Bilgi Havuzu

Yabancı Öğrenciler Türkiye’de 2 Yıllık (Önlisans) Meslek Yüksek Okuluna (MYO) Girebilir mi?

Yabancı Öğrenciler Türkiye’de 2 Yıllık (Önlisans) Meslek Yüksek Okuluna (MYO) Girebilir mi? Dünyada eğitim için en çok tercih edilen ülkelerden biri de Türkiye. Hal böyle olunca Yabancı Öğrenciler Türkiye’ de 2 Yıllık ( Önlisans) Meslek Yüksek Okuluna (MYO) Girebilir mi? merak edilmekte. Bizde bu yazımızda Yabancı Öğrenciler Türkiye’ de Nasıl Okur? YÖK Yabancı Öğrenci Yönetmeliği ve kabul şartları hakkında bilgiler vermeye çalışacağız…

Yabancı Öğrenciler Türkiye’de 2 Yıllık (Önlisans) Meslek Yüksek Okuluna (MYO) Girebilir mi?

 

yabanci ogrenciler turkiyede nasil okur

İyi bir eğitim almak isteyen ve bununla bitlikte yaşam standartları açısından da kaliteli yaşamak isteyen yabancı öğrencilerin son yıllarda en çok tercih ettiği ülkelerden biri de Türkiye.

Eğitim kalitesi ve konaklama ve yaşam maliyetleri açısından da dikkate alan yabancı öğrenciler ülkemizi odak haline getirmekte. Hal böyle olunca Türkiye’ye gelmeden önce Yabancı Öğrenciler Türkiye’ de Nasıl Okur? YÖK Yabancı Öğrenci Yönetmeliği ve kabul şartları hakkında bilgi sahibi olmak istemekte..

Öncelikle belirtelim ki Türkiye’de herhangi bir önlisans programına kayıt olmak istiyorsanız mutlaka geçerli bir lise diplomanızın bulunması gerekiyor. Ülkemizdeki her üniversitenin başvuru süreci farklıdır. Genellikle istenilen. belgeler aynı olsa da belgelerdeki puanlar farklı aralıklarda olabilir.

Ayrıca yabancı öğrencilerin Türkiye’de lise okuması için de genellikle bu tarz belgeler öğrencilerden istenir. Öğrencilerden istenilen belgeler ise şunlardır..

  • YÖK yabancı öğrenciler yönetmeliği içerisinde belirtildiği gibi öğrencilerin lise transkript belgesi istenir. Bu belge okul ya da noter tarafından dış temsilciler tarafından onaylı olmalıdır. Ayrıca Türkçe olması de zorunludur.
  • Her üniversitenin kendine ait bir öğrenci kabul formu vardır. Öğrenciler bu formu detaylı ve eksiksiz olarak doldurmalıdır. Daha sonra da okula teslim edilmesi gerekir..
  • Finansal teminat üniversitelerin hiçbir gecikme istemediği konulardan birisidir. Okul ücretleri belirtilen tarihler içerisinde okulların ilgili bölümüne teslim edilmelidir..

Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Eğitim Almak için Ne Yapmalı?.

yabanci ogrenciler turkiye de egitim almak icin ne yapmali

Türkiye’de eğitim almak isteyen yabancı uyruklu öğrencilerden  başvurular için beklenen belge ve koşullar aşağıdaki gibidir; Lakin öncesinde belirtelim ki Özel ve Devlet Üniversiteleri kabul için hemen hemen aynı belgeleri istese de bazı durumlarda farklı belgeler tedarik edilmesi istenmektedir.

Hal böyle olunca bu gibi durumlarda girmek istediğiniz üniversiteye başvuru sırasında başvuru evraklarını titizlikle inceleyip tedarik etmelisiniz..

  • Öğrenci Vizesi: Sınavlarda başarı gösteren ve üniversiteye girme hakkı kazanan yabancı uyruklu öğrencilere üniversite tarafından kabul mektubu gönderilir. Yurtdışındaki öğrenciler bu kabul mektubuyla Türkiye konsolosluğuna giderek öğrenci vizesi alması gerekir. Türkiye’deki öğrenciler ise Türkiye Dış Temsilcikleri tarafından öğrenci vizesi alabilirler..
  • Türkiye’de üniversite eğitimi almak isteyen yabancı uyruklu öğrencilerin oturma izni alması gerekir. Oturma izinleri yaşanılan şehirlerdeki Göç İdaresi tarafından verilir. İlgili yasaya göre yabancı uyruklu öğrenciler
  • Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra bir (1) ay içerisinde oturma izni almalıdır. Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Oturma izinleri her yıl yenilenir..
  • Yabancı öğrenciler başvurulacakları üniversiteye ait üniversite kabul formunu eksiksiz doldurmalıdır,
  • Lise veya dengi kademedeki eğitime yönelik mezuniyet diploması (Türk Dış Temsilcilikler veya noter tarafından onaylanmış ve Türkçeye çevrilmiş olmalıdır),.
  • Transkript (öğrencinin lisede aldığı derslerin adları ve not çizelgesini gösteren belge) Transkript okul tarafından veya noter ile dış temsilcikler tarafından onaylanmış ve Türkçeye çevrilmiş olmalıdır..
  • Finansal teminat mektubu: öğrenci Türkiye’ye geldiğinde maddi ihtiyaçlarını nasıl karşılayacak, konaklama, ulaşım, eğitim gibi masraflar kim tarafından veya nasıl karşılanacak).
  • Kayıt Ücreti: Varsa başvurulacak üniversitenin kayıt ücreti yatırılmalı ve ödeme dekontu ile belgelendirilmeli.
  • Dil Sınavı Yeterlilik Belgesi: Dil yeterlilik sınavlarında gerekli puanı alamayan yabancı öğrenciler bir (1) yıl boyunca dil hazırlık eğitimi alır. Bu eğitimlerin ardından dil yeterliliğini sağlayan öğrenciler üniversite programlarındaki bölüm derslerine girmeye hak kazanırlar..
  • Uluslararası geçerliliği olan GCE, ACT, SAT gibi sınavlardan yeterli puanı almış olmak veya Yabancı Uyruklu
  • Öğrenci Sınavı’ndan (YÖS) talep edilen puan alınmalıdır..
  • YÖS sınav sonucu da yine belgeler arasında bulunmalıdır. Her üniversite YÖS sınavını kendi düzenlemekte ve yapmaktadır. Üniversitelerin internet sayfasından sınav tarihlerini, başvuru koşullarını ve taban puanlarını öğrenebilirsiniz..

Türkiye’de ki Üniversiteler Yabancı Öğrenci Kabulünü Nasıl Yapıyor?.

turkiye deki univeriteler yabanci ogrencikabulunu nasil yapiyor

Ülkemizde ki Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullardan ya da bu eğitime denk liselerden mezun olan yabancı uyruklu öğrenciler Türk üniversitelerinin istemiş olduğu lise diploması koşulunu sağlamış oluyor. Devlet üniversiteleri bu başvuru sürecinde yabancı uyruklu öğrencilerden herhangi bir ücret talep etmiyor.

Ancak Koç, Sabancı, Bilkent gibi özel üniversiteler bu öğrencilerin başvuru sürecinde belirli ücretler talep ediyor. Bu üniversitelere lise son sınıfta olan öğrencilerin başvurabileceği gibi liseden mezun olmuş yabancı uyruklu kişiler de başvurabilmekteler..


Yabancı Öğrenciler Türkiye’ de 2 Yıllık ( Önlisans) Meslek Yüksek Okuluna (MYO) Girebilir mi?.

Son yıllarda Türkiye’ ye eğitim almak için gelen ve gelmek isteyen yabancı öğrencilerin sayısı oldukça fazla. Bunun sebeplerinden biri de lisans programlarına göre oldukça uygun fiyatlı olması ve bazı mesleklerin iş hayatında oldukça fazla iş imkanı bulmasıdır.  Bununla birlikte 2 yıllık meslek yüksekokulları yabancılar tarafından hem devlet hem vakıf üniversitelerinde sıklıkla tercih edilmektedir..

Türkiye’de herhangi bir önlisans programına kayıt olmak isteyen yabancı öğrenciler için ilk şart mutlaka geçerli bir lise diplomalarının olma zorunluluğudur. Sadece bu yeterli değil tabi ki bununla birlikte Türkiye’de geçerli bir ikamet veya çalışma izniniz bulunuyorsa, aynı zamanda eğitim de almak istiyorsanız sınavsız olarak üniversitelerin yabancılar için açtığı kontenjanlara başvuru yapmaya hak kazanabilirsiniz..

Yabancı öğrenciler için üniversitelere ait bölümlerin kontenjanlarını eğitim almak istediğiniz üniversitelere ait resmi web sitesinden öğrenebilir, başvuru için gerekli evraklar hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda, eğer yakın zamanda ikamet izninizin süresi sona erecekse, 2 yıllık bir meslek yüksekokuluna kayıt olarak öğrenci ikamet izniyle Türkiye’de hem eğitim alabilir hem de yasal olarak kalmaya devam edebilirsiniz..


YÖK Yabancı Öğrenci Yönetmeliği

a) Lise son sınıfta olmaları ya da mezun durumda bulunmaları koşuluyla;
1) Yabancı uyruklu olanların,
2) Doğumla Türk vatandaşı olup da İçişleri Bakanlığı’ndan Türk vatandaşlığından çıkma izni
alanlar ve bunların Türk vatandaşlığından çıkma belgesinde kayıtlı reşit olmayan çocuklarının Türk
Vatandaşlığı Kanunu uyarınca aldığı Tanınan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge sahibi olduklarını
belgeleyenlerin, (5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 7. Maddesinde “(1) Türkiye içinde veya
dışında Türk vatandaşı ana veya babadan evlilik birliği içinde doğan çocuk Türk vatandaşıdır.” hükmü
bulunmakta olup, yurt dışından kabul kontenjanlarına başvuracak adayların Türk Vatandaşlığı
Kanunu’nu incelemelerinde yarar bulunmaktadır.)
3) Yabancı uyruklu iken sonradan kazanılan vatandaşlık ile TC vatandaşlığına geçenlerin / bu
durumdaki çift uyrukluların
*4) a) 01/02/2013 tarihinden önce yurtdışında ortaöğretime devam eden TC uyruklu
öğrencilerden ise ortaöğretiminin (lise) son üç yılını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanların
(ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkedeki MEB nezdinde açılmış olan Türk
okullarında tamamlayanlar dahil) yurt dışından öğrenci kabul kontenjanlarına başvuru yapabileceğine”
b) 01/02/2013 tarihinden sonra yurt dışında ortaöğretime başlayan adayların yurt dışından
kabul kontenjanlarına ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanların
(ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkedeki MEB nezdinde açılmış olan Türk
okullarında tamamlayanlar dahil) başvuru yapabilmelerine,
5) KKTC uyruklu olup; KKTC’de ikamet eden ve KKTC’de ortaöğrenimini (lise) tamamlayan
GCEAL sınav sonuçlarına sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve
liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan veya sahip olacakların,
başvurularının kabul edilmesi,
b) Adaylardan
1) T.C. uyruklu olup ortaöğreniminin (lise) tamamını Türkiye’de veya KKTC’de
tamamlayanların,
2) K.K.T.C. uyruklu olanların (ortaöğreniminin tamamını (lise) K.K.T.C liselerinde bitirip GCE
AL sonucuna sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt
yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan veya sahip olacaklar hariç),
*3) a maddesinin 2 numaralı bendinde tanımlanan doğumla ilk uyruğu T.C. olan çift
uyrukluların, (a maddesinin 4 numaralı bendindeki şartları sağlayanlar hariç)
4) Uyruğundan birisi K.K.T.C. olan çift uyrukluların (ortaöğreniminin (lise) tamamını KKTC
liselerinde bitirip GCE AL sonucuna sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki
kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan veya sahip olacaklar
hariç),
5) Türkiye’deki büyükelçilikler bünyesinde bulunan okullar ile Türkiye’de bulunan yabancı
liselerde öğrenimlerini gören T.C uyruklu olan veya a maddesinin 2 numaralı bendinde tanımlanan
doğumla ilk uyruğu T.C olan çift uyrukluların
başvurularının kabul edilmemesi,

YÖK Yabancı Öğrenci Yönetmeliği İçin TIKLAYINIZ


Üniversitelerin Yabancı Öğrenci Kabul Şartları ( Yök Yönetmeliğine Göre)

C- Üniversitelerin Kabul Koşullarına İlişkin İlkeler:
1) Ülkelerin kendi ulusal sınavları, uluslararası sınavlar, ortaöğretim (lise) not ortalamaları,
üniversite tarafından yapılan sınav vb. gibi öğrenci kabulünde kullanılacak yöntemlerin minimum
puanlarının da yer aldığı yurt dışından öğrenci kabulüne ilişkin esasların Üniversite senatolarınca kabul
edilen bir yönerge veya yönetmelik şeklinde düzenlenerek Yükseköğretim Genel Kurulu’nun onayına
sunulması,
2) Üniversitelerce belirlenecek şart ve esaslara, yurt dışından gelecek öğrencilerin maddi
imkanlarının ülkemizde yükseköğretimlerini sürdürmeye imkan sağlamasını temin etmek amacıyla
maddi bir güvence miktarının eklenmesi,
3) Ülkemizdeki üniversitelerin yasal olarak ülkemize gelen yabancı uyruklu adaylardan kabul
ettikleri öğrencilere kabul mektubu veya eşdeğer bir belge düzenlemeleri,
Yükseköğretim kurumlarının ilgili kurullarının kabul etmesi halinde ara dönemde başvuran
adaylara ilişkin olarak ise incelemenin ilgili yükseköğretim kurumu tarafından yapılarak başvuru şartını
sağlayan adaylara bir önceki yıldaki ilgili üniversitenin yurtdışından öğrenci kabul kontenjanın 1/3’ünü
aşmayacak şekilde bir sonraki eğitim öğretim yılı için “ön kabul mektubu” veya eşdeğer bir belge
düzenlenebilmesi,
4) Yurt dışından gelecek öğrencilerin tercihlerinde ülkemiz üniversitelerini seçmelerine imkan
sağlamak üzere üniversitelerimizi tanıtıcı doküman ve katalogların hazırlanması, üniversitelerimizin
yurtdışındaki eğitim fuarlarına katılımlarının teşvik edilmesi ve başvuran veya gelen öğrencilere
yardımcı olmak amacıyla üniversitelerce bünyelerinde Yabancı Uyruklu Öğrenci Ofislerinin
oluşturulması,
5) Yükseköğretim kurumlarının belirlenen yurt dışından gelecek öğrenci kontenjanı
çerçevesinde uygulama takvimini belirleyerek akademik takviminde belirtmesine, kayıt olan öğrenciler
ile ilgili bilgilerini Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na bildirmesi,
6) Yurt dışından gelecek öğrencilerin Türkçe düzeylerinin, kabul hakkı kazandığı üniversite
tarafından belirlenen koşullar ve istenen belgeler çerçevesinde ilgili yüksek öğretim kurumu tarafından
değerlendirilmesi uygun görülmüştür.


İlginizi Çekebilir 👇

👉 Yabancı Uyruklu Öğrenciler KYK Yurtlarında Kalabilir mi?

Bizi Instgram’dan takip etmek için TIKLAYINIZ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu