Bilgi Havuzu

Üniversitede Yaz Okulu Nedir, Nasıl Oluyor? Yaz Okulunda Kaç Ders Alınır?

Üniversitede Yaz Okulu Nedir, Nasıl Oluyor? Yaz Okulunda Kaç Ders Alınır? Üniversiteye başlayan adayların en çok merak ettiği konulardan biri de Yaz Okulu Nedir, Nasıl Oluyor? Bu yazımızda Yaz Okulunda Kaç Ders Alınır? Yaz Okulu Ne Kadar Sürer? Yaz Okulu Zorunlu Mu?  gibi tüm merak edilenleri bir araya getirdik. Gelin Birlikte Üniversitede Yaz Okulu Nedir? ve Yaz Okulu Hakkında tüm bilinmesi gerekenleri öğrenelim..

Üniversitede Yaz Okulu Nedir?

universitede yaz okulu nedir

Bilindiği üzere Üniversitelerde eğitim 2 dönem olarak verilir ve bunlar yaz ve güz dönemi olarak adlandırılır. Öğrenciler bu dönemlerde derslerinde başarılı oldukları takdirde üst sınıfa geçebilmektedirler. Tabi bazı derslerden geçemeyen öğrenciler ise üst sınıf a geçse bile başarısız oldukları dersleri tekrar almak zorundalar. Yaz okulunun avantajı da bu sırada karşımıza çıkmakta.

Yaz Okulu Nedir? sorusuna cevap verecek olursak, Üniversitede üst sınıfa geçebilmek için vize, final ve bütünleme sınavlarından geçemeyen öğrencilerin derslerini verebilmesi adına uygulanan bir sistemdir. Bununla birlikte not yükseltmek isteyenler, okulu erken bitirmek isteyenler de yaz okulundan ders alıp kredilerini tamamlayabilmekte. tamamlayabilirsiniz.


Yaz Okuluna Kimler Gidebilir?

yaz okuluna kimler girebilir

Öncelikle belirtelim ki hali hazırda okuduğunuz okulda yaz okulu açılmıyor ise farklı okullarda yaz okulu yapabilmeniz mümkündür. Yaz okuluna lisans, ön lisans veya açık öğretim öğrencilerinin hepsi gidebilir. Burada önemli olan husus aslında alttan veya zorunlu üstten bir ders alacaksanız ders içeriği uyuşması gerekiyor.

Örneğin Hacettepe Üniversitesi’nde okuyorsunuz Pazarlama Teknikleri dersiniz var. Aynı ders Gazi Üniversitesi’nde de mevcut. Ders içeriklerini karşılaştırmanız gerekiyor. Okulun web sitesinden kendi ders içeriğinizle karşılaştırabilirsiniz. Uyuşuyorsa Gazi Üniversitesi’nden alabilirsiniz demektir. Lakin seçmeli ders alacaksanız herhangi bir koşul bulunmuyor.


Yaz Okulunun Amacı Nedir?

  • Üniversitenin eğitim-öğretim olanaklarını yaz aylarında da değerlendirmek,
  • Diğer üniversite veya yüksek teknoloji enstitülerindeki öğrencilere de, üniversitede yaz okulunda açılan dersleri izleme imkanı vermek; ayrıca, yaz aylarında uygun zamanları olan diğer üniversite öğretim üyeleri veya yabancı uyruklu öğretim üyelerinden; ders, seminer, kurs ve benzeri etkinlikler yoluyla yararlanılmasını sağlamak,
  • Öğrencilere kayıtlı oldukları programları izlemede esneklik sağlamak ve başarılı öğrencilerin daha kısa sürede mezun olabilmelerine imkan tanımak,
  • Normal eğitim dönemindeki yükü azaltmak üzere, öğrencilerin önceki yarıyıllarda başarısız oldukları ya da almadıkları dersleri ve ayrıca takip eden iki yarıyıldan ders almalarını sağlamak,
  • Yan dal ve ikinci ana dal programlarına kayıtlı öğrencilerin bu programları yürütmelerinde kolaylık sağlamaktır.

Yaz Okulu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

yaz okulu hakkinda bilinmesi gerekenler

Yaz okulu hakkında en çok sorulan ve bilinmesi gerekenleri aşağıda bulabilirsiniz.

Yaz Okulu Süreci Neye Göre Yürütülür?

Yaz Okulunda ders açılması, derslere kayıt, derslerin başlangıç ve bitişi, sınavlar ve diğer ilgili hususlar Senato tarafından belirlenecek akademik takvime göre yürütülür

Yaz Okulu’nun Süresi Ne Kadardır?

Yaz Okulunun süresi, sınavlar dâhil olmak üzere 35 (otuz beş) iş gününden az olamaz ve gerekli hallerde hafta sonunda yapılan ders ve sınavlar da bu süreye dahil edilir.

Yaz Okulu Ücretleri Neye Göre Belirlenir?

Yaz Okulunda öğrencinin ödeyeceği ücret 2547 sayılı Kanun ve ilgili diğer mevzuat hükümlerine göre belirlenir ve Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından ilan edilir.

Yaz Okulu’nda açılacak Olan Dersler Nasıl ve Ne Zaman Belirlenir?

Yaz Okulunda açılacak dersler her yıl; fakülteler ile yüksekokullarda ilgili bölüm kurulunun, meslek yüksekokullarında bölüm başkanlıklarının, enstitülerde ise ilgili anabilim/anasanat dalı kurulunun teklifi, birim kurulunun kararı ve Senatonun onayı ile en geç Mayıs ayının ikinci haftası belirlenir.

Açılmayan Derslere Ücret Yatıran Öğrenciler Bu Ücretleri Geri Alabilir mi?

Açılmayan derslere ücret yatıran öğrenciler Öğrenci işleri Daire Başkanlığına yazılı müracaatta bulunarak bu ücretlerin iadesini talep edebilirler. Açılan derslere yatırılan ücretler ise kesinlikle geri ödenmez.

Yaz Okulu’nda Bir Dersin Açılabilmesi İçin En Az Kaç Öğrencinin O Dersi Alması Gerekmektedir?

Yaz Okulunda bir dersin açılabilmesi için gerekli en az öğrenci sayısı; önlisans/lisans programlarında 20’nin, lisansüstü programlarında 2’in altında olamaz. Eğitim-öğretimin bireysel veya küçük gruplarla yapılmasının zorunlu olduğu hallerde öğrenci sayısı sınırlanmaz. Yaz Okulunda bir ders, kaydolan öğrenci sayısının yetersiz olması halinde açılmaz. Açılmayan derslere kaydolan öğrencilerle ilgili düzenlemeler ilgili birim kurulunca yapılır. Öğrenci sayısının 40’dan az olması durumunda ders gruplara bölünmez, gruplardaki öğrenci sayısı 20’den az olamaz.

Yaz Okulu’nda Öğrenciler En Fazla Kaç Ders Alabilir?

Öğrenciler her Yaz Okulu döneminde, toplam 30 (otuz) AKTS değerinde ders alabilirler

Hazırlık Sınıfı Öğrencileri Yaz Okulu’ndan Ders Alabilirler mi?

Yabancı dil hazırlık sınıfına kayıtlı Üniversitemiz öğrencileri, sadece Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından açılan Yaz Okulu’ndan ders alabilirler.

Yaz Okulu’nda Öğrencinin Kaydolmak İstediği Ders Kendi Biriminde Açılmadığı Takdirde Öğrenci Bu Dersi Nasıl Alabilir?

Yaz Okulu’nda öğrencinin kaydolmak istediği ders kendi biriminde açılmadığı takdirde; öğrenci bu dersi, Üniversite içinde başka bir birimden alabilir. Bu durumda, diğer birimden alınacak dersin denkliğinin; içerik, dil, kredi ve ders saati açısından öğrencinin kayıtlı olduğu ilgili akademik birim ve birim yönetim kurulu tarafından kabul edilmesi ve diğer birimin birim yönetim kurulunun da kabul etmesi gerekmekte olup, bu dersler birim web sayfasında ilan edilir.

Yaz Okulu’nda Öğrencinin Kaydolmak İstediği Ders Üniversitemizde Açılmadığı Takdirde Öğrenci Bu Dersi Nasıl Alabilir?

Yaz Okulu’nda öğrencinin kaydolmak istediği ders Üniversitemizde açılmadığı takdirde, Üniversitesi Yaz Okulu Yönergesinin 11. maddesinde belirtilen hususlar çerçevesinde farklı bir üniversitenin Yaz Okulu’ndan ilgili dersleri alabilir.

Yaz Okulu’nda Derslere Devam Zorunluluğu Var mıdır?

Yaz Okulunda derslere devam zorunludur. Bir dersin devam koşulunun daha önce yerine getirilmiş olması, o derse Yaz Okulunda devam etme zorunluluğunu ortadan kaldırmaz.

Yaz Okulu’nda Sınavlar Nasıl yapılır?

Yaz Okulunda açılan dersler için en az bir ara sınav ve en az bir yarıyıl sonu sınavı yapılır; ara sınava ve yarıyıl sonu sınavına sadece Yaz Okuluna kayıtlı öğrenciler girer. Ara sınav veya yarıyıl sınavına giremeyen öğrencilere mazeret sınavı açılmaz. Yaz Okuluna kaydolan ve Yaz Okulu sonunda mezuniyeti için, devam şartını yerine getirmiş olduğu tek dersten sorumluluğu kalan ön lisans ve lisans öğrencileri, akademik takvimde belirtilen tarihte tek ders sınavına girme hakkı kazanır.

Yaz Okulu Sonunda Mezuniyet Hakkı kazanan Öğrencilerin Mezuniyet Belgeleri Nasıl Düzenlenir?

Yaz Okulunda aldıkları ve başardıkları derslerle mezun olma hakkı kazanan öğrenciler; ilgili eğitim öğretim yılının bahar yarıyılı sonunda mezun sayılırlar, diploma ve çıkış belgeleri buna göre düzenlenir.

Sizlere elimizden geldiği kadarıyla üniversite yaz okulu hakkında bilgi aktarmaya çalıştık konuyla ilgili sormak istediklerinizi yorum yaparak sorabilirsiniz en kısa sürede yardımcı olacağız.


İlginizi Çekebilir 👇

Üniversitede Harf Notları Kaç Puana Denk Gelir?

Bütünleme BÜT Sınavına Kimler Girebilir?


👉 Bizi Instagram’ dan takip etmek için TIKLAYINIZ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu