Bilgi Havuzu

2024 AYT Nasıl Çalışılır? 5 Adımda AYT Çalışma Tavsiyeleri

2024 AYT Nasıl Çalışılır? 5 Adımda AYT Çalışma Tavsiyeleri. Bu yazımızda, 2024 yılında YKS girecek adaylar için YKS sınavının ikinci oturumu olan AYT sınavı hakkında, tüm merak edilenleri derledik.

2024 AYT Nasıl Çalışılır?

ayt nasil calisilir

2024 AYT Nasıl Çalışılır? sorusuna geçmeden önce AYt hakkında kısa bilgi verelim. Üniversite sınavı yani YKS’ nin 2. oturumu olarak yapılan AYT açılımı Alan Yeterlilik Testleridir. Üniversitede 4 yıllık yani herhangi bir lisans bölümü okumak isteyen adaylar AYT’ ye girmek zorundalar.

Toplamda 160 soru için 180 dakika verilen AYT sınavı  YKS sınav sonucunun %60’ını etkiler ve  baraj puan ise 180’dir. AYT’ ye giren adaylara farklı derslerden sorular sorulmaktadır. ‘’Matematik’’ 40, ‘’Fen bilimler’’ 40 , ‘’Türk dili ve edebiyatı- sosyal bilimler-1’’ 40 ve ‘’Sosyal Bilimler’’ 40 sorudan oluşmaktadır.

AYT sınavına girecek adaylar, sayısal bölümü seçen öğrenciler; matematik kısmıyla birlikte ‘Kimya, Biyoloji, Fizik’ ,Eşit ağırlık seçen öğrenciler; matematik kısmıyla birlikte ‘Edebiyat, Tarih-1, Coğrafya-1’ ve sözel bölüm seçen öğrenciler; ‘Edebiyat, Tarih-1, Coğrafya-1, Tarih-2, Coğrafya-2, Felsefe Grubu Dersleri, Din Kültürü’ derslerinden sorumludur.

2024 ayt nasil calisilir

Öncelikle AYT’ ye girecek olan tüm adayların yapması gereken ilk ve en önemli şey AYT sınav sistemi hakkında yeterli düzeyde bilgi sahibi olmaktır. AYT hazırlanırken adaylar kendi yetenek, beceri ve bilgi birikimine bağlı olarak çalışma şekli farklılık gösterebilir.

Buna rağmen tüm öğrencilerin detaylı bir çalışma programını  uyguladığı takdirde başarılı olacakları çalışma yöntemleri de bulunmaktadır. AYT sınav sistemi hakkında yeterli bilgiyi edinen adaylar, bunun üzerine kendi bilgi birikimine göre bir ders çalışma programı hazırlamalı ve kendi yetilerine göre  bir ders çalışma ders  planı uygulamalıdır.


2024 AYT’ ye Çalışırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

2024 ayt nasil calisilir 5 adimda ayt calisma tavsiyeleri

  • AYT’ye girecek olan tüm adayların kendine bir hedef belirlemesi önemlidir. Sınav öncesinde hedefini belirlemiş olan adaylar, belirli bir hedef doğrultusunda çalıştığı için daha kolay ders çalışmaktadır. Bir hedef için çabalamak motivasyonu artırmaktadır. Hedefleri belli olan adaylar bu hedef hakkında hayal de kurdukları için bu durum onlara moral vermekte ve sınava hazırlık sürecinde ruhsal açıdan daha iyi hissetmelerini sağlamaktadır.
  • AYT’ye çalışmak için oluşturulacak ders programının gerçekçi olması gerekmektedir. Çalışma programı oluşturmadan önce bilinen, bilinmeyen ve az bilinen konular gözden geçirilmelidir. Oluşturulan programda her gün için belirlenen ders çalışma süresi hem çok uzun hem de çok kısa olmamalıdır.
  • AYT için hazırlanan ders çalışma programında belirlenen ders çalışma süresi kadar belirlenen mola süresi de oldukça önemlidir. Ders çalışırken belirli aralıklarla hem çok uzun olmayan hem de çok kısa olmayan molalar verilmelidir.  Belirli aralıklarla uygun süreli molalar vermek, ders çalışmayı daha verimli hale getirmektedir.
  • Sınava girecek olan adayların kendilerine en uygun ders çalışma yöntemini belirlemesi gerekmektedir. Okuyarak, anlatarak, sessiz bir ortamda tek başına ya da müzik dinleyerek ders çalışmak gibi birçok ders çalışma yöntemi vardır. AYT’ye hazırlanan her aday kendine en uygun ders çalışma yöntemini belirlemeli ve en çok hangi çalışma yönteminden verim alıyorsa o şekilde çalışmalıdır.
  • Ders çalışma sürecinde moral oldukça önemlidir. AYT’ye girecek olan tüm adaylar dönem dönem kendilerini ödüllendirmeli, morallerini yüksek tutmalıdır.
  • Ders çalışma döneminde adaylar uzun süre hareketsiz kalabilmektedir. Uzun süre hareketsiz kalmak hem sağlık açısından olumsuz sonuçlar doğurabilmekte, hem de stresi artırabilmektedir. AYT’ye çalışma sürecinde tüm adayların fiziksel aktiviteler yapması gerekmektedir. Fiziksel aktivitelerin yanında kitap okumak veya film izlemek gibi eğlenceli ve pozitif hissettiren faaliyetlerde bulunmak da adaylar için faydalı olmaktadır.
  • AYT’ye çalışırken bol bol soru çözülmelidir. Çözülen soruların kalitesi önemlidir. Çalışma döneminde öğrencilere eşlik edecek kaynaklar, alanında uzman kişilerin önerisi doğrultusunda seçilmelidir. Birden fazla kaliteli kaynak üzerinden soru çözen adaylar farklı soru çeşitlerini görmekte ve sınav esnasında daha rahat etmektedir.
  • AYT’ye çalışıyorken daha çok verim almak isteyen adaylar uyku düzenine dikkat etmelidir. Düzenli saatlerde uyuyup uyanan kişiler ders çalışırken daha çok verim almaktadır.
  • AYT’nin gerçekleşmesine kısa süre kaldığında bol bol deneme çözmek de başarı oranını yükseltmektedir.

AYT’ ye Hazırlanırken Günde Kaç Soru Çözülmelidir?

aytye hazirlanirken gunde kac soru cozulmeli

Hangi sınava hazırlanıyor olursanız olun en önemli faktörlerden biri soru çözümüdür. Konu tekrarları yapılıp arkasından konuyu pekiştirmek ve eksiklerinizi analiz etmek için bol bol soru çözmelisiniz. Günlük soru çözümü miktarı kendi yaşantınıza ve günlük çalıştığınız konulara belirleyebilirsiniz.

Ama dikkat etmeniz gereken önemli detay ne olursa olsun her gün muhakkak soru çözme alışkanlığı edinmiş olmanızdır. AYT’ ye girecek olan bir adayın her gün en azından AYT’ de karşısına çıkacak soru sayısı kadar soru çözmesi önerilmektedir. Günlük en az 200-250 soru çözümü size bir adım öne götürecektir. Her ders için günde kaç soru çözülmesi gerektiği  aşağıda sizler için örnekledik.

  • Matematik dersinden en az 40 soru çözülmelidir.
  • Fen Bilimleri derslerinden en az 40 soru çözülmelidir.
  • Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler 1 derslerinden en az 40 soru çözülmelidir.
  • Sosyal Bilimler 2 dersinden en az 40 soru çözülmelidir.

5 Adımda AYT Çalışma Tavsiyeleri

5 adimda ayt calisma tavsiyeleri
Bir Hedef Belirleyin

Öncelikle kendinize bir hedef belirleyin. Gelecekte kendinize bir vizyon ve ideal oluşturabilmek adına muhakkak bir hedefiniz olsun. Bu hedef doğrultusunda bir yol belirleyin ve bunun için kendinizi hedefinize ulaşmış olarak hayal edin. Bunun içinde kendinizi keşfetmeniz gerekir.

Kendi yeteneklerinizi, yapabilecekleriniz doğrultusunda hedef koyarsanız başarı sizin için kaçınılmaz ve daha kolay olur. hem daha azimli çalışırsınız hem de hedefiniz için hayallerinize daha kısa sürede ulaşmış olursunuz.

Planlı ve Programlı Çalışın

İkinci önemli detay ise planlı ve programlı çalışmaktır. Kendi yaşam tarzınız ile mevcut şartlarınızı en iyi derecede kullanarak kendinize bir çalışma planı hazırlayın. Bu çalışma planı ile daha fazla verim alacağınız şekilde hazırlarsanız ders çalışırken sıkılmaz ve aksine daha azimli bir şekilde yol alırsınız. Ne kadar kapsamlı ve detaylı bir program hazırlarsanız sizin o kadar faydalı olacaktır.

Ders çalışma Planınız her dersten karma bir yapı içermeli ve Bir derse ağırlık verilirken diğer dersleri ihmal edilmemelidir. Aylarca ihmal edilen ve birikme gösteren dersi plana dahil etmek zamanla daha zor olacağından bu konuda bir rehber yardımına başvurmakta yarar vardır. Her derse zorluk seviyesine göre ve biraz da o derse ne kadar çalışılması gerektiği göz önünde bulundurularak zaman ayırılmalıdır.

Doğru Kaynakları Seçin

Diğer bir önemli unsurda kaynak seçimi.  Derslere çalışırken doğru kaynaktan yardım aldığınızdan emin olun. Sınava girecek adayların en sık yaptığı hatalardan birisi bilindik ve zor kaynakları tercih etmeleridir. Şunu unutmayın ki yanlış kaynak seçimi size 1 yıl kaybettirir.

Bunun için uzmanlar tarafından da destek alarak hem konu anlatımı hem de soru bankalarını tercih ederken daha çok araştırma yapıp en çok güvendiğiniz kaynakları edinin. AYT Konu dağılımı ve soru türlerini öğrenip AYT’ ye müfredatına uygun kaynaklar seçimi yapmalısınız. Bu şekilde seçim yaparsanız sınavda hem daha başarılı olur hem de sınav stresi yaşamamış olursunuz.

Bol Bol Kitap Okuyun 

Her ne olursa olsun her gün aralıksız olarak mutlaka kitap okuyun. En az 10 sayfa bile okusanız da günlük kitap okuma rutininizi bozmadan devam edin. Kitap okumak sınavda soruları daha iyi anlamanızı ve daha iyi kavrayarak kolaylıkla soru çözmenizi sağlayacaktır. Hem zihninizi okuma hızına alıştırmış hem de okunanı anlama yeteneğini daha da hızlandırmış olacaksınız. Doğal olarak buda size sınavda 1 adın öne taşıyacak ve sınav süresini daha aktif kullanmış olacaksınız.

Denemelere Katılın

Sınav yaklaşırken konuları bitirmiş olmalısınız ki artık soru çözerken hızınızı belirleyebilesiniz. Etrafınızda yapılan bütün denemelere katılın ve sonuçları mukayese edin.  Sürekli denemelere katılmak hem eksiklerinizi görmenize hem de sınav sırasında hızınızın artırmanıza faydalı olacaktır. Denemeler sayesinde hangi konulara ağırlık vermeniz gerektiğini görebilir ve soru çözme hızınızın yeterli olup olmadığını tecrübe edebilirsiniz.


AYT Matematik Nasıl Çalışılmalıdır?

2024 ayt calisirken bilinmesi gerekenler

Matematik her sınavlarda en önemli ve en çok puan getiren derstir. Matematik çalışmaya başlamadan önce yapılması gereken ilk şey bir çalışma programı oluşturmaktır. AYT Matematik farklı sorularla karşımıza çıkıyor bu yüzden de sadece bilmek ve yorumlayabilmek değil artık iyi derecede bilmek ve yorumlayabilmek gerekiyor.

Özellikle de son yıllarda AYT Matematik fark sorularla karşımıza çıkıyor. Sadece bilmek ve yorumlayabilmek değil artık iyi derecede bilmek ve yorumlayabilmek gerekiyor.

AYT Matematik çalışırken dikkat edilmesi gereken konular; Temel Kavramlar, Sayılar – Sayı Basamakları, Bölme ve Bölünebilme, OBEB – OKEK, Rasyonel Sayılar, Basit Eşitsizlikler, Mutlak Değer, Üslü Sayılar, Köklü Sayılar, Çarpanlara Ayırma, Denklem Çözme, Oran-Orantı, Problemler, Mantık, Kümeler, Kartezyen Çarpım, Fonksiyonlar, Permütasyon, Kombinasyon, Binom, Olasılık, İstatistik, 2. Dereceden Denklemler, Karmaşık Sayılar, Polinomlar, Parabol, Trigonometri, Eşitsizlikler, Logaritma, Diziler, Limit, Türev ve İntegraldir. Bu konuların 9-10 tanesi AYT geometridir. Toplam 40 sorudan oluşan bir testtir.

İyi bir sınav sonucu almak için adayların kısa notlar tutmanızı öneririz. Tutulacak kısa notlar, unutulan konuların kolayca hatırlanmasını sağlayacak ve adaylara zaman kazandıracaktır. Sınava kısa bir zaman kala bol bol deneme çözülmelidir. Denemeler sayesinde hem eksik olunan konular fark edilebilmekte hem de sınav anına hazırlık yapılmaktadır.


AYT Matematik Konu ve Soru Dağılımı 
2024 AYT Matematik branşında toplam 30 adet soru bulunmaktadır.

  • İntegralle Alan Hesabı
  • Fonksiyonlar
  • Belirli İntegral
  • Polinomlar
  • Belirsiz İntegral
  • 2. Dereceden Denklemler
  • Türev Uygulamaları
  • Karmaşık sayı
  • Türev Alma Kuralları
  • Parabol
  • Limit ve Süreklilik
  • Eşitsizlikler
  • Trigonometri
  • Permütasyon – Kombinasyon
  • Diziler
  • Binom ve Olasılık
  • Logaritma
AYT MATEMATİK SORU DAĞILIMI
KONULAR 2019 2020 2021 2022
Temel Kavramlar 3 3 1 2
Rasyonel Sayılar 1 1
EBOB – EKOK 1 1
Oran-Orantı 1
Sayı Basamakları 1
Üslü İfadeler 2 1
Köklü İfadeler 1 2
Mutlak Değer 1 1 1
Çarpanlara Ayırma 1 1
Modüler Aritmetik – Mantık 1 1 4 1
Bölme Bölünebilme 1 1 1
Basit Eşitsizlikler 1 2
2.Dereceden Denklemler 1 1
Fonksiyonlar 2 3 2 1
Kümeler 2 2 1
Polinomlar 1 3 1 2
Parabol 1 1 1
Permütasyon-Kombinasyon-Olasılık 3 2 2 2
Trigonometri 4 2 3 3
Karmaşık Sayılar 3 2 1 1
Logaritma 1 3 2 3
Diziler 1 1 1 1
Seriler 1 1
Limit 1 2 1 1
Süreklilik 1 1 1
Türev 5 5 4 4
İntegral 6 5 4 4
TOPLAM 30 30 30 30

AYT Geometri Konu ve Soru Dağılımı 

2024 AYT Geometri branşında toplam 10 adet soru sorulmaktadır.

  • Çemberin Analitiği
  • Doğruda Açılar
  • Silindir-Koni-Küre
  • Üçgende Açılar
  • Dik Piramit
  • Açı-Kenar Bağıntıları
  • Dairenin Çevresi ve Alanı
  • Eşlik – Benzerlik
  • Çemberde Açı ve Uzunluk
  • Açıortay – Kenarortay
  • Dönüşüm Geometrisi
  • İkizkenar-Eşkenar Üçgen
  • Noktanın Analitiği ve Doğrunun Analitiği
  • Dik Üçgen
  • Kare – Deltoid
  • Üçgende Alan
  • Dikdörtgen
  • Çokgenler
  • Eşkenar Dörtgen
  • Yamuk
  • Paralelkenar
GEOMETRİ SORU DAĞILIMI
KONULAR 2019 2020 2021 2022
Doğruda ve Üçgende Açı 2 2 1
Özel Üçgenler ve  Özellikler 6 7 2
Üçgende Benzerlik 1
Üçgende Uzunluk ve Alan 1 2 1
Analitik Geometri 4 3 2 1
Dönüşümler 1 1 1
Çokgenler 3 3 1 2
Özel Dörtgenler 6 5 1
Çemberde – Daire 4 3 1 2
Çemberin Analitik İncelenmesi 2 1 1
Katı Cisimler 2 2 1 1
TOPLAM 30 30 11 8

AYT Fen Bilimlerine Nasıl Çalışılır?

2024 ayt calisanlar icin tavsiyeler

Fen bilimleri  için fizik, kimya ve biyoloji için ayrı ayrı çalışma öneriler hazırladık

AYT Fizik Nasıl Çalışılmalıdır?

En önemli derslerden biri de fen bilimleri kategorisinde fizik. Fizik bilenle bilmeyen arasında oluşan o uçurum fizik alanında yapılan her bir soruyla sıralamada binlerce insanı oynatıyor. Özelikle Fizik dersinden zayıf olanların oldukça çabalaması gerekecek. Öğrendiğinizde ufkunuzu oldukça genişletebilecek ve hatta hayata bakış açınızı kalıcı olarak değiştirebilecek bir alandır.

Sınav sürecine bütün bir fiziği en baştan iki kere çalışacak şekilde yaymalısınız. İlk periyot öğrenmek için, ikinci periyot tekrar için planlanmalıdır. Her periyot kendi içinde kaynak ve denenmelerle süslenmelidir. Yani ilk periyot basit bir kaynak bitirmeye odaklı ve basit denemelerle pekiştirme içermeli ve ikinci periyot da aynı içeriğin bir tık ilerisine hitap edecek kaynak ve denemeler içerecek şekilde ayarlanmalıdır.

Bu şekilde fizik sizi sınav sürecinde biraz yoracak olabilir ancak karşılığı kesinlikle verecektir.


AYT Fizik Konu ve Soru Dağılımı 
2024 AYT Fizik branşında toplam 14 adet soru sorulmaktadır.

  • Modern Fiziğin Teknolojideki Uygulamaları
  • Vektörler
  • Elektriksel Kuvvet, Potansiyel ve İş
  • Modern Fizik
  • Bağıl Hareket
  • Büyük Patlama ve Radyoaktivite
  • Newton’ın Hareket Yasaları
  • Atom Modelleri
  • Basit Harmonik Hareket
  • Sabit İvmeli Hareket
  • Dalga Mekaniği
  • Atışlar
  • Enerji ve Hareket
  • Çembersel Hareket
  • İtme ve Çizgisel Momentum
  • Alternatif Akım ve Transformatörler
  • Tork-Denge-Ağırlık Merkezi
  • Manyetizma ve Elektromanyetik İndükleme
  • Basit Makineler
  • Paralel Levhalar ve Sığa
SORU DAĞILIMI 2022 2021 2020 2019
Vektörler
Kuvvet, Tork ve Denge 1 1 1 1
Kütle Merkezi
Basit Makineler
Hareket 1 1
Newton’un Hareket Yasaları 1 1
İş, Güç ve Enerji II 1 1
Atışlar 1 1 1 1
İtme ve Momentum 1 1 1
Elektrik Alan ve Potansiyel 2 1 1 1
Paralel Levhalar ve Sığa
Manyetik Alan ve Manyetik Kuvvet 1
İndüksiyon, Alternatif Akım ve Transformatörler 1 2 2 2
Çembersel Hareket 1 2 1 1
Dönme, Yuvarlanma ve Açısal Momentum 1 1
Kütle Çekim ve Kepler Yasaları 1 1
Basit Harmonik Hareket 1 1 1 1
Dalga Mekaniği ve Elektromanyetik Dalgalar 1 1 1 1
Atom Modelleri
Büyük Patlama ve Parçacık Fiziği
Radyoaktivite 1 1 1
Özel Görelilik
Kara Cisim Işıması
Fotoelektrik Olay ve Compton Olayı 1 1 1
Modern Fiziğin Teknolojideki Uygulamaları 1 1 1
SORU SAYISI  14 14 14 14

AYT Kimya Nasıl Çalışılmalıdır?

Kimya dersi aslında akılda kalıcı bir derstir. Eğer kimyada da planlı ve programlı bir çalışma sisteminiz olursa denemelerin yeri, unutulan konuların tekrar edilmesi gibi detayları dikkat ederseniz başarılı olabilirsiniz. Bir basit-orta arası kaynak ardından pekiştirmek amacıyla çözülmesi gereken orta derece kaynak öneriliyor.

Denemelerle de desteklendiğinde AYT Kimya artık sizin için sorun olmaktan çıkacak ve tamamı net olarak dönecektir. Kimya soruları bir soruda birden fazla konu içerebilecek şekilde hazırlanır. Tamamı sayısal-sözel karışık bir yapıya sahip. Yani sürekli işlemlerle ya da ezberlerle canınızı sıkmaz.

Birkaç püf noktası vardır her konunun. Onları keşfetmeli ve konular için kendi yöntemlerinizi geliştirmelisiniz.


AYT Kimya Konu ve Soru Dağılımı 

2024 AYT Kimya branşında toplam 13 adet soru sorulmaktadır.

  • Enerji Kaynakları ve Bilimsel Gelişmeler
  • Kuantum Sayıları
  • Karboksilik Asitler ve Esterler
  • Elektron Dizilimi
  • Karbonil Bileşikleri
  • Periyodik Özellik
  • Alkoller ve Eterler
  • Gazlar
  • Hidrokarbonlar
  • Çözeltilerde Derişim
  • Karbon Kimyasına Giriş
  • Koligatif Özellikler
  • Elektroliz
  • Çözünürlük
  • Piller
  • Kimyasal Tepkimelerde Enerji
  • Redoks
  • Kimyasal Tepkimelerde Hız
  • Çözünürlük Dengesi (KÇÇ)
  • Kimyasal Denge
  • Asit-Baz Dengesi
SORU DAĞILIMI 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2013 2012
Kimya Bilimi 4 2 1
Atom ve Yapısı 1 1 2 2 2 4
Periyodik Sistem 1 1 1 2 2 6 2
Kimyasal Türler Arası Etkileşim 2 3 2
Kimyasal Hesaplamalar 1 1 2 1 1 2 2
Modern Atom Teorisi 2
Gazlar 1 1 1 1 2 1 1 1 1
Sıvı Çözeltiler 2 2 1 1 3 1 1 1 1
Kimyasal Tepkimelerde Enerji 1 1 1 1 3 2 3 2 2
Kimyasal Tepkimelerde Hız 1 1 1 1 1 1 1
Kimyasal Tepkimelerde Denge 1 1 1 2 1 1 2
Asit-Baz Dengesi 1 1 2 1 1 1 1 2
Çözünürlük Dengesi 1 1 1 1 1
Kimya ve Elektrik 2 3 2 2 3 2 2 2 1
Organik Kimya 3 1 3 4 6 11 12 10 10
SORU SAYISI 13 13 13 13 30 30 30 30 30

AYT Biyoloji Nasıl Çalışılmalıdır?

Biyoloji dersi temel olarak canlı dünyasını çevremizi konu edindiğinden öğrenmeniz gereken onlarca bilgi olacak. Ancak öğrenirken anlayacaksınız ki bu muhteşem dünya keşfedilmek için sizi bekliyor. Biyoloji nerdeyse tamamı sözel olan bir alandır.

Ancak biyolojide sıkça yapılan hatalardan birisi de konunun anlaşılmasını ve eksiklerin giderilmesi hususunda yeterince uğraşılmaması ardından eksik bilgilerle soru çözmeye çalışmak ve soruları kontrol ettikten sonra bolca yanlış çıkması sonrasında yaşanan motivasyon düşüklüğü.

Biyoloji yeterince bilmeyen kimseye kapılarını açmaz ancak öğrendikten sonra da size yorum yapabilme yeteneği kazandıracaktır ve AYT de 13 soru cebe atabilmek demek göz ardı edilemeyecek bir durum. Konu çalışırken bir yandan da kaynaklarla bilgilerinizi pekiştirmelisiniz. Eğer yeterince iyi öğrendiyseniz biyoloji soruları çözmek sizin için AYT’ de bir nevi terapiye dönecektir.


AYT Biyoloji Soru Dağılımı

  • Sinir Sistemi
  • Canlılar ve Çevre
  • Endokrin Sistem
  • Bitki Biyolojisi
  • Duyu Organları
  • Hücresel Solunum
  • Destek ve Hareket Sistemi
  • Fotosentez ve Kemosentez
  • Sindirim Sistemi
  • Canlılık ve Enerji
  • Dolaşım ve Bağışıklık Sistemi
  • Genetik Şifre ve Protein Sentezi
  • Solunum Sistemi
  • Nükleik Asitler
  • Boşaltım Sistemi
  • Komünite ve Popülasyon Ekolojisi
  • Üriner Sistem
  • Üreme Sistemi ve Embriyonik Gelişim
SORU DAĞILIMI 2022 2021 2020 2019
Sinir Sistemi 1
Endokrin Sistem 1 1 1
Duyu Organları 1
Destek ve Hareket Sistemi 1 1
Sindirim Sistemi 1 1
Dolaşım ve Bağışıklık Sistemi 1 1 1 1
Solunum Sistemi 1 1 1
Üriner Sistem 1 1 1
Üreme Sistemi ve Embriyonik Gelişim
Komünite ve Popülasyon Ekolojisi 2 2 2
Nükleik Asitler 1 1
Genetik Şifre ve Protein Sentezi 2 2 1 3
Canlılık ve Enerji
Fotosentez ve Kemosentez 1 1 1 1
Hücresel Solunum 1 1 1
Bitki Biyolojisi 2 3 2
Canlılar ve Çevre 1 1 1
SORU SAYISI 13 13 13 13

AYT Coğrafya Nasıl Çalışılmalıdır?

Coğrafya dersine çalışırken en önemli edinmeniz gereken alışkanlık muhakkak harita ile çalışmanızdır. TM öğrencileri AYT sınavında Matematik branşı dışında geriye kalan kısımda ezber yapma odaklı çalışırlar. Coğrafyayı da içine alan bu çalışma prensibi konuyu güzelce öğrendikten sonra soru çözerek zamanla soru tiplerini de hafızaya dahil etmek şeklinde bir ilerleme yapısına sahip.
Yani bu noktada size verilebilecek en iyi tavsiye: ‘Soru tiplerine olanca gücünüzle hakim olmaya odaklanmak.’ şeklinde olacaktır.


AYT Edebiyat ve Tarih Nasıl Çalışılmalıdır?

Edebiyat ve tarih aslında ezbere dayalı derslerden diyebiliriz. Öğrendikçe ve soruları çözdükçe yavaş yavaş soru tipleri dahil her şey kafanızda oturacak ve ders çalışmak iyi vakit geçirdiğiniz bir zaman dilimine dönüşecek. Sadece iyi öğrendiğinizden emin olana kadar soru çözmeye başlamamanızda fayda var.

Konu anlatımlarını anlayana dek sürekli tekrar etmelisiniz. Ve her tekrar sonrasında küçük denemeler ile eksiklerinizi öğrenerek kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Bu süreçte en önemli şey isteyerek ve ne yaptığından emin bir şekilde süreci devam ettirebilmek.


AYT Edebiyat Konu ve Soru Dağılımı 

2024 AYT Edebiyat branşında toplam 24 adet soru sorulmaktadır.

  • Eser Özetleri
  • Dünya Edebiyatı
  • Anlam Bilgisi (Sözcükte, Cümlede ve Paragrafta Anlam)
  • Çağdaş Türk Edebiyatı
  • Edebî Bilgiler
  • Destan Dönemi (İslamiyet Öncesi) Türk Edebiyatı
  • Cumhuriyet Dönemi
  • İslami Devir Türk Edebiyatı (İlk Ürünler)
  • Cumhuriyet Romanı
  • Tanzimat Edebiyatı
  • Divan Edebiyatı
  • Cumhuriyet Şiiri
  • Millî Edebiyat
  • Edebî Akımlar
  • Servetifünun ve Fecriati Edebiyatı
  • Halk Edebiyatı
ORU DAĞILIMI 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2013 2012 2011
Anlam Bilgisi 3 6 4 4 20 20 18 15 17 16
Dil Bilgisi 4 5 5 6 6 5
Metinlerin Sınıflandırılması 2 2 5 5 8
Şiir Bilgisi 2 3 3 3 3 2 2
Edebi Sanatlar 2 1 1 1 2 1 2 1 1
İslamiyet Öncesi Türk Edebiyatı ve Geçiş Dönemi 1 1 1 1 1 2 3 1
Halk Edebiyatı 2 2 2 1 3 3 2 2 1
Divan Edebiyatı 6 4 3 5 4 4 5 6 3 4
Tanzimat Edebiyatı 2 1 2 3 1 3 2 3 2 5
Servet-İ Fünun Ve Fecr-İ Ati Edebiyatı 1 1 1 1 3 2 4 3 2 2
Milli Edebiyat 1 1 1 1 3 1 1 7 1 4
Cumhuriyet Dönemi Edebiyatı 3 2 5 4 11 11 12 7 14 8
Edebiyat Akımları 1 1 1 1 1 1 1 1 2
SORU SAYISI 24 24 24 24 56 56 56 56 56 56

AYT Tarih Konu ve Soru Dağılımı 

2024 AYT Tarih branşında toplam 10 adet soru sorulmaktadır.

  • Türklerde Devlet Teşkilatı
  • Türklerde Spor
  • Yumuşama Dönemi ve Sonrası
  • Atatürk’ün Ölümü
  • Türklerde Sanat
  • Küreselleşen Dünya
  • 20. Yüzyıl Başlarında Dünya
  • Türklerde Eğitim – Bilim
  • 2. Dünya Savaşı
  • Türklerde Ekonomi
  • Soğuk Savaş Dönemi
  • Türklerde Hukuk
  • Türklerde Toplum Yapısı
Tarih ve Zaman 1 1 1 1 2 1 1 1 1
İnsanlığın İlk Dönemleri 1 1 1 1 3 2 2 1
Orta Çağ’da Dünya 1 2 1 1
İlk ve Orta Çağlarda Türk Dünyası 1 2 2 3 3 2 2 2 4 2 5
İslam Medeniyetinin Doğuşu 1 2 1 1 2 2 1 1 2
Türklerin İslamiyet’i Kabulü ve İlk Türk İslam Devletleri 3 1 1 1 3 1 3 4 5 4 5
Yerleşme ve Devletleşme Sürecinde Selçuklu Türkiyesi 1 1 3 2 1 2
Beylikten Devlete Osmanlı 1 1 2 4 5 5 6 4 7
Devletleşme Sürecinde Savaşçılar ve Askerler 1
Dünya Gücü Osmanlı  1 1 2 13 3 1 1 2 2 1
Sultan ve Osmanlı Merkez Teşkilatı 1
Değişen Dünya Dengeleri Karşısında Osmanlı Siyaseti 1 1 2 1 1
Değişim Çağında Avrupa ve Osmanlı 1 2 2 1 2 1 3
Uluslararası İlişkilerde Denge Stratejisi (1774-1914) 1 1 4 4 4 3 4 8
Devrimler Çağında Değişen Devlet-Toplum İlişkileri 1
Sermaye ve Emek 1 1
XX. Yüzyıl Başlarında Osmanlı Devleti ve Dünya 1 2 4 3 1 1 5 3 2 6 4
İnkılap Tarihi Tüm Konular 1 5 7 7 6 4
Milli Mücadele 4 4 3 1 4 4
Atatürkçülük ve Türk İnkılabı 3 2 2 2 1 2
İki Savaş Arasındaki Dönemde Türkiye ve Dünya 1
II. Dünya Savaşı Sürecinde – Sonrasında Türkiye ve Dünya 1 4 3 3 2 4 3
XXI. Yüzyılın Eşiğinde Türkiye ve Dünya 1
Soğuk Savaş Dönemi 5 4 4 4 7 2
Yumuşama Dönemi 1 1 2 2 1
Küreselleşen Dünya 1 1 2 2 5
TOPLAM 21 21 21 10 32 44 44 44 44 44 44

İlginizi Çekebilir  👇

👉 Eşit Ağırlık Bölümü Öğrencileri YKS Sınavına Nasıl Çalışmalı?

Bizi Instgram’dan takip etmek için TIKLAYINIZ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu