Bilgi Havuzu

Yabancı Uyruklu Öğrenciler KYK Yurtlarında Kalabilir mi? Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Türkiye’de Okuyabilmesi İçin Gerekenler

Yabancı Uyruklu Öğrenciler KYK Yurtlarında Kalabilir mi? Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Türkiye’de Okuyabilmesi İçin Gerekenler. Farklı ülkelerden Türkiye‘ ye eğitim için gelen yabancı uyruklu öğrenciler oldukça fazla. binlerce yabancı öğrenci lisans ve lisansüstü eğitim için dünyanın farklı ülkelerinden birçok yabancı öğrenci Türkiye‘ yi tercih etmekte. Peki ama Yabancı Uyruklu Öğrenciler KYK Yurtlarında Kalabilir mi? gelin birlikte öğrenelim…

Yabancı Uyruklu Öğrenciler KYK Yurtlarında Kalabilir mi?

yabanci uyruklu ogrenciler kyk yurtlarinda kalabilir mi

Türkiye’de öğrenim gören yabancı uyruklu üniversite öğrenciler KYK Yurtlarında kalma olanakları olup olmadığını araştırmakta. Her yıl dünyanın farklı ülkelerinden bir çok yabancı öğrenci lisans ve lisansüstü eğitimleri için Türkiye’deki üniversiteleri tercih ettiği bilinmekte. Türkiye’ de okumaya hak kazanmış yabancı uyruklu öğrenciler öncelikle ikamet iznine sahip olur ve eğitimleri süresince Türkiye’de yasal olarak kalabilmekte ve çeşitli kamu hizmetlerinden yararlanabilmektedirler.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi devlet tarafından KYK yurtları olarak bilinen öğrenci yurtları Türkiye’nin 81 ilinde yüzbinlerce öğrenciye barınma hizmeti vermektedir. 99’dan başlayan TC kimlik numarası ve Türkiye’de öğrenci ikamet izni bulunan yabancılar yasal olarak KYK yurtlarında kalabilirler. Bunun için öğrenci oldukları üniversitenin KYK başvuru duyurularını kimlik numaralarıyla birlikte takip etmeleri ve belirtilen süre içinde başvurularını tamamlamaları gerekmektedir.

Başvuru sırasında öğrenci ikamet izni, öğrenci belgesi vb. Gerekli belgeler Kredi ve Yurtları Kurumu’nun resmi internet sitesinden takip edilmeli ve eksiksiz olarak sağlanmalıdır. Ayrıca yabancıların başvuru sürecinde E-Devlet şifresine sahip olmaları gerekmektedir.


Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Türkiye’de Okuyabilmesi İçin Gerekenler

Farklı ülkelerden gelerek Türkiye’de öğretim görmek isteyen bir çok öğrenci mevcut.  Gerek Lisans gerek se lisansüstü eğitim için olsun dünyanın dört bir tarafından ülkemiz eğitim için tercih edilmekte. Türkiye; eğitim alanında son yıllarda adını dünyada duyuran önemli bir ülke konumuna geldiği aşikar.

Özellikle de yabancı uyruklu öğrencilere sağladığı kolaylıklar, eğitim kalitesinin günden güne artması ve yaşam standartlarının yükselmesi; üniversite eğitim için yabancı uyruklu öğrencilerin Türkiye’yi tercih etmesinde etkili olan unsurlar arasında yer alıyor. Hal böyle olunca bir çok yabancı öğrenci tarafından en çok tercih edilmekte.

Öncelikle belirtelim ki; yabancı uyruklu öğrencilerin Türkiye’de üniversite eğitimi alabilmesi için dil yeterlilik sınavlarına girmesi ve girecekleri üniversite tarafından istenen yeterlilik puanı alması gerekir. Dil yeterlilik sınavlarında gerekli puanı alamayan öğrenciler bir yıl boyunca dil hazırlık eğitimi alır. Bu eğitimlerin ardından dil yeterliliğini sağlayan öğrenciler üniversite programlarındaki bölüm derslerine girmeye hak kazanırlar.

KYK Yurt Nedir?

kyk yurt nedir

Üniversite okuyan öğrencilere hizmet vermek amacıyla 1961’da kurulan KYK, birçok öğrenciye burs, barınma ve beslenme desteği sağlayan kurumdur. Özellikle maddi durumu olmayan öğrencilerin faydalandığı KYK hakkında genel her şey merak edilmekte.

Gelişen teknoloji sonrasında burs ve barınma gibi hizmetleri için başvuru ve duyurularını internet sitesi üzerinde gerçekleştirmektedir. Bu siteden öğrenciler yurt ve burs başvurularının takibini yapmakta ve yurtlara yerleşemeyen öğrenciler sıra takibi yapmaktadır.


KYK Açılımı Ne Demek?

kyk acilimi nedir

Açılımı Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü olan KYK, Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlıdır. 22 Ağustos 1961 tarihinde kurulan KYK, yüksek öğrenim gören ve özellikle maddi imkanları olmayan öğrencilerin maddi yönden desteklenmesi ve faydalanabilmesi için; tüzel kişiliğe sahip, özel hukuk hükümlerine tâbi özel bütçeli ve sosyal amaçlı hizmet veren bir kamu kurumudur.

KYK bursu ise;  Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan öğrencilerin maddi imkanı olmayanların, ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için ve bununla birlikte normal öğrenim süresi boyunca verilen borç paradır. Yüksek Öğrenim ve Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) denilince akla ilk gelen her ne kadar KYK bursu olsa da KYK yurtları da oldukça bilinmektedir. Özel yurtlara nazaran çok daha uygun fiyat ve devlet desteğiyle birlikte üniversite öğrencilerinin girmek için can atıp sırada bekledikleri yurtlardır. Devlet çatısı altında açılan Kredi ve Yurtlar Kurumu kısaca KYK, çalışanları da memur statüsünde yer almaktadır.


KYK Görevleri Nelerdir?

kyk gorevleri nelerdir

  • Yurt ihtiyacını belirlemek, yurtların her türlü ihtiyacını temin etmek, yurtların sevk ve idaresini yapmak, öğrencilerin iaşe, ibate ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanması için yurt alanlarında ilgili düzenlemeleri yapmak,
  • Yurtlarda barınacak öğrencilerin başvuru, değerlendirme, kayıt ve kabulüne ilişkin esasları belirlemek ve uygulamak, yurtlarda kalan öğrencilerin sosyal, sağlık, kültürel ve eğitim ihtiyaçlarını sağlamak ve ilgili kurumlarla işbirliği yapmak,
  • Yurt hizmetlerini sınıflandırmak, standartlarını belirlemek ve bunların ücret tarifelerini tespit etmek,
  • Yurt hizmetinden faydalananlar ile hizmet sunucuları arasında doğabilecek ihtilafların çözümüne yönelik usul ve esasları belirlemek,
  • Yurtların ilgili mevzuat düzenlemelerine uygun bir şekilde kullanıma hazır bulundurulmasını sağlamak,
  • Yurt ve tesislerde konaklayacaklarla ilgili usul ve esasları belirlemek, ikili anlaşmalar gereği eğitim ve öğretim görmek üzere ülkemize gelen diğer ülke öğrencilerinin yurtlardan yararlandırılmasına ilişkin işlemleri yürütmek,
  • Öğrenci disiplin işlemleri ile ilgili işlerin mevzuat hükümlerine uygun olarak yürütülmesini sağlamak,
  • Öğrencilerin beslenme hizmetlerine ilişkin esasları belirleyerek uygulanması için gerekli tedbirleri almak,
  • Yurt dışında öğrenim gören Türk vatandaşı öğrencilerin kredi, burs ve barınma işlemlerini yürütmek,
  • Öğrencilerin desteklenmelerine ilişkin politikaların tespiti amacıyla gerekli çalışmaları yapmak,
  • Öğrencilere verilecek öğrenim kredisi ve burslar ile kredi borcunun tespiti, takibatı ve tahsilâtı ile kredi teminatına ilişkin usul ve esasları belirlemek, kredi ve burs başvurularının alınması ve değerlendirilmesi ve ödeme işlemlerinin yapılmasını sağlamak,
  • Öğrencilere verilmek üzere yapılacak bağış ve hibelere ilişkin usul ve esasları belirlemek, burs veren kurumlarla koordinasyonu sağlamak,
  • İhtiyaç sahibi öğrencilere barınma ve beslenme yardımı yapılmasına ilişkin iş ve işlemleri yürütmek,
  • Vergi muafiyeti tanınan vakıflar ve kamu yararına çalışan derneklere ait yükseköğrenim yurtlarında barınan öğrencilere yapılacak beslenme ve barınma yardımına ilişkin usul ve esasların belirlenmesine ilişkin iş ve işlemleri yapmak,
  • 16/8/1961 tarihli ve 351 sayılı Kanunda Bakanlığa verilen görevleri yerine getirmek,
  • Bakan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.

Kimler KYK Bursu Alabilir?

kimler kyk bursu alabilir

  1. Ön lisans öğrencileri,
  2. Lisans öğrencileri,
  3. Açık Öğretim öğrencilerinden sadece önceliğe sahip öğrenciler,( şehit çocuğu/şehit bekar ise bekar kardeşi , gazi çocuğu/gazi bekar ise kendisi, anne ve babası her ikisi de ölü olanlar vb.)
  4. İki yıllık okullardan mezun olup, dört yıllık okulların üçüncü sınıfına dikey geçiş sınavı ile ara vermeden kayıt yapan öğrenciler, ( intibak veya hazırlık sınıfında burs verilmez.)
  5. Yüksek Lisans (Master ve Doktora) öğrencileri,(hazırlık sınıfında burs verilmez)
  6. ÖSYM sınav sonucunda ham puan bazında herhangi bir puan türünde ilk 100’e giren öğrenciler,
  7. Amatör Milli Sporcu belgesine sahip olan öğrenciler, burstan yararlanabilmektedir.

Kimler KYK Bursu Alamaz?

  1. Kurumdan daha önce burs veya öğrenim kredisi almış olan öğrenciler,
  2. Öğretim kurumuna kayıt tarihi itibari ile bir öğretim yılı kaybı olan öğrenciler,
  3. Yabancı uyruklu öğrenciler,
  4. Polis akademisi ile askeri okul öğrencileri,
  5. Normal öğrenim süresinden fazla ek süre öğrenim gören öğrenciler,
  6. Yüksek lisans öğrencilerinden hazırlık sınıfında öğrenim gören öğrenciler,
  7. Gerçeğe aykırı beyanda bulunan öğrenciler
  8. Burs Yönetmeliği hükümlerine göre burs almaya yeterli bulunmayan öğrenciler , burstan yararlanamazlar.

 


İlginizi Çekebilir 👇

👉 KYK Yurt Nedir, Açılımı Ne Demek? KYK Kimler Başvurabilir?

Bizi Instgram’dan takip etmek için TIKLAYINIZ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu