalışıyor. İçindeki mürekkebin kağıda inebilmesi için Dünya’nın çekim kuvvetine ihtiyacı var ve o da uzaydaki mikro çekim ortamında çok zayıf.

Bu problemi çözmek için geliştirilen uzay kaleminin en önemli özelliği basınçlı mürekkep kartuşları. Mürekkebin kütle çekiminden bağımsız olarak kalemin ucuna gidebilmesini sağlıyor. Böylece tepe taklak bile yazabiliyorsunuz.

astronot uzay kalemi ag7 mekanizmasi

Fisher AG7 elde ağırdır ve ağırlık yazı yazarken mükemmel şekilde dengelenir ve eşit olarak dağıtılır. AG7 Fisher Uzay Kalemi , tamamı ABD’de üretilmiş, dış yüzeyi son derece sağlam bir krom kaplama ile tamamen katı pirinçten yapılmıştır. Sağlam ve güvenli olan iki düğmeli tıklama mekanizmasına sahiptir.

Doldurmayı uzatmak için üst kısma bastırılır ve yeniden doldurmayı geri çekmek için yan düğmeye basılır. Bu özel tasarım sayesinde cebinize koymadan önce her zaman noktayı geri çekmenizi sağlar böylelikle beyaz uzay elbiseleri her tarafına mürekkep bulaşmaz.


NASA Uzay Kalemi AG7 Ne Kadar?

nasa uzay kalemi ag7 fiyati ne kadar

Uzay kalemi aslında NASA mühendisleri tarafından yıllarca denendi fakat Fisher Uzay Kalemi Şirketi kurucusu ve mucit olan Paul Fisher buradaki açığı fark ederek ince detaylı çalışmalar ve denemeler sonrasında AG7 tasarladı.

Fisher bununla kalmadı ve  doldurulabilir tükenmez kalem kartuşunun da tasarımcısı olmayı başardı. AG 7 adı verilen uzay kalemi için milyonlarca dolar ve birkaç yıl harcayan Paul Fisher tasarımını 1966’ da NASA’ ya onaylatmayı başardı. İki yıl sonrasında ise , Apollo 7 görevindeki astronotlar yörüngedeyken bu kalemi kullanıyorlardı.

NASA uzay kalemi  AG7 1960’lı yıllarda yaklaşık 1 milyon dolardır  ve günümüz parasıyla 8.6 milyon dolar harcanarak geliştirilmiştir. Kalemin model numarası AG7 şeklinde üzerine işlenmiştir. Bunun üzerine popüler hale gelen AG7 kalemleri tasarımları aynı kalarak daha uygun bütçe ile yapılan kalemler yurt dışında satışa sunulmuştur. Günümüzde ise satılan AG7  100 dolar ile 500 dolar arasında değişmektedir.


Uzayda Neden Kurşun Kalem Tercih Edilmez?

nasa uzay kalemi ag7

Tükenmez kalem veya dolma kalem çeşitleri uzayda kullanılamıyor.  Çünkü bu tür kalemler yer çekimiyle çalışıyor ve kalemlerin içinde bulunan mürekkebin aşağıya inebilmesi için yer çekimine ihtiyacı vardır. İlk uzay görevlerinde yalnızca Rus uzay adamları değil, ABD’li uzay adamları da kurşun kalemleri tercih etmişlerdir.

Akıllara gelen pratik ve ekonomik düşünce uzayda çok önemli bir soruna yol açıyor. Kurşun kalemin ucu kırıldığında kırılan minik parçalar yer çekimsiz bir ortamda kontrol panallerinin içinde sıkışıyor. Ya da bu küçük parçalar uzay adamlarının gözüne bile kaçabilme riski mevcut.

Bu sorunları çözebilmek için geliştirilen kalemin en önemli özelliklerinden birisi basınçlı mürekkep kartuşa sahip olmasıdır. Bu kartuşlar nitrojen gazı yardımı ile basınçlanmaktadır. Kontrolü daha da arttırmak için sırf bu özel kalem için mürekkep icat etmişlerdir.

👉 Her Yaşta veya Kariyer Aşamasında Kariyer Planlaması Yapabilmeniz İçin 11 İpucu

👉 Neden Her gün Kitap Okumalısınız? 

Bizi Instagram’ dan takip etmek için TIKLAYINIZ

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu