KPSS

2023 ÖABT Sınavı Nedir? ÖABT Sınavında Hangi Dersler Var, Nasıl Çalışılır? 2023 ÖABT Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Üst düzey bir sınav olarak da adlandırılan KPSS ÖABT Ne Demek? Öğretmen adaylarının atanmak için girmeleri gereken bir sınav olan  ÖABT Sınavında Hangi Dersler Var? ÖSYM tarafında yapılan ÖABT eğitim fakülteleri ve fen edebiyat fakültelerinden mezun olan adaylarının girdiği 75 soruluk bir sınavdır. Peki ÖABT Nasıl Çalışılır? Gelin birlikte 2023 ÖABT Hakkında Bilinmesi Gerekenleri öğrenelim…

2023 ÖABT Sınavı Nedir?

2023 oabt sinavi nedir

Öncelikle ÖABT Nedir? sorusunu cevaplayalım. ÖABT’ nin açılımı “Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi” dir. Öğretmen kadrolarına atanmak isteyen eğitim fakülteleri ile fen edebiyat fakültelerinden mezun olan adaylarının girdiği, lisans düzeyinde toplam 75 sorudan oluşan, Milli Eğitim Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü ve Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı arasında imzalanan Protokol kapsamında ÖSYM tarafından yapılan sınavdır.

Öğretmen olmak isteyen adayların üniversitede okudukları bölüm ile ilgili konuları ve soruları içeren bir sınav olan ÖABT, YGS veya LYS sınavına göre çok daha zor ve bu alandan oldukça farklı soru yapılarına sahip bir sınavdır. Farklı bir açıdan bakacak olunursa da sınava girecek adaylar sınav konu ve sorularının temeline hakim olacakları için sınavın zorluğunu bu şekilde atlatabilirler.


ÖABT Sınavında Hangi Dersler Var, Nasıl Çalışılır?

Sınava hazırlananlar için öncelikle belirtelim ki ÖABT,  mezun olduğunuz bir bölüm üzerinden sorulan sorulardan oluşuyor. Hal böyle olunca temelini bildiğiniz dersler ve konulardan sorular çıkacağı için zihninizi hatırlaması için yorarak ve ardından tekrarlar yaparak sınava kolay bir şekilde hazırlanabilirsiniz. Hali hazırda belirli bir seviyede net çıkartabilme potansiyeliniz vardır. Bunu görebilmek için bir başlangıç denemesi yapın ve net potansiyelinizi görün. Daha sonra konu ve temel eksiliğinizi kapatarak net potansiyelinizi arttırmaya çalışın.

Üst düzey bir sınav olan ÖABT, çok daha zor ve bu alandan oldukça farklı soru yapılarına sahip bir sınavdır. Bu yüzden de alanınıza dair özellikle LYS kitabı olmak üzere lise düzeyi kitaplar alarak, çok sayıda konuyu hatırlamaya ve temelinizi güçlendirmeye çalışın.

ÖABT’ de karşınıza çıkacak birçok konuyu unutmuş olabilir veya çıkacak konularda sıkıntı yaşıyor olabilirsiniz. Bu yüzden de ilk süreçte konu bazlı çalışmak ve bunları konu testleri ile pekiştirmek çok önemlidir. Konuları bitirdikten sonra o konuları unutmamak adına ve çalışmada devamlılık sağlamak için eski konulardan günlük en az 20 şer soru çözün. Sınavdan en az 2 ay önce konuların büyük bir kısmını halletmeniz, yüksek netler yapmak için yeterli olacaktır.

Özellikle sayısal ağırlıklı derslerden hazırlanan öğretmen adaylarının çok sayıda deneme çözmesi gerekir. Çünkü ÖABT denemeleri çözmek kişinin ne ile karşı karşıya olduğunu, hangi konularda eksik kaldığını gösterir. Bunun yanı sıra sorular genellikle kalıplaşmış olduğundan dolayı denemelerde gördüğünüz bazı soruları ÖABT’ de direk olarak karşınıza verileri değişik olarak gelebilir. Bu yüzden de bol deneme çözmek ve soru avlamak sizlerin netlerini bir tık yukarı çekecektir. ÖABT konusunda eskiye oranla günümüzde çok sayıda akademi yayınları çıkartılmaktadır. Bu yüzden de birçok yayından deneme edinmeye ve farklı soru tarzları görmeye özen gösterin.


2023 ÖABT Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi Sınavına Kimler Girebilir?

Öğretmenlik Alan Bilgisi Testine eğitim ve fen edebiyat fakültelerinden mezun veya sınavın geçerlik süresi içinde lisans düzeyinde mezun olabilecek durumda olan adaylar girebilmektedir. Öğretmenlik Alan Bilgisi Testine girebilmek için belirlenmiş herhangi bir yaş kısıtlaması bulunmamaktadır.

ÖABT’ ye Kaç Kez Girilebilir?

ÖABT’ ye giriş sayısında kısıtlama yoktur. Adaylar ihtiyaç duydukları puana ulaşmak için birden fazla kez ÖABT’ ye girebilmektedir.

KPSS ÖABT Sınavı Hangi Branşlarda Uygulanmaktadır?

KPSS ÖABT Sınavının uygulandığı 18 branş aşağıda listelenmiştir.

  • Türkçe
  • İlköğretim Matematik
  • Fen Bilimleri/Fen ve Teknoloji
  • Sosyal Bilgiler
  • Türk Dili ve Edebiyatı
  • Tarih
  • Coğrafya
  • Matematik (Lise)
  • Fizik
  • Kimya
  • Biyoloji
  • Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
  • Yabancı Dil (İngilizce)
  • Rehber Öğretmen
  • Sınıf Öğretmenliği
  • Okul Öncesi Öğretmenliği
  • İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmenliği
  • Beden Eğitimi Öğretmenliği

ÖABT Sınavı Kaç Dakikadır?

ÖABT İlköğretim Matematik Öğretmenliği, Fen Bilimleri, Matematik Öğretmenliği (Lise) ve Kimya/Kimya Teknolojisi alanlarının sınav süresi 150 dakikadır. Geriye kalan ÖABT alanlarının sınav süresi ise 120 dakikadır. Adayların, 120 dakikalık testlerde ilk 90 dakika ve son 15 dakika içinde; 150 dakikalık testlerde ise ilk 110 dakika ve son 15 dakika içinde kısa bir süre için bile olsa sınav salonunu terk etmesi yasaktır.

ÖABT Puanı Nasıl Hesaplanır?

ÖABT puanı hesaplanırken her test kendi içinde değerlendirilmektedir. Sınavdan sonra iptaline karar verilen sorular değerlendirmeye alınmamaktadır. Adayların ham puanları doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarıldıktan sonra hesaplanmakta ve bu puanların ortalama ve standart sapmaları kullanılarak standart puanlar oluşturulmaktadır. Testlerden elde edilen standart puanlar ağırlıklı olarak hesaplanmaktadır.

ÖABT’ de Yanlışlar Doğruları Götürür mü?

ÖABT’ de 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir.

ÖABT Baraj Puanı Kaçtır?

ÖABT için belirlenmiş baraj puan bulunmamaktadır.

ÖABT Puanı Hesaplanabilmesi için Kaç Net Yapılmalıdır?

ÖABT puanının hesaplanabilmesi için en az 1 net yapılmalıdır. Öğretmenlik Alan Bilgisi Testinde en az 1 ham puanı bulunmayan adayların standart puanları hesaplanmamaktadır.


İlginizi Çekebilir 👇

👉 ALES Nedir? ALES Sınavına Kimler Girebilir?

Bizi Instgram’ dan takip etmek için TIKLAYINIZ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu