Nasıl Olunur?

Kaymakam Nasıl Olunur? 2024 Kaymakam Maaşları Ne Kadar?

Kaymakam Nasıl Olunur? 2024 Kaymakam Maaşları Ne Kadar? Kaymakam olma Şartları Nelerdir? Kaymakamlık Yaş Sınırı Kaçtır? Bu yazımızda Kaymakam Olmak İçin Gerekli Şartları Nelerdir?soruları cevapları ve Kaç Senede Kaymakam Olunur? ve Kaymakamlık Sınavı hakkında tüm merak edilenleri öğreneceğiz.

Kaymakam Nasıl Olunur?

kaymakam nasil olunur

Ülkemizde ilçelerin idari yöneticisi olarak da bilinen Kaymakamlar ilçenin tüm idari işlerinden sorumludurlar. Kaymakamlar, hükümetin politikalarını uygulamak, vatandaşların taleplerini karşılamak ve kamu hizmetlerini yürütmekle görevlidirler.

Ayrıca güvenlik güçleri, sağlık kurumları, eğitim kurumları, belediyeler, dernekler ve diğer sivil toplum kuruluşları ile yakın ilişkiler içindedirler. Kaymakamlar, görevlerini yürütürken ülkenin kanunlarına ve devlet politikalarına uygun olarak hareket ederler.

Kaymakam olmak için bazı şartları taşıyor olmak gerek. En başında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak gerekmektedir. Ayrıca, kamu yönetimi, hukuk, siyaset bilimi, iktisat, maliye, işletme, uluslararası ilişkiler veya benzeri bir alanda lisans veya yüksek lisans derecesi sahibi olmak gerekmektedir.

Kaymakam adayları, Kaymakamlık sınavına girmelidirler. Bu sınavda başarılı olan adaylar, Türkiye İçişleri Bakanlığı tarafından açıklanan Kaymakam Adaylığı İlanı’na başvurabilirler.

Görevleri oldukça önemli ve sorumlulukları yüksek olan Kaymakamlık için öncelikli olarak kişilerin kaymakamlık sınavlarına girmesi gerekmektedir. Kaymakamlık sınavları her sene aynı tarihte İç İşleri Bakanlığı tarafından yapılmaktadır. Bu sınavlar Eylül ayında olmaktadır.

Kaymakamlık sınavı ise hem yazılı hem de sözlü olarak iki adımda gerçekleşmektedir. Bu nedenle, kaymakam adaylarının yetenekli, çalışkan, disiplinli, liderlik vasıflarına sahip ve sorunları çözmek için yaratıcı düşünebilen kişiler olmaları gerekmektedir.

Kaymakam olmak için mezun olunması gereken bölümler

• Siyasal bilgiler
• Hukuk
• İktisat
• İşletme
• İktisadi ve idari bilimler fakülteleri
• Sosyoloji (15 Temmuz 2018’de eklendi)
• Psikoloji (15 Temmuz 2018’de eklendi)
• Halkla İlişkiler ve Tanıtım (15 Temmuz 2018’de eklendi)


Kaymakam Ne İş Yapar?

kaymakam ne is yapar

İlçe Memurların Tayini: Kaymakamlar ilçe bulunan memurların atamasını yapar. Kaymakamlara ise bazı zamanlarda mülki idare amirleri eşlik eder. İlçede bulunan tüm memurların tayini önceden kaymakam tarafından yapılır. Aynı zamanda da diğer kurumlar tarafından onaylanır.

Genel İdareyi Denetler: Kaymakamlar ilçede genel idarenin düzenlenişi ve gelişini denetlemek ile yükümlüdür. Kaymakamlar düzenli bir şekilde genel idareyi denetlemekle yükümlüdür. Herhangi bir usulsüzlük tespit edilmesi durumunda bunları not eder ve derhal ilgili yerlere bildirir.

Kolluk Kuvvetlerin Amiridir: Bir ilçede güvenliği sağlamak amacı ile oluşturulan polis ve diğer teşkilatların kuvvet amiri de kaymakamdır. Kaymakamlar ise, kuruluşlara gerekli emirler verir ve doğrudan bu kuruluşları kontrol eder.

Halkın İhtiyaçlarını Denetler: Kaymakamın en asli görevleri içinde halkın eğer ihtiyacı varsa bu ihtiyaçlarını yerine getirmek ve halkın dertlerini dinlemek yer alır. Bundan dolayı da kaymakam gerekli yerlere durumu iletir ve ilçedeki halk ile doğrudan iletişime geçer.


Kaymakamlık Sınavı 2024

Kaymakamlık sınavına girebilmek için ise gerekli şartlar ve hususlar bulunmaktadır. Bu noktada yukarıda bahsettiğimiz bölümlerden diploma sahibi olunması gerekmektedir. Aynı zamanda kaymakam olmak isteyen kişilerin kamu kurum ve kuruluşlarında da en az 5 yıllık bir çalışma geçmişlerinin olması gerekmektedir.

Kaymakamlık sınavlarına girmek isteyen kişilerin 35 yaşını doldurmamış olmaları gerekmektedir. Aynı zamanda kaymakamlık sınavlarından başarılı olmak en önemli unsur olmaktadır.

Mevcut olan kaymakamlık sınavı 2024 ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Kaymakam olmak için öncelikli olarak KPSS37 kodlu ÖSYM sınavından başarı sağlanması gerekmektedir. Bunun ardından Kaymakam Adaylığı Giriş Sınavı’na girme hakkı kazanılmaktadır. Kaymakam Adaylığı Giriş Sınavı’nda 100 soru sorulurken sınav süresi ise 150 dakika olmaktadır.

Sınav içerisinde genel yetenek, genel kültür ve alan bilgisi konularından oluşan sorular sorulmaktadır. Bu sınavdan 70 ve üzeri puan alan adaylar ise başarılı kabul edilir. Başarılı kabul edilen adaylar sonrasında sözlü sınava girmektedirler.

Sözlü sınav konu olarak farklı alanlardan soruların sorulabildiği ve adayın hitap yeteneği, görünüş ve davranışlara bakılmaktadır. Sözlü sınavlarda başarılı olan adaylar kaymakam olmaya hak kazanabilmektedir.


Kaymakam Olmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

kaymakam olma sartlari nelerdir

Kaymakam olma şartlarını taşıyan adaylardan valilik adına bir tez hazırlamaları istenecektir. Kaymakam olmak için aranan şartlar şunlardır;

  • Kaymakam olabilmek için öncelikle hazırlanmış olan tüm sınavları başarı ile sonuçlandırmak gerekir.
  • Üniversite mezunlarının ilgili 4 yıllık bölümlerden birinden mezun olması önemlidir.
  • Sınava gireceğiniz tarihte dahil olmak üzere 35 yaşın üzerinde olmamak şartlar arasında yer alır.
  • Kaymakam olabilmek için askerliğin de yapılmış olması gerekir.
  • Bunların yanı sıra kaymakamlık vazifesini üstelenmek isteyen herkes, staj ve kurs sürecini de tamamlamalıdır.

Kaymakam Nasıl Atanır?

Kaymakamlar İç İşleri Bakanlığı’na bağlıdırlar. Dolayısı ile gerekli sınavları başarıyla tamamlayan, sözlü mülakatlardan geçen ve istenilen stajları tamamlayan kişiler İç İşleri Bakanlığının kendisi tarafından görev yerlerine atanır.

Atanma bölgeleri genellikle kaymakam adaylarının staj boyunca gösterdikleri yetenek ve kapasitelerine göre belirlenir. İç İşleri Bakanlığının belirlediği her kaymakam atama listesi ayrıca Cumhurbaşkanı’nın onayından geçmektedir.


Kaymakam adaylığı sözlü ve yazılı sınavı konuları nelerdir?

Kaymakamlık sınavı konuları oldukça fazladır. Kaymakamların her alanda bilgi sahibi olması beklenmektedir. Kaymakam adaylığı sınavı hem sözlü hem yazılı olarak yapılır.

Sınav konuları ağırlıklı olarak şu şekildedir;

-Türkiye’nin idari yapısı,
-Türkiye’nin ekonomik yapısı ve sorunları,
-Türkiye’de demokratikleşme
-İdare hukuku
–Anayasa
-Mahalli idareler
-İnkılap tarihi
-İnsan hakları
–Ekonomi
-Hukuk
-Tarih

Kaymakam adaylığı sözlü sınavında ise ağırlıklı olarak şu konulara dikkat edilmektedir;

-Temsil yeteneği
-Kavrama ve yorumlama yeteneği,
-İkna kabiliyeti


 Kaymakamın Görevleri Nelerdir?

İllerin ilçelerindeki devleti temsilen bulunmakta ve ilçenin en yetkili kişileri olarak valilikten gelen tüm emir, tebliğleri bildirmek ve uygulamakla görevlidir şeklinde belirtilebilir. İlçedeki tüm kurumların denetiminden sorumlu olan kaymakamlar, ilçe emniyeti ve belediyesinin yapmış olduğu çalışmaların takip ve kontrolünden sorumludurlar. Yani kaymakam tüm ilçenin sorunları ile yakından ilgilenmektedir.

Kaymakamların belli başlı görevlerine ilişkin detayları şöyle sıralayabiliriz;

  • İlçede yer alan müesseseleri, kurumları, belediyeleri, özel idareleri ve köy idarelerini denetlemek
  • Valilikten gelen tüm emir ve talimatları takip etmek
  • Resmi törenlerde başkanlık etmek
  • Yapılan törenlerde tebrikleri kabul etmek
  • Görev aldıkları ilçede yönetmeliklerin, tüzüklerin ve kanunların ilanı ve en doğru şekilde uygulanması konusunda sorumluluk sahibi olmak
  • Gerekli denetimlerde ihtiyaç duyulduğu zaman görevden uzaklaştırma konusunda yeterli olması
  • İlçede yer alan emniyet güçleri hakkında kararalar verebilmek
  • Bulunduğu ilçedeki vatandaşlarla yakından ilgilenmesi, onların şikayeti sorun ve taleplerini dikkate alması
  • Kaymakamlığa bağlı olan kurum ve kuruluşların şikayetlerini kabul etmesi
  • İlçe genelinde vatandaşları ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli düzenlemelerin yapılmasını sağlamak kaymakamın görevleri arasında yer almaktadır.

2024 Kaymakam Maaşı ne Kadar?

En düşük Ortalama En yüksek
74.944 TL 95.000 TL 199.200 TL

👉 Öğretim Görevlisi Nasıl Olunur? 

👉 Bizi Instagram’ dan takip etmek için TIKLAYINIZ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu