Üniversite Hazırlık Okuyan Öğrenciler KYK Bursu Alabilir mi?
2022-2023 eğitim ve öğretim başlaması ile birlikte KYK kredi ve burs alan öğrenciler tüm ayrıntıları öğrenmek istiyor. Bunlardan biri de Üniversite Hazırlık Okuyan Öğrenciler KYK Bursu Alabilir mi? merak edilmekte. Bununla birlikte İsteğe bağlı hazırlık okuyanlar KYK Bursu Alabilir mi? araştırılmakta. Gelin birlikte tüm merak edilenleri öğrenelim…
Hazırlık Okuyanlar KYK Bursu Alabilir mi?
Öncelikle belirtelim ki KYK burs ve kredi alınabilmesi için mevcut şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü üniversite okuyan öğrencilere destek olmak için eğitim hayatı boyunca verilen para desteğidir. Diğer merak edilen soru ise İngilizce hazırlık sınıfı öğrencilerine KYK bursu verilir mi? bu sorunun cevabına geçmeden önce belirtelim ki, KYK üniversite öğrencilerine burs ve öğrenim kredi adı altında iki farklı para desteği sağlamaktadır. KYK bursunu kurumca belirlenen kriterlere sahip olan öğrenciler alırken, öğrenim kredisi başvuruda bulunan herkese verilmektedir.
Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü burs yönetmeliğine göre tıp fakültesi harici diğer bölümlerde okuyan öğrenciler en fazla bölümlerinin yılı kadar burs alabilmektedir. Örneğin okuduğunuz bölüm hazırlık + 4 yılsa 5 yıl KYK burs ve öğrenim kredisi alabilirsiniz. Yani hazırlık sınıfında okuyanlar KYK bursu alabilir mi? sorusunun yanıtı ‘ hayır alamazdır.‘ dir.
Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü KYK resmi web sitesinde yayınlanan bnildiriye göre ;
Burstan yararlanacak öğrenciler,
- Ön lisans öğrencileri,
- Lisans öğrencileri,
- İki yıllık okullardan mezun olup, dört yıllık okulların üçüncü sınıfına dikey geçiş sınavı ile ara vermeden kayıt yapan öğrenciler, ( intibak veya hazırlık sınıfında burs verilmez.
- Yüksek Lisans (Master ve Doktora) öğrencileri,(hazırlık sınıfında burs verilmez)
- ÖSYM sınav sonucunda ham puan bazında belirlenen puan türünde ilk 100’e giren öğrenciler,
- Kurum Kuruluş Kanunu gereği, Yönetim Kurulu tarafından belirlenen, kıstaslara göre Amatör milli sporcu olan öğrenciler,
burstan yararlanabilmektedir.
Not: Bir öğrenci aynı anda, hem burs hem de öğrenim kredisi alamaz şeklindedir.
İngilizce Hazırlık Sınıfı Öğrencilerine KYK Bursu Verilir mi?
Hazırlık sınıfında olan öğrenciler KYK burslarına başvuru yapmak istiyor. KYK bursundan yaralanacak öğrenciler ağıdaki listede yer alıyor;
- Ön lisans öğrencileri,
- Lisans öğrencileri,
- İki yıllık okullardan mezun olup, dört yıllık okulların üçüncü sınıfına dikey geçiş sınavı ile ara vermeden kayıt yapan öğrenciler, ( intibak veya hazırlık sınıfında burs verilmez.
- Yüksek Lisans (Master ve Doktora) öğrencileri,(hazırlık sınıfında burs verilmez)
- ÖSYM sınav sonucunda ham puan bazında belirlenen puan türünde ilk 100’e giren öğrenciler,
- Kurum Kuruluş Kanunu gereği, Yönetim Kurulu tarafından belirlenen, kıstaslara göre Amatör milli sporcu olan öğrenciler, burstan yararlanabilmektedir.
İsteğe Bağlı Hazırlık Sınıfında Kalırsam KYK Bursum Kesilir mi?
Hazırlık sınıfında kaldığınız takdirde KYK bursunuz kesilir ve krediye döner. İsteğe bağlı hazırlık okuyup da KYK bursu kesilen birçok öğrenci bulunmaktadır. Hazırlık sınıfından kaldıktan sonra yaz okulunda veya yapılan farklı bir hazırlık atlama sınavıyla hazırlığı geçerseniz ve bu durum ekim ayına kadar YÖKSİS kayıtlarında görünürse bursunuz devam eder.
Bursunuz kesildiğinde bankamatikten para çekerken bursunuzun öğrenim kredisine dönüştüğüne yönelik bir bilgi gelmektedir. Bu bilgi gelmezse bile e-Devlet üzerinden bursunuzun krediye dönüp dönmediğini görebilirsiniz
KYK bursu Nasıl kesilir?
- Bir öğrencinin vefat etmesi neticesinde aylık düzenli olarak aldığı KYK bursu varislerine veya ailesine kalmayacak olup vefat ettiği ay itibariyle öğrencilikle ilişiği kesildiği gibi bursu da kesilmektedir.
- Bir öğrencinin 4 yıl tamamladıktan sonra mezun olmadığı durumlarda, okulu 5 veya 6.yıla uzasa da 4. yıl sonunda bursu kesilmektedir. Yani bir öğrencinin alacağı burs süresi okulun normal süresi ile ilişkilidir. Bir tıp öğrencisi en fazla 60 ay burs alırken 4 yıllık okuyan bir mühendislik öğrencisi 48 ay almaktadır.
- Eylül 2018’de KYK burs yönetmeliğinde yapılan değişikliğe göre not ortalaması 4’lük sistemde 2.00’nin altında olan öğrencilerin bursu kesilir.
- Almakta olduğunuz bursun devam edebilmesi için not ortalamanızın ekim ayındaki YÖKSİS kayıtlarında 2.00 ve üzeri olması gerekmektedir. Bursun kesilmesinde yıl sonu ortalaması dikkate alınmaktadır.
- Not ortalaması 100’lük sistemde 53.33’ün altında olan öğrencilerin bursu kesilir.
- Hazırlık sınıfında da sınıfı geçemeyenlerin bursu kesilir. Bunun yanında hazırlık sınıfını geçseniz dahi yukarıda bahsedilen ortalamaların altında sınıfı geçmeniz halinde bursunuz yine kesilir.
- Bir öğrencinin disiplin suçu işlemesi ve bunu tekrarlaması sonrasında okul ile ilişiği kesildiği durumlarda KYK bursu da kesilmektedir.
- Bir öğrencinin okulu bırakması sonucu KYK bursu kesilmektedir. Örneğin 2 dönem üst üste ders kaydı yaptırmayan öğrencinin 2. Dönem itibariyle Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) bursu kesilmektedir.
- 2 yıl okuduktan sonra başka bir bölüme geçen ve 2 yıl da orada okuyun öğrencinin mezuniyetine 1 yıl kalsa dahi 4. Yılını doldurduğu için öğrenim kredisi ve KYK bursu kesilecektir.
- Değerli arkadaşlar 2015 yılı sonu itibariyle yayımlanan Kredi ve Yurtlar Kurumu Yönetmeliğinde burs verilmeyecek kişiler başlığındaki “asgari ücret düzeyinde aylık veya ücretle sürekli bir işte çalışan veya gelire sahip olan öğrenciler” ibaresi kaldırıldı. Yani artık asgari ücret düzeyinde çalışan öğrencilerin bursları kesilmeyecektir. Ancak asgari ücret düzeyinde sigortalı bir işte çalışan ve ilk defa burs başvurusu yapacak öğrencilerin başvuru sonrasın sosyal durumları göz önüne alındığı için burs çıkma olasılığı çok azdır. Ancak burs alan öğrenciler asgari ücret düzeyinde bir işte çalışırsa bursları kesilmez.
KYK Bursundan Hangi Öğrenciler Yararlanamaz?
Kurumdan burs ya da öğrenim kredisi alan öğrenciler,
2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 10 uncu maddesine göre burs verilen öğrenciler hariç olmak üzere, 5102 sayılı Kanunun 2 nci maddesi kapsamında yer alan kamu kurum ve kuruluşlarından burs almakta olan öğrenciler,
- Kurumdan daha önce burs veya öğrenim kredisi almış olan öğrenciler,
- Öğretim kurumuna kayıt tarihi itibari ile bir öğretim yılı kaybı olan öğrenciler,
- Yabancı uyruklu öğrenciler,
- Polis akademisi ile askeri okul öğrencileri,
- Normal öğrenim süresinden fazla ek süre öğrenim gören öğrenciler,
- Yüksek lisans öğrencilerinden hazırlık sınıfında öğrenim gören öğrenciler,
- Açık öğretim ve uzaktan eğitim öğrencileri,
- Gerçeğe aykırı beyanda bulunan öğrenciler,
- Burs Yönetmeliği hükümlerine göre burs almaya yeterli bulunmayan öğrenciler
Kimler KYK Bursu Alabilir?
- Ön lisans öğrencileri,
- Lisans öğrencileri,
- İki yıllık okullardan mezun olup, dört yıllık okulların üçüncü sınıfına dikey geçiş sınavı ile ara vermeden kayıt yapan öğrenciler, ( intibak veya hazırlık sınıfında burs verilmez.
- Yüksek Lisans (Master ve Doktora) öğrencileri,(hazırlık sınıfında burs verilmez)
- ÖSYM sınav sonucunda ham puan bazında herhangi bir puan türünde ilk 100’e giren öğrenciler,
- Kurum Kuruluş Kanunu gereği, Yönetim Kurulu tarafından belirlenen, kıstaslara göre Amatör milli sporcu olan öğrenciler burstan yararlanabilmektedir.
Kaç Dersten Kalınca KYK Bursu Kesilir?
2019 yılından itibaren geçerli olmak üzere KYK bursunun kesilmesi durumu şu şekilde düzenlendi:
- Hazırlık sınıfı öğrencileri hazırlık sınıfını geçerek bir üst sınıfa başlamaları
- Diğer sınıflarda ise almakta olduğunuz bursun devam edebilmesi için not ortalamanızın 4.00’lük sistemde YÖKSİS kayıtlarında 2.00 ve üzeri olması gerekmektedir. Bursun kesilmesinde yıl sonu ortalaması dikkate alınmaktadır.
- 100’lük sistemde ise ortalamanızın 53,33 ve üzeri olması gerekmektedir.
- Her yıl ekim ayında YÖKSİS kayıtlarında yer alan ortalamanızın 2.00’ın altında kalması halinde veya hazırlık sınıfını geçememeniz halinde öğrencilerin bursu öğrenim kredisine dönüşmektedir.
Kaç Dersten Kalınırsa KYK Bursu Krediye Döner?
KYK burs/öğrenim kredisi yönetmeliğinde bursun devam etmesi için aranılan “başarılı olma” durumunda kaç dersten kalınması halinde KYK bursunun krediye döneceği hakkında bir hüküm yer almıyor. KYK’nın iletişim hattı ve Twitter’daki resmi destek hesabında KYK yetkililerine bu soruyu sorduğumuzda bir sayı belirtilmemiştir.
Not ortalaması 2.00’nin altında kalan ya da hazırlık sınıfını geçemeyip KYK bursu kesilen öğrencilerin bursu, öğrenim kredisine dönüşmektedir. Bu durumu e-Devlet üzerinden sizin takip etmeniz gerekmekte. Çünkü bu süreçte banka hesabınıza paranız yatmaya devam eder. Ancak yatan para burs değil öğrenim kredisidir. İstisnai durumlar haricinde mezun olduktan 2 yıl sonra aldığınız öğrenim kredilerini geri ödemek zorundasınız.
KYK Görevleri Nelerdir?
- Yurt ihtiyacını belirlemek, yurtların her türlü ihtiyacını temin etmek, yurtların sevk ve idaresini yapmak, öğrencilerin iaşe, ibate ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanması için yurt alanlarında ilgili düzenlemeleri yapmak,
- Yurtlarda barınacak öğrencilerin başvuru, değerlendirme, kayıt ve kabulüne ilişkin esasları belirlemek ve uygulamak, yurtlarda kalan öğrencilerin sosyal, sağlık, kültürel ve eğitim ihtiyaçlarını sağlamak ve ilgili kurumlarla işbirliği yapmak,
- Yurt hizmetlerini sınıflandırmak, standartlarını belirlemek ve bunların ücret tarifelerini tespit etmek,
- Yurt hizmetinden faydalananlar ile hizmet sunucuları arasında doğabilecek ihtilafların çözümüne yönelik usul ve esasları belirlemek,
- Yurtların ilgili mevzuat düzenlemelerine uygun bir şekilde kullanıma hazır bulundurulmasını sağlamak,
- Yurt ve tesislerde konaklayacaklarla ilgili usul ve esasları belirlemek, ikili anlaşmalar gereği eğitim ve öğretim görmek üzere ülkemize gelen diğer ülke öğrencilerinin yurtlardan yararlandırılmasına ilişkin işlemleri yürütmek,
- Öğrenci disiplin işlemleri ile ilgili işlerin mevzuat hükümlerine uygun olarak yürütülmesini sağlamak,
- Öğrencilerin beslenme hizmetlerine ilişkin esasları belirleyerek uygulanması için gerekli tedbirleri almak,
- Yurt dışında öğrenim gören Türk vatandaşı öğrencilerin kredi, burs ve barınma işlemlerini yürütmek,
- Öğrencilerin desteklenmelerine ilişkin politikaların tespiti amacıyla gerekli çalışmaları yapmak,
- Öğrencilere verilecek öğrenim kredisi ve burslar ile kredi borcunun tespiti, takibatı ve tahsilâtı ile kredi teminatına ilişkin usul ve esasları belirlemek, kredi ve burs başvurularının alınması ve değerlendirilmesi ve ödeme işlemlerinin yapılmasını sağlamak,
- Öğrencilere verilmek üzere yapılacak bağış ve hibelere ilişkin usul ve esasları belirlemek, burs veren kurumlarla koordinasyonu sağlamak,
- İhtiyaç sahibi öğrencilere barınma ve beslenme yardımı yapılmasına ilişkin iş ve işlemleri yürütmek,
- Vergi muafiyeti tanınan vakıflar ve kamu yararına çalışan derneklere ait yükseköğrenim yurtlarında barınan öğrencilere yapılacak beslenme ve barınma yardımına ilişkin usul ve esasların belirlenmesine ilişkin iş ve işlemleri yapmak,
- 16/8/1961 tarihli ve 351 sayılı Kanunda Bakanlığa verilen görevleri yerine getirmek,
- Bakan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
KYK Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Yurt başvuruları ne zaman ve nasıl yapılır?
İlk kayıt ücreti nedir ve bu ücret ne kadardır?
Daha önce lisans eğitiminde yurtta kalan öğrenci ikinci lisans eğitimine başladığında yurt başvurusu yapabilir mi ve fazladan ücret öder mi?
İlk kayıt ücretini yatırdıktan sonra yapılması gereken işlemler nelerdir?
Yurtta kalmaya hak kazanan ve ilk kayıt ücretini yatırarak onay işlemini yapan bir öğrencinin kaç gün içerisinde yurt müdürlüğüne başvurup işlemlerini yerine getirmesi gerekmektedir?
İlk kayıt ücretini yatırdıktan sonra taahhütname onayı yapmayan ve yurtta kalmak istemeyen öğrenci ne yapmalıdır?
Yurtta barınma hakkı kazanan ancak yurtta kalmak istemeyen öğrenciler ne yapmalıdır?
Yurt yerleştirme işlemi yapılıp kayıt yaptırmayan öğrenciler seneye tekrar yurt başvurusu yapabilirler mi?
Yedek sırada yurt hakkı bekleyen ama farklı bir ilde bulunan bir öğretim programında öğrenim görecek öğrenciler yeniden yurt başvurusu yapabilirler mi?
İlk kayıt ücretini yatıran ancak taahhütname onayı yapmayan öğrencilerin ne yapması gerekmektedir?
KKTC’ de öğrenim gören öğrenciler yurt başvurusu yapabilir mi?
Ücretsiz barınma hakkı olan öğrenciler kimlerdir?
Başvuru sonuç ekranında yedek sırada olduğu belirtilen öğrencilerin yapması gereken işlem nedir?
Öğrencilerin bir eğitim-öğretim döneminde kaç gün izin hakkı bulunmaktadır?
Yurt ücretleri ne zaman ödenmelidir?
Kaydı silinen öğrencilerin güvence bedeli iade işlemleri nasıl yapılmaktadır?
Kaydı silinen ve yeniden başvuru yapmak isteyen öğrencilerin ödeyecekleri ücret ne kadardır?
Erasmus veya Farabi ile yarım veya tam dönem farklı bir üniversitede eğitim görecek öğrencilerin ne yapması gerekmektedir?
Yurtlarda barınma şartları nelerdir?
Hatalı başvuru durumunda yapılması gereken işlemler nelerdir?
İlginizi Çekebilir 👇
👉 KYK Yurt Misafir Öğrenci Olarak Kalma Şartları 2023
1. Tip KYK Yurt Özellikleri ve Fiyatı Nedir?
2. Tip KYK Yurt Özellikleri Nelerdir?
3. Tip KYK Yurt Özellikleri Nelerdir?
4. Tip KYK Yurdu Özellikleri Nelerdir?
5. Tip KYK Yurt Özellikleri Nelerdir?
6. Tip KYK Yurt Özellikleri ve Fiyatı Nedir?
Bizi İnstgram’dan takip etmek için TIKLAYINIZ