KPSS

KPSS Ortaöğretim Çıkmış Sorular 2022 PDF İndir

KPSS Ortaöğretim Çıkmış Sorular 2022 PDF İndirebilmeniz için bu yazımızda KPSS ortaöğretim girecek adayların kaynak olarak kullanabilmesi için 2022 yılında yapılan KPSS Ortaöğretim sınavı çıkmış sorularını PDF olarak kolaylıkla indirebilmeniz için listeledik.

KPSS Ortaöğretim Çıkmış Sorular 2022 PDF

kpss nedir

 

Gelecek yıllarda KPSS Ortaöğretim sınavına girecek adaylar daha önceki yıllarda çıkmış soruları kaynak olarak kullanabilmek için araştırmakta. Bizde bu yazımızda KPSS girecek adaylara kaynak olması ve kolaylıkla çalışabilmeleri için PDF formatında 2022 yılında yapılan KPSS Çıkmış Soruları listeledik.

Ayrıca KPSS sınavı hakkında kısaca bilgi verecek olursak; KPSS Ortaöğretim sınavında Genel Yetenek bölümünde 30 Türkçe, 30 Matematik sorusu, Genel Kültür bölümünde ise 27 Tarih, 18 Coğrafya, 9 Vatandaşlık ve 6 Güncel bilgilerden soru sorulmaktadır. Genel yetenek bölümünde bulunan sorular genellikle okuduğunu anlama ve problem çözmeye yönelik iken, genel kültür bölümünde yer alan sorular ezbere yönelik sorulmaktadır.

KPSS sınavı bir performans sınavıdır ve performans arttırmak ve sınav stresini en aza indirmek için sınav öncesi bol bol deneme ve çıkmış soruları çözmek oldukça önemlidir. Aşağıdaki bağlantıları kullanarak istediğiniz yıla ait KPSS Ortaöğretim çıkmış sorular PDF dosyalarını indirebilirsiniz.

2022 KPSS Ortaöğretim Çıkmış Sorular PDF


KPSS Nedir?

kpss nedir

Kamu kurum ve kuruluşlarına ilk defa atanacakların seçimi ve  atanacakların ön elemesi yapılması amacıyla gerçekleştirilen sınavlara  KPSS Kamu Personeli Seçme Sınavı adı verilir. ÖSYM tarafından yapılan KPSS sınavı, personel istihdamının şeffaf ve adaletli bir biçimde gerçekleşmesi ve sınav rekabeti içinde personel kalitesini en üst düzeye çıkartmayı amaçlayan bir sınavdır ve KPSS İlk kez 2002 yılının Temmuz ayında  yapılmıştır. KPSS’ de kamu görevlerine ilk defa atama yapılacak kadrolar A Grubu Kadrolar B Grubu Kadrolar olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Gelin birlikte KPSS türlerini inceleyelim.

KPSS  genel yetenek, genel kültür, istatistik, kamu yönetimi, anayasa gibi farklı konulardan oluşur. Tabii ki de bu konuların hepsinden sorumlu değilsiniz. KPSS başvuracak adaylar başvuru yapacakları alan adına yeterli olan bölümlerden sorumlu olurlar. Lise ve üzeri eğitim derecesine sahip yani bu derecelerle mezun olan herkes bu sınava başvurusunu yapabilir

KPSS’ de kadrolar A, B, C  olarak mesleklere uygun şekilde farklı kategorilere ayrılmıştır. A grubu kadrolar mesleklerle ilgili durumlarda söz konusudur. Meslek dışında ilk kez bir kamu kuruluşuna başvurmak isteyen adaylar B ve C kadrosuna göre sınıflandırılmaktadır.

A grubu kadrolar Bakanlıklar, başbakanlık, genel müdürlük düzeyindeki alanlardan oluşur. Bu sınavdan sonra adaylar KPSS ye ek olarak ilgili kurumlarca hazırlanan özel sınavlara tabi tutulurlar. Özetleyecek olursak A grubu kadrolar sadece üniversite mezunları için geçerlidir. Bir kamu kuruluşunda çalışmak istiyorsanız Kamu personeli seçme sınavına muhakkak girmelisiniz ve ardından ilgili kurumun kendine has sınavlarına tabii tutulacaksınız.

B ve C Grubu Kadrolar ise A grubu dışında kalan kadrolar diyebiliriz. Lise mezunu ve dengi okullar bu gruba göre olan kadrolarda yer alabilirler. Bu kadro için şartlar daha farklıdır; askerlik, sicil kaydı, sağlık, suç durumu gibi.  Genel dereceye göre ve kurumların alımına göre başarı durumu belirlenir. Örneğin geçtiğimiz dönemlerde 78 ile yapılan atama bu dönem 69 ile belirlenebilir, bu genel başarı durumuna bağlıdır.


KPSS Türleri Nelerdir?

kpss turleri nelerdir

KPSS, önceki yıllarda uygulamada olan Devlet Memurluğu Sınavı (DMS) ve Kurumlar İçin Merkezi Eleme Sınavının (KMS) birleşimi niteliğini taşımaktadır.

  • KPSS Lisans (Genel Yetenek-Genel Kültür, Eğitim Bilimleri)
  • KPSS Lisans (Alan Bilgisi)
  • KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi (ÖABT)
  • KPSS Ortaöğretim/Ön Lisans (Ön Lisans Düzeyi)
  • KPSS Ortaöğretim/Ön Lisans (Ortaöğretim Düzeyi)
  • KPSS Din Hizmetleri Alan Bilgisi (DHBT)

Engelli kamu personel seçimi için de EKPSS yani Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı yapılmaktadır.


2023 KPSS Hakkında Bilinmesi Gerekenler

KPSS’ ye Kaç Kez Girilebilir?

KPSS’ ye giriş sayısında kısıtlama yoktur. Adaylar ihtiyaç duydukları puana ulaşmak için birden fazla kez sınava girebilmektedir.


KPSS Sınavı Kaç Dakikadır?

KPSS Çeşitlerine göre sınav süreleri aşağıda listelenmiştir.

  • EKPSS: 60 dakika
  • KPSS Lisans Genel Yetenek-Genel Kültür: 130 dakika
  • KPSS Lisans Eğitim Bilimleri: 100 dakika
  • KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi: 150 dakika
  • KPSS Ön Lisans: 130 dakika
  • KPSS Ortaöğretim: 130 dakika
  • KPSS Din Hizmetleri Alan Bilgisi: 60 dakika

Lisans okuyorum, KPSS girebilir miyim?

Çift senelerde yapılan KPSS puanı iki sene geçerlidir. Bu nedenle eğer Lisans 1 ya da 2. sınıfta iseniz Lisans KPSS giremezsiniz. Bunun yerine Ortaöğretim KPSS başvuru yapabilirsiniz. Lisans 3. sınıfta iseniz ve mezun olacağınıza inanıyorsanız Lisans KPSS girebilirsiniz.


Ön lisans Okuyorum, KPSS girebilir miyim?

Evet KPSS girebilirsiniz. Ön lisans ya da Ortaöğretim KPSS girebilirsiniz.


Hem ön lisans  hem ortaöğretim KPSS girebilir miyim?

Hayır, Sadece bir KPSS girme şansınız bulunmaktadır.


Lisans mezunuyum, 2 Yıllık bir ön lisans bölümünü bitirirsem Ön lisans KPSS girebilir miyim?

Hayır, ÖSYM tarafından en yüksek mezuniyet seviyesi dikkate alınır. Yani Lisans mezunu birisi Ön lisans bölümü bitirse bile Ön lisans KPSS giremez. Ama eğer bir ön lisans bölümünü bitirmiş iseniz önceden ve hali hazırda Lisans okuyor ve mezun değilseniz Ön lisans KPSS girebilirsiniz. Lisans mezunu olduğunuz anda Ön lisans KPSS giremezsiniz.


ÖSYM Başvuru Merkezleri Nerededir?

ÖSYM KPSS başvuru merkezlerine ÖSYM KPSS sayfasından ulaşılabilir.


Başvuru Yaptıktan Sonra Oturum Ekleme Yapılabilir Mi?

KPSS başvuru süresi içerisinde adaylar ilk başvurularına farklı oturumları da ekleyebilirler.


Yurt Dışından Başvuru Yapılabilir Mi?

Evet adaylar online olarak yurt dışından da sınava başvuru yapabilir.


Sınav Giriş Belgesini Nereden Alabilirim?

Sınav Giriş Belgeleri adayların adreslerine gönderilmez. Adaylar, ais.osym.gov.tr adresine girerek sisteme kayıtlı bilgileri ile belgeyi çıkartabilirler.


KPSS’ de Yanlışlar Doğruları Götürür mü?

KPSS’ de 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir.


KPSS Baraj Puanı Kaçtır?

KPSS tercihi için ÖSYM’nin belirlediği baraj puan 60’tır. Fakat baraj puan kurumlara göre farklılık göstermektedir.


KPSS Puanı Hesaplanabilmesi için Kaç Net Yapılmalıdır?

KPSS puanının hesaplanabilmesi için her adayın en az 1 ham puanı (net) olmalıdır. 1 ham puanı bulunmayan adayların puanları hesaplanmamaktadır.


KPSS Puanının Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?

KPSS puanının geçerlilik süresi 2 yıldır. Fakat öğretmen adayları için KPSS puanlarının geçerlilik süresi bir yıldır.


İlginizi Çekebilir 👇

👉 Üslü Sayılar TYT-AYT Çıkmış Sorular PDF İndir

Bizi Instgram’dan takip etmek için TIKLAYINIZ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu