Nasıl Olunur?

Evde Hafız Nasıl Olunur? Hafızlık Yaşı En Geç Kaç Olmalı? Hafız Maaşları 2024 Ne Kadar?

Evde Hafız Nasıl Olunur? En Geç Kaç Yaşında Hafız Olunur? merak edenler için bu yazımızda Hafız Olmak İsteyenler İçin Hafızlık Yaşı Kaç Olmalı? Kadın Hafız Nasıl Olunur 2024 Maaşları Ne Kadar? 1 Yılda Hafız Olunur mu? Hafız Olmak Ne Kadar Sürer? Hafız olmak için günde kaç sayfa ezberler? sorularının cevaplarını ve Hafız Olmak İstiyorum diyenler için tüm merak edilenleri derledik.

Evde Hafız Nasıl Olunur?

evde hafiz nasil olunur e1674943920411

Evde Nasıl Hafız Olunur? sorusunun cevabına geçmeden önce Hafız Nedir? öğrenelim. Hafız; Kuran’ı Kerim’i baştan sonra ezberlemiş olan ve bununla birlikte ezbere okuyabilen kişilerdir. İslam Dininde; dini görevlerin yerine getirilmesi için gerekli olan bilgi ve tecrübenin kuşaktan kuşağa aktarılmasında öğretici kimliği ve önemli yeri olan hafızlığın unvan ve yetki alanı ise Kuran-ı Kerim’in ezbere bilinmesi ile oluşmaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde görevlendirilen Hafızlık mesleği, son zamanlarda en çok tercih edilen ve icra edilen meslek gruplarından bir tanesidir.

Hafızlık için Kur’an-ı Kerim’in yani 6666 ayetin tamamının ezberlenmesi ve sürekli tekrar edilmesi gerekir. Ezberlerin eksik olması ya da sürekli şaşırmaların olması halinde hafızlık tam olmayacaktır. Ayrıca ezber yaparken yanlış ezberlendiği takdirde düzeltmek çok zordur. Bunun için Kuran-ı Kerimi düzgün ve doğru okuyan bir hoca ile hafızlığa başlamak çok önemlidir. Hoca ile çalışma imkanı yoksa sürekli olarak ehil hocaların kaset ve cdlerin den sure dinlemeleri yapılabilir.

Bir an önce ezberlenmesi için hızlıca yanlış şekilde ezberlemek yerine mahreç ve telaffuzlar yerine oturmalıdır. Sayfayı ya da sureyi ezberlemeden önce düzgün okuyuş ile yüzünden en az 10 defa okumak gerekir. Dinleme imkanı varsa 3-4 kere de dinleme yapılması tavsiye edilir. Arapça bilgisi varsa Kuran-ı Kerimi metin içinde çözmeye çalışın. Anlamını kestirebildiğiniz yerleri ezberlemek daha kolay olacaktır. Ayetleri yüzüne okurken mümkünse sesinizi güzelleştirmeye çalışın. Ancak aşır okur gibi çok ağır değil normal hızda okunmalıdır.


Evde Hafızlık İçin Nasıl Çalışır?

evde hafizlik icin nasil calisilir e1674943965438

Evde hafızlığa çalışmak isteyenler için yol gösterici olması açısından Nasıl Çalışılır, Nasıl Hazırlanır? sorularına cevaben bir kaç madde hazırladık. aşağıdaki listeyi adım adım takip ederek hazırlanırsanız istediğiniz Hafızlık için hazır hale gelebilirsiniz.

İstekli Olmak

Hafızlık eğitimi uzun ve azim isteyen bir süreçtir. Sürekli tekrarlar yapmak ve gerektiğinde aylarca ezber yapmakla hafız olunur. Hafızlıkta isteksizlik başladığında ya da kişi kendinde bu azmi bulamadığında hafızlık eğitimini tamamlamak zor olacaktır.

Hafızlık yapan kişiler için en önemli motivasyon kaynağı ise Peygamberimiz (s.a.v.)’in hadisi şerifi olmaktadır. ‘’Kim Kur’an-ı Kerim’i güzelce okur, onu ezberler, helal saydıklarını helal haram kabul ettiklerini haram kabul eder ve buna uyarsa Allah bu sayede o kişiyi cennete koyar. Ailesinden hepsi cehennemi hak etmiş olan on kişiye şefaat etme hakkı verilir.’’ (Tirmizi)

Doğru Hocalarla Çalışmak

Hafızlık eğitiminde yol gösterici olan doğru hocayı bulmak eğitimi etkileyen en önemli detaylardandır. Kişi kendisine yakın gördüğü ve Kur’an-ı Kerim ezberlerinde hatalarını birlikte düzeltebilecekleri bir hoca bulmalıdır. Ayrıca bulunacak olan hocanın gerçekten hafızlık eğitimi verebilecek düzeyde olması ve hafızlıkta üst bir mertebede olması gerekir.

Kur’an-ı Kerim eğitimi fem-i Muhsin yani Kur’an’ı güzel okuyan bir kişiden öğrenilmelidir. Kur’an okurken yanlış okumaları olmayan ve tecvit kaidelerine dikkat eden bir hoca bulmak hafızlık eğitimini doğru bir şekilde devam ettirmeyi sağlayacaktır.

Yaşayarak Ezber Yapmak

Kur’an-ı Kerim’i ezberleyecek olan hafızların sadece ayetleri ezberleyerek değil yaşayarak da bunu göstermesi gerekir. Kur’an-ı Kerim kendisini yaşamayan ve kendisi ile amel etmeyen kişiler için ezberlenmesi zor bir hal alır. Önemli olan onu yaşayarak ezberlemektir.

Hafızlık Başarı Belgesi

Hafızlık eğitimini bitiren kişilerin ezberlerini alanında uzman bir komisyona dinleterek hafızlık eğitimini tamamladıklarına dair bir belge alması gerekmektedir. Alınacak olan bu belge Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılacak olan alımlarda önemli bir detay olup hafızlara görevlendirmeler sırasında öncelik tanınmaktadır. Ayrıca özel kuruluşların görevlendirilmesinde de hafızlık belgesi belirleyici bir detay olacaktır.


Hafız Olmak Ne Kadar Sürer?

hafiz olmak ne kadar surer e1674943985432

Hafızlık tekniği şöyle işlemektedir; Sureler kolaydan zora doğru sıraya konmaktadır. Daha sonra bir sayfa alınarak 3’e bölünüyor, önce ilk 5 satır, daha sonra diğer satırlar 5’er 5’er ezber yapılmaktadır. Daha sonra birleştirilerek ezber tekrar edilerek tamamlanıyor. Normal şartlar içerisinde hafızlık eğitimi 1 ila 2 yıl sürmektedir. Hafızlık kursunda bir iki yıl içerisinde hafızlığı bitirenler olduğu gibi, gayretli çalışmalarıyla 6 ay gibi çok kısa bir sürede hafızlığını tamamlayanlar da bulunmaktadır.


Hafız Başvuru Şartları Nelerdir?

hafiz olmak icin basvuru sartlari nelerdir e1674944004216

Dönemsel olarak kamu personel alımı ilanına çıkılan ve Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlandığı üzere talep edilen şartlar doğrultusunda görevlendirileceği ilan edilen hafızlar için yayımlanan son ilana göre özellikle Kuran kursu öğreticiliği hakkında iş imkanı sunulmuştur.

Bahsi geçen Diyanet İşleri Başkanlığı Kursu öğreticiliği kamu personel alımında ise adaylardan talep edilen şartlar; İlahiyat Fakültesi, İlahiyat M.Y.O, İlahiyat Önlisans, İmam Hatip Mezunu olmak, KPSS’den en az 50 puan almış olmak, Hafız olarak sözleşmeli personel statüsünde çalışmaya mani herhangi bir adli sicil kaydına sahip olmamak şartları aranmaktadır.


Hafız İş İmkanları Nelerdir?

hafiz is imkanlari nelerdir e1674944024752

Hafız olarak hizmet vermek isteyen personel adaylarının özelde vakıflar ve derneklerde görev alması mümkünken; kamuda ise sadece Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde açılan kadrolara başvuru yapılabilmektedir.


Hafız Maaşları 2024 Ne Kadar?

Hafızların yaptıkları göreve göre aldıkları maaşlar ise 18,500 TL ile 30.000 TL arasında değişmektedir


İlginizi Çekebilir👇

👉Anaokulu Öğretmen Maaşları 2024 Ne Kadar?

Bizi Instagram’dan takip etmek için TIKLAYINIZ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu