Bilgi Havuzu

Üniversitede Final Sınavı Nedir? Üniversite’ de Not Ortalaması Nasıl Alınır?

Üniversitede Final Sınavı Nedir? Üniversite’ de Not Ortalaması Nasıl Alınır? YKS sonrasında üniversite girecek adaylar Üniversite not sistemi ve sınavlar hakkında araştırmalar yapmakta. Bizde bu yazımızda tüm Üniversite Final sınavı hakkında merak edilenleri derledik.

Üniversitede Final Sınavı Nedir?

universite de final sinavi nedir

Üniversiteye yeni başlayan öğrencilerin en çok merak ettiği konulardan biri de Üniversitede Final Sınavı Nedir? Daha önce lisedeki sınav sisteminden faklı olan bir sitem ile karşılaşacaksınız. Lisede bir sınavdan iyi not almanız durumunda o dersi başarıyla geçebilirken üniversitede durum çok farklı olacağını bilmelisiniz.

Üniversitelerin puanlama sistemlerine göre vizeye girmeyen bir öğrencinin final sınavına girmesi pek bir anlam ifade etmez. Üniversitelerde harf notları geçerlidir.

Bununla birlikte final ortalaması yüzde 40 olan bir final sınavına girip 100 puan alırsanız, bu o sınavdan 40 puan alacağınız anlamına gelir. Yani dersin sorumlu geçme notu olan DD 45 olarak belirlenmişse, sınava girmeniz bir anlam ifade etmez.

universitede final sinavi nedir

O dersten harf notu FF gelir ve bu da dersin tekrar edileceği anlamına gelir. Vize sınavına girmeyen öğrenciler final sınavlarına girebilir. Fakat bu o öğrencinin final sınavından geçer not alabileceği anlamına gelmez.

Bilmelisiniz ki vize ve final sınavının sonuçlarının açıklanması, her üniversitenin kendi sitemine göre farklıdır. Tüm üniversitelerde aynı olan urum sadece; genel olarak 3 yöntemle sınav sonuçları öğrenebilmenizdir. Bunlardan biri öğrenci otomasyon sistemi üzerinden sonuçları öğrenmektir.

Üniversitenin verdiği öğrenci numarası ve şifre ile otomasyon sistemine giriş yapılarak sınav sonuçları öğrenilir. Sınav sonuçlarını öğrenmenin bir başka yolu da öğrenci işlerine başvurmaktır. Sınav sonuçları açıklandıktan sonra öğrenci işlerine giderek sınav notunu öğrenebilirsiniz. 

Bazı üniversitelerde sınav sonuçları panolara asılarak da duyurulmaktadır. Bu durumda öğrenci panolarını takip ederek sınav notlarınızı öğrenebilirsiniz.


Üniversite’ de Not Ortalaması Nasıl Alınır?

universite de not ortalamasi nasil alinir

Türkiye’ de ki tüm üniversitelerde üç farklı not ortalama hesaplama sistemi bulunmaktadır. Üniversitede rakamlarla aşınan notlar mevcuttur. Bunlardan ilki AA, BA, BB, CB, CC, DC, DD, FD ve FF harf notunun olduğu sistemdir. Üniversitelerde en sık kullanılan üniversite not ortalama hesaplama sisteminde harf notu kullanılmaktadır.

Sabancı Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi dışındaki üniversitelerin tamamına yakını bu sistemi kullanmaktadır. Bu sisteme göre puanlama şu şekilde yapılmakta;

Bu sisteme göre puanlama şu şekilde yapılmakta;

AA   4.00
BA   3.50
BB   3.00
CB   2.50
CC   2.00
DC   1.50
DD   1.00
FD   0.50
FF   0.00

Üniversitelerde en sık kullanılan hesaplama yöntemi bu şekilde. Gazi Üniversitesi, Ege Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, ODTÜ ve bir çok üniversitenin kullandığı not ortalaması şu şekilde hesaplanıyor:

Örneğin 5 dersiniz var.
3 kredilik iktisada giriş dersiniz BA,
4 kredilik idare hukuku dersiniz CC,
2 kredilik Türk dili dersiniz AA,
5 kredilik Anayasa hukuku dersiniz FF
3 kredilik Siyaset bilimi dersiniz BB

Önce dersin kredisiyle harf notunuza karşılık gelen notu çarpıyoruz.
3 kredilik iktisada giriş dersiniz BA (3×3.50=10.5)
4 kredilik idare hukuku dersiniz CC (4.2=8)
2 kredilik Türk dili dersiniz AA (2×4=8)
5 kredilik Anayasa hukuku dersiniz FF (5×0=0)
3 kredilik Siyaset bilimi dersiniz BB (3×3=9)

Daha sonra kredileri topluyoruz. 10,5+8+8+0+9= 35,5 yapıyor. Daha sonra 35,5’u toplam kredi sayısına bölüyoruz.
35,5/17= 2,08 ortalamanız oluyor.

Asıl bilinmeniz gereken durum üniversitenizin hangi harf notunu sınır kabul ettiğidir. Örneğin Gazi Üniversitesi’nde FF, FD ve DD olan dersler kalıyor. DC olan harf notu ise dönem ortalamanız 2.00’ın üzerindeyse geçiyor altındaysa kalıyor. ODTÜ’de de benzer durum var. FF ve FD harf notu olan dersler kalıyor. DC ve DD notlarıysa şartlı geçmektedir.

Diğer not sistemiyse şu şekilde; A1, A2, A3, B1, B2, B3, C1, C2, C3, D, F1, F2, F3 şeklinde gitmektedir. Ankara Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi bu not sistemini kullanmaktadır.

Not sistemine göre ortalamanız şu şekilde hesaplanmakta;

A1   4.00
A2   3,75
A3   3,50
B1   3,25
B2   3,00
B3   2,75
C1   2,50
C2   2,25
C3   2,00
D    1,75
F1   0,00
F2   0,00
F3   0,00
F1, F2, F3 notlarını alan öğrenci o dersten kalmış sayılmaktadır. Yine bir örnek ile ortalamamızı hesaplayalım. Bu sefer 4 dersimiz olsun.

3 kredilik ceza hukuku dersiniz B1
2 kredilik genel muhasebe dersiniz C3
4 kredilik insan kaynakları yönetimi dersiniz D
2 kredilik medeni hukuk dersiniz F1 olsun.

Dersleri yine katsayılarıyla çarpıyoruz;

3 kredilik ceza hukuku dersiniz B1 (3×3,25=9,75)
2 kredilik genel muhasebe dersiniz C3 (2×2=4)
4 kredilik insan kaynakları yönetimi dersiniz D (4×1,75=7)
2 kredilik medeni hukuk dersiniz F1 olsun. (2×0=0)

Toplam 20,75’i de kredi sayısı olan 11’e bölüyoruz ve ortalamamız 1,8 oluyor. F1,F2 ve F3 derslerini alan öğrenci o dersten kalırken diğer harf notlarıyla dersten geçmeniz mümkün.


Üniversite’ de Sınavlar Nasıl Oluyor?

Üniversitede hemen hemen her bölümde; vize ve final (genel) sınavları vardır. Üniversitede sınavlar, önceden açıklanan belli tarihlerde , bir takvim üzerinde yürütülmekte olup, sınavlar test ya da yazılı yapılır.

Atölye, laboratuvar çalışmalarının belli bir yüzdesi sınav notuna etki edebilir. Vize bir hafta kadar , final sınavları ise bir haftadan biraz daha uzun sürer. Sınav tarihlerinde üniversitede ders yapılmaz.

Sınav günü , sınavın yapılacağı saatten belli bir süre önce sınavın yapılacağı sınıfta olmak önemlidir. Çünkü yakın arkadaşlarınızla sınava girmek isteyebilirsiniz, bu yüzden de erken gidip yer tutmak gereklidir. Tabi yine de her durumda oturma düzeni sınav gözetmenleri ve sınavı yapan hocanın inisiyatifine kalmıştır.

Bazı durumlarda sınavlarda gözetmenlik yapan hocalar ya da bizzat dersin hocası oturma düzenini değiştirebilir. Normal öğretim ile ikinci öğretimleri, uzatmalılar ile alt sınıfları ayırabilirler. Tamamen hocalara kalmış bir durumdur.


İlginiz Çekebilir 👇

👉 Üniversite’ de Vize Ne Demek? 

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu