Bilgi Havuzu

2024 KYK İzin Hakkı Kaç Gün? KYK İzin Hakkı Bitince Ne Olur?

2024 KYK İzin Hakkı Kaç Gün? KYK İzin Hakkı Bitince Ne Olur? Okulların açılması ile birlikte Barınma ihtiyaçlarını KYK da konaklayarak gideren öğrenciler için 2024 yılında KYK izin hakkı hakkında araştırmalar yapmaya başladı. Gelin birlikte KYK İzin Hakkı Bitince Ne Olur? öğrenelim…

2024 KYK İzin Hakkı Kaç Gün?

2023 2024 kyk izin hakki kac gun

Barınma ihtiyaçlarını KYK’da kalarak tamamlayan öğrenciler devamsızlık yaptıkları zamanlarda KYK izin hakkını merak etmekte. Üniversitelerin açılması ile birlikte KYK yurtlarında konaklayan öğrenciler yurtta kalmadıkları zamanlarda izin haklarını kullanabilirler. KYK da kalan her öğrencinin yıl içerisinde belirlenen izin süresini aşmaması gerekmekte. KYK tarafından yapılan resmi açıklamaya göre;

Öğrencilere, yükseköğretim kurumlarının akademik takvimleri gereği verilen tatiller, hafta sonu (cumartesi-pazar) tatilleri, diğer resmi tatiller ve özel izinler hariç bir eğitim-öğretim yılında toplam 2024 KYK İzin Hakkı 30 gün izin verilmektedir.

GSB resmi sitesinde yer alan KYK yurtları izin yönetmeli aşağıdaki gibidir:

Öğrencilere, yükseköğretim kurumlarının akademik takvimleri gereği verilen tatiller, hafta sonu (cumartesi-pazar) tatilleri, diğer resmi tatiller ve özel izinler hariç bir eğitim-öğretim yılında toplam 30 gün izin verilmektedir.

Belgelendirilmek kaydıyla; nöbet, kurs, staj, uygulamalı eğitim vb. faaliyetlere katılan öğrenciler, söz konusu eğitim faaliyetleri süresince; derslere sürekli devam etmek zorunluluğu bulunmayan öğrenciler ise, devam zorunluluğu bulunmayan süreler için “özel izin” li sayılır ve bu süreler öğrencinin izin süresinin hesabında dikkate alınmaz.


KYK İzin Hakkı Bitince Ne Olur?

kyk izin hakki bitince ne olur 1

KYK yurdunda konaklayan öğrenciler; bayram, hafta sonu ve özel günler haricinde ekstradan izin alabileceği gün sayısı toplamda 30 gündür. Eğer bir öğrenci tüm sene boyunca 30 günü aşması durumunda, çok geçerli bir mazereti olmadığı takdirde izin alamaz. Örneğin hasta ya da vefat durumlarında yeniden dilekçe verilebilir ama arkadaşımda kalmak istiyorum gibi durumlar için tekrar izin almak söz konusu değildir.

KYK yurtlarında kalan öğrencilere tanınan 30 gün izin hakkını doldurduğunuz taktirde sistem izin talebinize onay vermez. Bu nedenle izin alamazsınız. İzin almadığınız halde KYK yurduna gitmezseniz ilk olarak uyarı cezası alırsınız ve ailenizi durum bildirilir. Tekrar etmeniz halinde yurt yönetmeliğine uymadığınız için yurttan atılırsınız.


KYK İzin Almayı Unuttum İzin Alınmazsa Ne Olur?

KYK yurtlarında kalan öğrencilerin en çok merak ettiği konulardan biride budur. İzin almadan yurda gelmezseniz tutanak yiyebilirsiniz. Devlet yurdunda kaldığınızda her akşam belirli bir saatte ana koridora inerek adınız ve soyadınızın bulunduğu bir deftere imza atmanız gerekir. Bu defterde her günün altında ayrı bir kutucuk bulunur.

Ayrıca KYK izin alınmazsa ne olur gibi sorular için yurt duvarlarına asılan kuralları da okuyabilir ya da müdürlüğe danışabilirsiniz. Örnek olarak KYK yurdunda kalan öğrencilerin izin almayı unutup yaşamış oldukları konusunda sırayla bazı olacaklar şunlardır;

  1. Sözlü uyarı
  2. Yazılı uyarı
  3. Rapor tutulur
  4. Disiplin suçu ve savunma istenir
  5. KYK yurttan uzaklaştırma

İzin almadan ve müdürlüğe bildirmeden, bir mazeretiniz yokken yurtta olmanız gereken bir günde orada olmaz ve imza atamazsanız izinsiz yok sayılırsınız ve bunun bazı yaptırımları vardır. Örneğin müdürlüğün belirlediği gün sayısı kadar izinsiz yoklama kaçağı olursanız yurttan atılabilirsiniz. Bu sebeple izin almayı ciddiye almalı ve bilgileri izin alırken eksiksiz bir şekilde vermelisiniz.


KYK Online İzin Alma

KYK yurt online izni alabilmek için https://gencizbiz.gsb.gov.tr/ adresinden kolayca izin alabilir ve yurt aylıklarınızı ödeyebilirsiniz.

  • Genciz biz ile profil oluşturduğunuzda sizi yine e-devlet sayfanıza yönlendirir.
  • Ödemeler için daha kolay bir yöntem olan siteler pek çok genç tarafından aktif olarak kullanılır.
  • Önemli olan doğru bilgileri girmek ve gidiş dönüş saatlerine uyum sağlamaktır.
  • Farklı bir adrese gidecekseniz de her adresi yeni adres ekle butonundan kaydetmeniz ve telefon numarası vermeniz gerekir. İzinlerinizin ne zaman onaylanacağı yurt müdürlüğüne bağlıdır ve birkaç gün de sürebilir.

e-devlet Üzerinden KYK İzin Alma

  1. Genciz Biz sitesine https://gencizbiz.kyk.gov.tr/ bu bağlantıdan giriş yapmanız gerek.
  2. Ardından e-Devlet ile giriş yapın ve sayfada karşınıza çıkan İZİNLER bağlantısına tıklayın.
  3. “Yeni İzin Talebi” oluşturun.
  4. Yeni açılan sayfada izin başlangıç ve bitiş tarihlerini, izin geçireceğiniz adres, telefon numarası gibi bilgileri girmeniz gerekmekte.
  5. Son adımda izin talebimi gönder butonuna tıklayarak KYK izin alma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Eski yıllarda KYK yurt izni yalnızca elden dilekçe verilerek alınabilirdi fakat e-devlet uygulaması çıktığından beri biraz daha kolaylaştı. E-devlet sayesinde günün herhangi bir saati kolayca izin oluşturabilirsiniz.

  • Online uygulama olduğu için izinler daha düzenli ve kayıt edilmiş olarak bulunur.
  • İzninizin onaylanıp onaylanmadığını yine e-devlet üzerinden takip edebilirsiniz.
  • TC kimlik numaranızla giriş yaparak izin almak istediğiniz günlerin tarihini, gideceğiniz yerin adres ve telefon numarasını bildirmeniz yeterlidir.
  • Geçerli bir mazeretiniz olduktan sonra izin almakta zorlanmazsınız.

Önemli olan dönüş günlerinize uyarak daha sonra yoklamada sorun yaşamamaktır. Çünkü bildirmeden yurda gitmediğiniz her gün sicilinize işler ve size yaptırım olarak geri dönebilir.


KYK Yurtlar için İzin Dilekçe Örneği

kyk yurtlar icin izin dilekce ornegi

Kaldığınız yurdun müdürlüğüne giderek elden dilekçe verdiğinizde izin alma süreciniz başlamış olur. KYK yurtlar için izin dilekçe örneğinde; TC numaranız ve ad soyadı bilginizle gideceğiniz yerin adresini, telefon numarasını ve gidişle dönüş tarihlerinizi yazarak izinli sayılmayı talep edersiniz.

kyk izin dilekce ornegi

Dilekçenizi verdikten sonra yurt müdürlüğü tarafından kabul edilirse izne çıkabilirsiniz. Üniversitede okuduğunuz süre boyunca eğer bir derse dair devam zorunluluğu yoksa bunu da dilekçeye yazarak müdürlüğe bildirirseniz o dersin olduğu günler gelmediğinizde bunu izin günlerinize eklemezler. Bu şekilde izin günleriniz korunmuş olur.

Yurt iznini iptal etmek isterseniz yine başvurursunuz ve dilekçeniz işleme konmaz. Günleri uzatmak isterseniz de başvuru yapmanız gerekir.


KYK Yurt İzinleri Aileye Haber Verilir mi?

Üniversite öğrencileri KYK yurtlarından izin aldıklarında 18 yaşından büyük bireyler olduğu için izin durumlarında ailelerine bilgilendirme gitmez. Eğer izin günleri için belirttikleri dönüş tarihinde dönmezlerse de hemen bildirilmez.

Ekstrem bir durum olursa eğer 1 hafta yurda gelmezseniz ve kimsenin nerede olduğunuzdan haberi olmazsa bu sefer ailenize haber verilebilir. Bireylerin izin günleri ve izin günlerinde nereye gidecekleri kendilerine saklı bir bilgidir ve ailelerle paylaşılamaz. Milyonlarca genç her yıl devlet yurtlarında kalıyor ve işleyen kurallar sayesinde devlet yurtları en güvenilir kurumlardan biridir.


İlginizi Çekebilir 👇

👉  KYK Yurt Nedir, Açılımı Ne Demek? 

👉 KYK Yurt İnternet Kota Sorgulama Nasıl Yapılır?

Bizi Instgram’dan takip etmek için TIKLAYINIZ

5 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu