Bilgi Havuzu

Neden Her gün Kitap Okumalısınız? Kitap Okumanın Zihne ve Hafızaya 10 Faydası

Neden Her gün Kitap Okumalısınız? Kitap Okumanın Zihne ve Hafızaya 10 Faydası. Kitap okumanın o kadar çok faydası var ki. Günlük okumalarınızın çoğu sosyal medya gönderileri, kısa mesajlar ve haber başlıklarından oluşuyorsa, bu başlığa göz atmalısınız. Kitap okumanın faydaları nelerdir? 

 Kitap Okumanın Zihne ve Hafızaya 10 Faydası

kitap okumanin zihne ve hafizaya 10 faydasi

Ama kabul edelim filmi izleyebilir, sesli kitap dinleyebildiğimiz veya YouTube video izleyebildiğimiz zamana karşılık aslında 382 sayfalık bir kitabı okumayabiliriz. Gelin görün ki kitap okumaya bazen kendimizi motive etmek zor olabiliyor.

Daha fazla kitap okumak istiyorsunuz ama kendinizi motive edemiyorsanız doğru yerdesiniz. Sonuçta, kitap okumanın önemini anladığınızda, günden güne daha fazla kitap okumak isteyeceksiniz. İşte kitap okumanın önemini gösteren, okumanın 10 faydası. Her gün okuduğunuzda;

  1. Yeni bilgiler edinirsiniz
  2. Beyninizi çalıştırır
  3. Odağınızı geliştirir
  4. Hafızanı geliştir
  5. Empati yeteneğinizi geliştirir
  6. İletişim becerilerinizi geliştirir
  7. Stresi azaltır

Şimdi, okumanın avantajlarını daha iyi anlamak için biraz daha derine inelim.


Yeni Bilgiler Edinirsiniz

Her gün okumanın en belirgin faydalarından biri öğrenmektir. Bir YouTube videosunun veya podcast’inin aksine, kitaplar derinlemesine bilgiye erişim sağlar. Başka bir deyişle, daha üretken olmak istiyorsanız, hangisinden daha fazlasını öğreneceğinizi düşünürsünüz?

20 yıldır üretkenlik üzerine çalışmış birinin kitabı, ya da konuyla ilgilenen birinin 10 dakikalık bir YouTube videosu mu? Hangisinden daha çok haz alacağınızı düşünüyorsunuz? Sizce hangisi alışkanlıklarınızı değiştirmenize daha çok yardımcı olur ? Tabii ki kitaplar!

Bir konunun yüzeyinin ötesine geçmek de başarı için esastır. Yazar Roald Dahl’ın bir keresinde, “Hayatta bir yere varacaksanız, çok kitap okumalısınız” demesinin nedeni muhtemelen budur. Ayrıca, kitaplardan kelimenin tam anlamıyla her şeyi öğrenebilirsiniz.

Örneğin, SpaceX’in kurucusu Elon Musk’ a roket yapmayı nasıl öğrendiğini kim sorsa, “Kitap okurum” der. Belki de kodlamayı, boyamayı veya başarılı bir işe başlamayı öğrenmek istiyorsunuz? Belki ertelemeyi nasıl durduracağınızı öğrenmek istersiniz? Ya da belki hayatınızı tamamen nasıl değiştireceğinizi mi öğrenmek istiyorsunuz? Ne olursa olsun, okumak yardımcı olabilir.


Beyninizi Çalıştırır

kitap okumak beyninizi calistirir

Okumak neden önemlidir? 17. yüzyıl İngiliz yazarı Joseph Addison’ un bir zamanlar yazdığı gibi, “Vücut için egzersiz ne ise, okumak zihin için odur.” Peki, okumak beyninize ne yapar? Araştırmalar, okumanın beyindeki karmaşık bir devre ve sinyal ağını uyardığını doğruladı.

Ayrıca, okuma yeteneğinizi geliştirdikçe bu ağlar daha güçlü ve daha karmaşık hale gelir. Başka bir çalışmada araştırmacılar, roman okumanın beynimizi nasıl etkilediğini ölçtüler. Çalışmanın katılımcıları Robert Harris’in “Pompeii” romanını okudular ve hikayedeki gerilim geliştikçe beynin daha fazla alanı aktive oldu.

En iyi kısmı bilmek ister misin? Taramalar, okuma sırasında ve sonrasında günlerce beyin bağlantısının arttığını gösterdi ve her gün kitap okumanın muazzam faydalarını gösterdi.

Sonuç olarak, beynimiz de tıpkı kaslarımız gibi “kullan ya da kaybet” politikasına sahiptir. Başka bir deyişle, zihnimizi düzenli olarak çalıştırmazsak bilişsel yeteneklerimiz düşebilir . Ancak her gün okuduğumuzda onları güçlü ve sağlıklı tutabiliriz.


Odağınızı Geliştirir

kitap okumak hafizanizi gelistirir

Konsantre olabilmek ve uzun süre odaklanabilmek başarımız ve refahımız için çok önemlidir. Deep Work’ün yazarı Cal Newport şöyle yazıyor;

“Ekonomimizde değerli kalabilmek için… karmaşık şeyleri hızlı bir şekilde öğrenme sanatında ustalaşmanız gerekir. Bu görev derin bir çalışma gerektirir.”

“Derin çalışma” nedir? Newport’un açıklaması şu şekilde ;

“Derin çalışma, bilişsel olarak zorlu bir göreve dikkatinizi dağıtmadan odaklanma yeteneğidir. Karmaşık bilgilerde hızla ustalaşmanıza ve daha kısa sürede daha iyi sonuçlar üretmenize olanak tanıyan bir beceridir. Derin çalışma, yaptığınız işte daha iyi olmanızı ve işçilikten gelen gerçek tatmin.”

Newport ayrıca, sürekli çoklu görev, bildirimler ve sosyal medya uygulamaları nedeniyle bu becerinin giderek daha nadir hale geldiğini savunuyor. Microsoft tarafından yapılan bir araştırma , insanların genellikle sadece sekiz saniye sonra dikkatlerini kaybettiğini ortaya koyacaktır.

Neyse ki, okumanın en önemli faydalarından biri, her seferinde sadece bir şeye konsantre olmanıza yardımcı olmasıdır. Örneğin, bir romanın sizi başka bir dünyaya götürmesi için tüm dikkatinizi vermeniz gerekir.

Kurgusal olmayan bir kitaptan öğrenmek istiyorsanız, tamamen hazır ve meşgul olmanızı gerektirir. Kısacası, başarılı olmak istiyorsanız odaklanmanız gerekir. Ve daha fazla odaklanmak istiyorsan kitap okuyarak pratik yapabilirsin.


Hafızanı Geliştir

kitap okumak empati yeteneginizi gelistirir

Hep bir şeyleri unutuyor musun? Bir sürü yapılacaklar listeniz var ama onlarda ne olduğunu tam olarak hatırlayamıyor musunuz? Korkmayın – kitap okumanın avantajlarından biri hafızanızı geliştirebilmesidir. Kurgusal olmayan bir kitap okuduğunuzda, okuduğunuz konuyla ilgili olarak da muazzam miktarda bilgi tüketirsiniz.

Benzer şekilde, bir roman okuduğunuzda, hikayenin konusu ve alt konuları, karakterler ve ilişkileri ve hikayenin geçtiği ortam hakkında tonlarca bilgiyi hatırlamanız gerekir. Bu çok fazla bilgi.

Tüm bu yeni bilgiler yeni anılar yaratır. Ve her yeni bellek sinapslar yaratır ya da eskileri güçlendirir. Sonuç? Her gün okumak hafızanızı geliştirebilir – yeni bilgileri nasıl depolayacağınızı ve anıları nasıl daha etkili bir şekilde hatırlayacağınızı öğrenmenize yardımcı olabilir.


Empati Yeteneğinizi Geliştirir

Kitap okumanın faydalarından bir diğeri de, başkalarıyla empati kurma yeteneğimizi geliştirebilmeleridir. Ve empatinin birçok faydası vardır – stresi azaltabilir , ilişkilerimizi iyileştirebilir ve ahlaki pusulalarımızı bilgilendirebilir. Nasıl? Araştırmalar, uzun vadeli kurgu okuyucularının daha iyi bir “zihin teorisi” geliştirme eğiliminde olduğunu göstermiştir – empati kapasitemizi ve başkalarını anlama yeteneğimizi tanımlamak için kullanılan terim.

Başka bir araştırma , karakterlerin iç yaşamlarını ve duygularını keşfeden hikayeler okuduğumuzda, başkalarının duygularını ve görüşlerini anlama yeteneğimizin geliştiğini buldu. Örneğin, dünyayı Harry Potter veya Jane Eyre’nin gözünden deneyimlemek, dünyayı ailelerimizin, arkadaşlarımızın ve iş arkadaşlarımızın bakış açısından görmeyi öğrenmemize yardımcı olabilir. Yazar John Green en iyisini söyledi: “Harika kitaplar anlamanıza yardımcı olur ve anlaşıldığınızı hissetmenize yardımcı olur.”


İletişim Becerilerinizi Geliştirir

Etkili iletişim kurma yeteneği hayati bir yaşam becerisidir. Aslında bir araştırma , işverenlerin %69’unun etkili iletişim gibi “yumuşak” becerilere sahip insanları işe almak istediğini keşfetti. Güzel haberler? Okumanın en önemli faydalarından biri, daha iyi iletişim kurmamıza yardımcı olmasıdır. Nasıl? Her gün okumak, iletişim becerilerimizi birkaç şekilde geliştirebilir. Örneğin, okuma yazmanızı etkileyebilir ve kelime dağarcığınızı artırabilir.

İyi yazılmış bir eseri okuduğumuz zaman, doğal olarak onun yazım tarzını,  kompozisyonunu gözlemleriz. Müzisyenlerin birbirlerinden etkilenmesi gibi, bu özellikler de kaçınılmaz olarak yazılarımıza sızar. Dahası, araştırmalar düzenli olarak okuyanların geniş kelime dağarcığı geliştirme eğiliminde olduğunu gösteriyor.

Son olarak, okumanın empati kurma ve başkalarını anlama yeteneğimizi artırarak iletişim becerilerimizi geliştirmeye de yardımcı olduğunu unutmayın. Uzun lafın kısası? Daha fazlasını okuyun, daha iyi iletişim kurun ve hayatınızı iyileştirin!


Stresi Azaltır

Okumanın etkilerinden bir diğeri de stresi azaltabilmesidir. Araştırmalar, sadece 30 dakikalık okumanın kan basıncınızı, kalp atış hızınızı ve psikolojik sıkıntı duygularınızı azaltabileceğini kanıtladı. Başka bir araştırma , yürüyüşe çıkmak, bir fincan çay veya kahve içmek ve video oyunları oynamakla karşılaştırıldığında, okumanın stresi azaltmanın en iyi yolu olduğunu keşfetti. Çalışma, altı dakikalık okumanın bile stres seviyelerini üçte ikiden fazla azaltmak için yeterli olabileceğini buldu.

Araştırmayı yürüten bilişsel nöropsikolog Dr. David Lewis, “Kendinizi bir kitapta kaybetmek en büyük rahatlamadır” dedi. Bu nedenle, bir daha stresli hissettiğinizde, zevk için okumanın faydalarını hatırlayın ve gerginliğin erimesine izin verin.


İlginizi Çekebilir 👇

👉 Sınavlara Nasıl Çalışılır: Bilim İnsanlarının Önerdiği 6 Yöntem

Bizi Instagram’ dan takip etmek için TIKLAYINIZ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu