Çıkmış Sorular

Doğru Kariyer Planlaması Nasıl Yapılır?

Kariyer, bir kişinin meslek hayatında belirli bir hedefe ulaşmak için elde etmesi gereken başarıdır. Hayatın her alanında olduğu gibi kariyerde de hedefler belirlemek istediğini gerçekleştirebilmek için potansiyelinizi ortaya koymanız gerekmektedir. Tüm bunları gerçekleştirmek için doğru plan yapılmalı ve azimli olunmalıdır. Kariyer planlamasını meslek hayatında başarı olmak isteyen herkes yapmalıdır. Peki Kariyer planlaması nasıl yapılır? Gelin hep birlikte bu sorunun yanıtını öğrenelim. 

Kariyer Planlaması Nasıl Yapılır?

kariyer planlamasi nasil yapilir

Yanlış bir üniversite bölümü 4 yıl kaybettirirken, yanlış meslek seçimi yaparak da hayatınızı mutsuz bir şekilde yaşamaya mecbur kalabilirsiniz. Yanlış meslek seçimi ya da severek yapmadığınız bir meslek hayatınızın geri kalanını mutsuz geçirmenize neden olacaktır. Bu hataya düşmemek için üniversite tercih döneminde severek okuyacağınız ve kendinizi o alanda geliştirebileceğinize inandığını bölümü tercih etmelisiniz. Unutmayın Üniversite kendini geliştirenlerin yeridir.

Kendini Tanı

Kendinizi tanımanız ailenizin ve çevrenizin yönlendirmesiyle değil kendini hedefleriniz doğrultusunda kariyer planlamanızı yapmanız için en önemli faktördür. Buna karar verirken de kendinize

  • Benim yeteneklerim ve ilgi alanlarım neler?
  • Bıkmadan yapabileceğim meslek ne?
  • Seçtiğim meslekte nereye kadar ilerleyebilirim?
  • Çalışma hayatından beklentilerim nelerdir?

Bu soruları kendinize sorun ve dürüstçe cevaplamaya çalışın. Önemli olan aldığınız her karardan emin olmak ve küçük adımlarla başlamaktır. Seçtiğiniz alanla ilgili staj programlarına ve gönüllü çalışmalara katılın. Bunları yaptıkça kendinize olan güveniniz ve tecrübeniz zamanla artacaktır.


İş Piyasasını Keşfet

İlk ana adım olan meslek seçiminize karar verdikten sonra ikinci ana adım, işgücü piyasasını incelemek ve işgücü piyasasının gereksinimlerini bilmektir. Bunun için, okuduğunuz veya seçtiğiniz bölüme göre iş alanlarını inceleyerek en fazla açık olan alan doğrultusunda kendinizi donanımlı hale getirmeye çalışın.

kariyer planlamasi

Örneğin, Pazarlamayı seçtiniz. İşgücü piyasasında bu alana büyük bir talep var ve her geçen gün artıyor. Dijital dünyanın hayatımız üzerindeki etkisi, pazarlama talebi ve işgücü piyasasında uzman ve yönetici ihtiyacı ile artmıştır. Dijital Pazarlama Müdürü ve bu alanda uzmanlaşmış SMM Müdürü, Reklam ve Halkla İlişkiler Müdürü olarak ofise gitmeden freelance olarak çalışabilirsiniz.


Portföyünüzü Hazırla

CV’nizi donanımlı hale getirmek için seçtiğiniz meslek de uzman olan ismi duyulmuş kişileri inceleyin. Hangi eğitimleri almış, kendini hangi alanda geliştirmiş onun gibi alanımda uzman olman olabilmek için neler yapmalısın bunların bir listesi çıkararak hedeflerinizi sıraya koymalısınız.

Kariyer planlamanızı bu öneriler doğrultusunda planlı olarak sağlam adımlarla ilerlediğiniz takdir de başarı sizinle olacaktır. Unutmayın rotası olmayan gemi suyun ve rüzgarın akışına göre yol alır.


Bizi Instgram’dan takip etmek için TIKLAYINIZ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu