Nasıl Olunur?

Öğretim Görevlisi Nasıl Olunur? Kimler Öğretim Görevlisi Olabilir?

Öğretim Görevlisi Nasıl Olunur? Kimler Öğretim Görevlisi Olabilir? Kariyerine akademik olarak devam etmek isteyenler Öğretim Görevlisi Ne İş Yapar Nasıl Olunur? araştırmakta. Özellikle MYO’da öğretim görevlisi olmanın yeni şartları 2024 merak edenler, sözleşmeli yada misafir öğretim görevlisi nasıl olunur? sorusu cevaplarını arıyor. Bu yazımızda Öğretim Görevlisi Maaşları 2024 ve Kimler Öğretim Görevlisi Olabilir, Şartlar Nelerdir? sorularını yanıtlayacağız.

Öğretim Görevlisi Nasıl Olunur?

ogretim gorevlisi nasil olunur

Ülkemizde son zamanlarda oldukça revaçta olan mesleklerden biri de Öğretim Görevlisi. Akademik kariyer basamaklarını tırmanırken Öğretim görevlisi Nasıl olunur? sorusu cevabını meral edenler için bu yazımızda Öğretim Görevlisi olma şartları ve tüm detayları birlikte öğreneceğiz.

Öncelikle Öğretim görevlisi tanımını kısaca yapacak olursak; Öğretim görevlisi Üniversite ve dengi kurumlarda uzmanlık gerektiren konularda ders vermek için geçici veya sürekli şekilde görevlendirilen kişilerdir.

Öğretim Görevlisi Olmak için, doktora derecesine sahip olma zorunluluğu yoktur ve üniversitelerde ders vermek amacıyla istihdam edilirler. Yüksek lisansını bitirmiş hali hazırda ders vermekle yükümlüdürler ve bununla birlikte mesleki tecrübesi olan kişileri, üniversitede, meslek yüksek okullarında ve uygulamalı bilimlerde bilgilerini aktarması için oluşturulan kadrodur.

Özetle Öğretim görevlisi olabilmek için herhangi bir üniversitenin lisans bölümünden mezun olduktan sonra yüksek lisans eğitimini tamamlarlar.


Öğretim Görevlisi Olma Şartları Nelerdir?

ogretim gorevlisi olma sartlari nelerdir

Öğretim görevlisi olma şartlarını kısaca maddeler halinde sıralayacak olursak;

  • En az 2.50 not ortalaması ile lisans bölümünden mezun olmak
  • ALES ve YDS gibi sınavlara girip gerekli puanı almak
  • Yüksek lisans için gerekli sözlü ve yazılı mülakatları geçmek
  • Yüksek lisans mezunu olmak

Bu şartlarla birlikte Öğretim görevlisi olabilmek için verilen ilana başvuru yapanlardan, alınacak kişi sayısının en az dört katı kadar kişi incelenmeye başlanır. İnceleme işlemlerin esnasında adayların YÖK’e gitmesine gerek yoktur. Bu işlemlerin hepsi komisyon tarafından yapılır. Ön değerlendirme aşamasında ALES puanı, lisans not ortalaması, yabancı dil puanı gibi durumlar baz alınır.

Ön değerlendirme esnasında alınan ALES puanının yüzde altmışı ve yabancı dil puanının ise, yüzde kırkı baz alınır. Meslek yüksekokulluna yapılan başvurular sırasında ALES puanının yüzde yetmişi, lisans mezuniyet notunun da yüzde otuzu baz alınır. Ön değerlendirme işlemi, başarı ile tamamlandıktan sonra öğretim görevlisi adayları ön değerlendirmeden hemen sonra yazılı sınava girer.

Boş kadro sayısı ile en başarılı öğretim görevlisi adaylarının işe alımı da vaktinin başlar. Bunun için kararname çıkarılır. Çıkarılan bu kararnameden sonra öğretim görevlileri işe başlayabilir.


Öğretim Görevlisi Olmak İçin Nereye Başvurmak Gerekiyor?

ogretim gorevlisi olmak icin nereye basvurmak gerekir

Öğretim görevlisi olabilmek için lisansını bitirip ALES’e ve yabancı dil sınavına girip aldıktan sonra tezli yüksek lisans yapıp ardından resim gazete üniversiteler ilanlarını gönderiyor. Şartlara detaylı bakıp başvuru yapabilirler. Başvuru yaptıktan sonra ortalamalarınız alınıyor.

Lisans, ALES ve YDS gibi dil puanları. İlk 10 kişi ön değerlendirmeye çağrılır ve yazılı sınava tabi tutulur. Yazılı sınavda da sıralama olur.

Araştırma görevlisinde yüksek lisans mezun olmak şart değil. Başarılı yeni mezun arkadaşları akademiye kazandırmak. Araştırma görevlisi fakültede görev yapıyor. Yüksek lisans öğrencisi, mezun ya da doktora öğrencisi olma şartı var. ALES minimum 70 ve dil puanı ile başvuru yapacaksınız. Yazılı sınan ve en başarılı olan kadroya atanır.

Öğretim üyesi ve öğretim elemanı karıştırılıyor. Öğretim elemanı öğretim görevlisini ve araştırma görevlisini kapsıyor. Öğretim üyesi ise; doktorasını tamamlamış, doçent doktor, profesör öğretim üyesidir. Öğretim görevlisi araştırma görevlisi öğretim elemanı adı altında hizmet vermekte.


Öğretim Görevlisi Maaşları 2024

ogretim gorevlisi maaslari 2023

Öğretim Görevlisi pozisyonunda çalışanların kariyerlerinde ilerledikçe çalıştıkları pozisyonlar ve aldıkları ortalama maaşları aşağıda bulabilirsiniz…

Unvan Maaş
Profesör Maaşı 2024 72.500 TL
Doçent Maaşı 2024 62.500 TL
Dr. Öğretim Üyesi Maaşı 54.500 TL
Araştırma Görevlisi Maaş 47.500 TL
Öğretim Görevlisi Maaşları 47.500 TL

Kimler Araştırma Görevlisi Olabilir?

Araştırma görevlisi olmaya karar verenler açılan kadrolar için belirtilen şartları sağlamalıdır. Şartları sağlayan herkes sonrasında yapılacak sınavları da kazanarak araştırma görevlisi olabilir. Bu noktada herhangi bir kısıtlama yok.

Adayların üniversitedeki not ortalamaları en az 2,50 olmalıdır. Ayrıca adaylar 35 yaşın altında olmalı ve ALES’ten en az 70 almalıdır. Bu tür şartları sağlayan lisans mezunlarının araştırma görevlisi olması önünde herhangi bir engel bulunmuyor.

Maddeler halinde sıralayacak olursak;

  • Araştırmacı bir yapıda olmak
  • Analitik düşünme becerisine sahip olmak
  • Sabırlı olmak
  • Okumayı ve yazmayı sevmek
  • Planlı bir yapıda olmak
  • Disiplinli olmak

Kimler Öğretim Görevlisi Olamaz?

  • Herhangi bir üniversitenin lisans programlarından mezun olmayanlar
  • Lisanstan en az 2.50 not ortalaması ile mezun olamayanlar
  • ALES ve YDS gibi sınavlardan gerekli notu almayanlar
  • Yüksek lisans eğitimini tamamlamayanlar


İlginizi Çekebilir 👇

👉 Arabulucu Nasıl Olunur? 

👉 Portföy Yöneticisi Nasıl Olunur? 

👉 Bizi Instagram’ dan takip etmek için TIKLAYINIZ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu