Bilgi Havuzu

4. Tip KYK Yurt Ne Demek, Kaç Kişilik? 4. Tip KYK Yurt Özellikleri ve Fiyatı Nedir?

4. Tip KYK Yurt Ne Demek, Kaç Kişilik? 4. Tip KYK Yurt Özellikleri ve Fiyatı Nedir? Üniversitelerin açılması ile birlikte KYK yurtları da dolmaya başladı. KYK yurtları farklı özellikler doğrultusunda 1. 2. 3. 4. 5. ve 6. Tip yurt sınıflandırmaktadır. Bu sınıflandırma yurtların fizik özellikleri, odalarda kalan öğrenci sayısı ve yurtların sosyal faaliyet alanlarına göre belirlenmektedir. Gelin hep birlikte 4. Tip KYK Yurt Ne Demek, Kaç Kişilik? 4. Tip KYK Yurt Özellikleri ve Fiyatı Nedir? öğrenelim.

4. Tip KYK Yurt Ne Demek?

4. tip kyk yurt ne demek

KYK yurtlarında barınma hakkı kazanan öğrencilerin en çok merak konulardan biri de KYK Yurt Tipleridir. KYK yurt tipleri yurtların özelliklerine göre sınıflandırılmaktadır. Dolayısıyla  1. 2. 3. 4. 5. ve 6. Tip Yurt Özellikleri Nelerdir? 1. 2. 3. 4. 5. ve 6. Tip Yurt ücretleri ne kadar? merak edilmekte. Bu yazımızda 4. Tip KYK Yurt Özellikleri ve ücretleri ile birlikte 4. Tip KYK Yurt hakkında merak edilen tüm soruları yanıtlayacağız.

4. tip KYK yurtları ülkemizde bulunan orta derecede yurtlardır. 4. tip yurtlarda oda büyüklüğüne göre kişi sayısı 2-4 kişi olarak değişmektedir. Odalarda çalışma masası, buz dolabı ve bazı yurtlarda kitaplık bulunmaktadır. 4. tip KYK yurt özellikleri ni yazımızın devamında bulabilirsiniz.


4. Tip KYK Yurdu Özellikleri Nelerdir?

4. tip kyk yurdu ozellikleri nelerdir

  • Yurt odaları 2-4 kişilik
  • Odalarda çalışma masası, kitaplık, mini buzdolabı, elbise dolabı, İnternet
  • Sabah kahvaltısı- Akşam yemeği
  • 7/24 sıcak su
  • Asansör
  • Kantin
  • Çalışma Odası
  • Valiz odası
  • Mescit

KYK yurdu kampüste ise sosyal aktiviteler KYK yurt çevresindedir.

4. tip KYK yurdunun özellikleri bu şekilde sıralanmaktadır. Yeni yapılan KYK yurtları bu özellikleri taşımaktadır. Daha detaylı bilgi için Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü sayfasını ziyaret edebilirsiniz.


4. Tip KYK Yurtları Kaç Kişilik?

4. Tip KYK yurtlarında odalar odalar 2-4 kişiliktir.


KYK Yurt Tipleri Nelerdir?

KYK yurtları, belirlenen kriterler doğrultusunda 6. tip olarak sınıflandırılmaktadır. KYK yurt tiplerini belirlemedeki kriterler genel olarak yurtların konumu, fiziki özellikleri, odada kalan öğrenci sayısı, odanın balkonlu ve banyolu oluşu ve yurda bulunan sosyal faaliyet alanlarına göre değişmektedir. Bunlara eşdeğer olarak da yurt ücretleri ve depozito ücretleri de değişmektedir.


4. Tip KYK Yurt Fiyatı Ne Kadar?

Yurt Tipi KYK Yurt Ücreti Depozito Ücreti
1.Tip KYK Yurtları 345 ₺ 855 ₺
2.Tip KYK Yurtları 405 ₺ 1020 ₺
3.Tip KYK Yurtları 405 ₺ 1020 ₺
4.Tip KYK Yurtları 380 ₺ 1100 ₺
5.Tip KYK Yurtları 510 ₺ 1200 ₺
6.Tip KYK Yurtları 570 ₺ 1365 ₺
Kıbrıs KYK Yurtları 750 ₺ 1620 ₺

4. Tip KYK Yurt Hakkında Bilinmesi Gerekenler

4 tip KYK Yurdu Kaç kisilik?

TİP KYK YURDU ÖZELLİKLERİ 4. tip KYK yurtlarında kişi sayısı 2-4 kişi arasında değişir. Odalarda çalışma masası, buz dolabı ve bazı yurtlarda kitaplık bulunmaktadır.

4 tip KYK ne demek?

4. tip: KYK yurtları ülkemizde bulunan orta derecede yurtlardır. 4. tip yurtlarda oda büyüklüğüne göre kişi sayısı 2-4 kişi olarak değişmektedir. Odalarda çalışma masası, buz dolabı ve bazı yurtlarda kitaplık bulunmaktadır.

KYK tipleri nelerdir?

KYK yurt tipleri, 1.tip, 2. tip, 3.tip, 4.tip, 5.tip, 6.tip olarak sıralanmaktadır. Bu tipler, odanın büyüklüğü, kalan kişi sayısı, içerisinde tuvalet banyo barındırması gibi hususları içermektedir. En ucuz KYK yurdu 1. tip olurken, en yüksek ücrete sahip olan yurt ise 6. tip olarak biliniyor.

Kaç tip KYK vardır?

KYK yurtları, KYK 1.tip, 2. tip, 3.tip, 4.tip, 5.tip, 6.tip olarak sıralanıyor. Yurtların bu sıralanışını; odanın büyüklüğü, kalan kişi sayısı, içerisinde tuvalet banyo barındırması gibi unsurlar belirliyor

4. Tip KYK Yurtları Kaç Kişilik?

4. Tip KYK yurtlarında odalar odalar 2-4 kişiliktir.

4. Tip KYK Yurtları ve Özellikleri Neler?

Yurt odaları 2-4 kişilik Odalarda çalışma masası, kitaplık, mini buzdolabı, elbise dolabı, İnternet Sabah kahvaltısı- Akşam yemeği 7/24 sıcak su Asansör Kantin Çalışma Odası Valiz odası Mescit KYK yurdu kampüste ise sosyal aktiviteler KYK yurt çevresindedir.


KYK Nedir?

Üniversite okuyan öğrencilere hizmet vermek amacıyla 1961’da kurulan KYK, birçok öğrenciye burs, barınma ve beslenme desteği sağlayan kurumdur. Özellikle maddi durumu olmayan öğrencilerin faydalandığı KYK hakkında genel her şey merak edilmekte.

Gelişen teknoloji sonrasında burs ve barınma gibi hizmetleri için başvuru ve duyurularını internet sitesi üzerinde gerçekleştirmektedir. Bu siteden öğrenciler yurt ve burs başvurularının takibini yapmakta ve yurtlara yerleşemeyen öğrenciler sıra takibi yapmaktadır.


KYK Açılımı Ne Demek?

Açılımı Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü olan KYK, Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlıdır. 22 Ağustos 1961 tarihinde kurulan KYK, yükseköğrenim gören ve özellikle maddi imkânları olmayan öğrencilerin maddi yönden desteklenmesi ve faydalanabilmesi için; tüzel kişiliğe sahip, özel hukuk hükümlerine tâbi özel bütçeli ve sosyal amaçlı hizmet veren bir kamu kurumudur.

KYK bursu ise; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan öğrencilerin maddi imkânı olmayanların, ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için ve bununla birlikte normal öğrenim süresi boyunca verilen borç paradır. Yüksek Öğrenim ve Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) denilince akla ilk gelen her ne kadar KYK bursu olsa da KYK yurtları da oldukça bilinmektedir.

Özel yurtlara nazaran çok daha uygun fiyat ve devlet desteğiyle birlikte üniversite öğrencilerinin girmek için can atıp sırada bekledikleri yurtlardır. Devlet çatısı altında açılan Kredi ve Yurtlar Kurumu kısaca KYK, çalışanları da memur statüsünde yer almaktadır.


KYK Görevleri Nelerdir?

  • Yurt ihtiyacını belirlemek, yurtların her türlü ihtiyacını temin etmek, yurtların sevk ve idaresini yapmak, öğrencilerin iaşe, ibate ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanması için yurt alanlarında ilgili düzenlemeleri yapmak,
  • Yurtlarda barınacak öğrencilerin başvuru, değerlendirme, kayıt ve kabulüne ilişkin esasları belirlemek ve uygulamak, yurtlarda kalan öğrencilerin sosyal, sağlık, kültürel ve eğitim ihtiyaçlarını sağlamak ve ilgili kurumlarla işbirliği yapmak,
  • Yurt hizmetlerini sınıflandırmak, standartlarını belirlemek ve bunların ücret tarifelerini tespit etmek,
  • Yurt hizmetinden faydalananlar ile hizmet sunucuları arasında doğabilecek ihtilafların çözümüne yönelik usul ve esasları belirlemek,
  • Yurtların ilgili mevzuat düzenlemelerine uygun bir şekilde kullanıma hazır bulundurulmasını sağlamak,
  • Yurt ve tesislerde konaklayacaklarla ilgili usul ve esasları belirlemek, ikili anlaşmalar gereği eğitim ve öğretim görmek üzere ülkemize gelen diğer ülke öğrencilerinin yurtlardan yararlandırılmasına ilişkin işlemleri yürütmek,
  • Öğrenci disiplin işlemleri ile ilgili işlerin mevzuat hükümlerine uygun olarak yürütülmesini sağlamak,
  • Öğrencilerin beslenme hizmetlerine ilişkin esasları belirleyerek uygulanması için gerekli tedbirleri almak,
  • Yurt dışında öğrenim gören Türk vatandaşı öğrencilerin kredi, burs ve barınma işlemlerini yürütmek,
  • Öğrencilerin desteklenmelerine ilişkin politikaların tespiti amacıyla gerekli çalışmaları yapmak,
  • Öğrencilere verilecek öğrenim kredisi ve burslar ile kredi borcunun tespiti, takibatı ve tahsilâtı ile kredi teminatına ilişkin usul ve esasları belirlemek, kredi ve burs başvurularının alınması ve değerlendirilmesi ve ödeme işlemlerinin yapılmasını sağlamak,
  • Öğrencilere verilmek üzere yapılacak bağış ve hibelere ilişkin usul ve esasları belirlemek, burs veren kurumlarla koordinasyonu sağlamak,
  • İhtiyaç sahibi öğrencilere barınma ve beslenme yardımı yapılmasına ilişkin iş ve işlemleri yürütmek,
  • Vergi muafiyeti tanınan vakıflar ve kamu yararına çalışan derneklere ait yükseköğrenim yurtlarında barınan öğrencilere yapılacak beslenme ve barınma yardımına ilişkin usul ve esasların belirlenmesine ilişkin iş ve işlemleri yapmak,
  • 16/8/1961 tarihli ve 351 sayılı Kanunda Bakanlığa verilen görevleri yerine getirmek,
  • Bakan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.

KYK Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yurt başvuruları ne zaman ve nasıl yapılır?

Yurt başvuruları ÖSYM yerleştirme işlemlerinin sonuçlanmasının ardından e-Devlet Kapısı üzerinden alınmaktadır. Bu sebeple e-Devlet şifresi olmayan öğrencilerin kimliği ile birlikte PTT şubelerine giderek e-Devlet şifresi almaları veya diğer e-Devlet giriş yöntemlerinden birine (internet bankacılığı, e-imza, mobil imza, T.C. kimlik kartı) sahip olmaları gerekmektedir.

İlk kayıt ücreti nedir ve bu ücret ne kadardır?

Yurda ilk defa yerleştirilen öğrencilerin ödemesi gereken ücrete ilk kayıt ücreti denir. Bu ücretin içerisinde gün bazında yatak ücreti ve güvence bedeli ücreti bulunmaktadır. Bu ücret öğrencinin yerleştirildiği yurda ve yerleştirme tarihine göre farklılık gösterir. İlgili banka ATM’lerinde veya Kredi/Yurt e-Ödeme ekranında yer alan tutar otomatik olarak görülmektedir.

Daha önce lisans eğitiminde yurtta kalan öğrenci ikinci lisans eğitimine başladığında yurt başvurusu yapabilir mi ve fazladan ücret öder mi?

Öğrencinin yurt başvuru hakkı bulunmaktadır. İkinci lisans eğitiminin normal öğrenim süresi kadar barınma hakkı mevcut olup fazladan herhangi bir ücret ödememektedir.

İlk kayıt ücretini yatırdıktan sonra yapılması gereken işlemler nelerdir?

İlk kayıt ücretinin ödenmesinin ardından öncelikle e-Devlet “Yurt Kayıt İşlemleri” bağlantısından taahhütname onayı yapılması gerekmektedir. Daha sonra ise başvuru sonuç ekranında belirtilen belgeler yurt müdürlüğüne teslim edilmelidir.

Yurtta kalmaya hak kazanan ve ilk kayıt ücretini yatırarak onay işlemini yapan bir öğrencinin kaç gün içerisinde yurt müdürlüğüne başvurup işlemlerini yerine getirmesi gerekmektedir?

İlk yerleştirme sonrası yurtlara yerleştirilen öğrencilerin öğrenim gördükleri öğretim kurumunun akademik takvimine göre yurtta barınmaya başlamaları esastır. Öğrenciler belirtilen tarihte yurtta kalamayacak ise yurt müdürlüğü ile iletişime geçip izin almalıdır. Yedek listeden yurda yerleşen öğrenciler ise ilk kayıt ücretini yatırdıktan sonra yurtta barınmaya hemen başlamalıdır; yurtta kalamayacakların ise yurt müdürlüğünden izin almaları gerekmektedir.

İlk kayıt ücretini yatırdıktan sonra taahhütname onayı yapmayan ve yurtta kalmak istemeyen öğrenci ne yapmalıdır?

Öğrencilere ait IBAN numarasının yer aldığı kayıt sildirme dilekçesinin ilgili yurt müdürlüğüne teslim edilmesi gerekmektedir. Kayıt sildirilen tarihten sonraki yurt ücreti ve güvence bedeli öğrencilere iade edilmektedir.

Yurtta barınma hakkı kazanan ancak yurtta kalmak istemeyen öğrenciler ne yapmalıdır?

Herhangi bir işlem yapılması gerekmemektedir. İlk kayıt ücreti yatırılmadığı takdirde yurt yerleştirme işlemi iptal edilmektedir.

Yurt yerleştirme işlemi yapılıp kayıt yaptırmayan öğrenciler seneye tekrar yurt başvurusu yapabilirler mi?

Yurt yerleştirme işlemi yapılıp kayıt yaptırmayan öğrencilerin tekrar yurt başvuru hakkı bulunmaktadır.

Yedek sırada yurt hakkı bekleyen ama farklı bir ilde bulunan bir öğretim programında öğrenim görecek öğrenciler yeniden yurt başvurusu yapabilirler mi?

Yedek sırada yurt hakkı bekleyen ama farklı bir ilde bulunan bir öğretim programında öğrenim görecek öğrencilerin, yeniden yurt başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. Başvuru sırasında ilk başvuruda verilen yedek sırasının iptal edileceği uyarısı verilecek olup; başvuruya devam edilmesi halinde ilk yapılan başvuru geçersiz sayılacaktır.

İlk kayıt ücretini yatıran ancak taahhütname onayı yapmayan öğrencilerin ne yapması gerekmektedir?

İlk kayıt ücretinin süresi içerisinde ödenmesi durumunda ilgili yurt müdürlüğüne başvurarak taahhütname onayının yapılması gerekmektedir.

KKTC’ de öğrenim gören öğrenciler yurt başvurusu yapabilir mi?

KKTC’ de öğrenim gören öğrenciler belirtilen tarihler arasında yurt başvurusu yapabilmektedirler.

Ücretsiz barınma hakkı olan öğrenciler kimlerdir?

Şehit eşi ve çocukları, şehidin çocuğu yoksa bekar kardeşleri, Gazi ve gazi çocukları, Anne ve babası vefat etmiş olan yirmi beş yaşını geçmemiş öğrenciler, Lise ve dengi öğrenimlerini Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde barınarak tamamlayanlar, Devlet koruması altında olanlar, Bakanlık yurtlarında ücretsiz barınma hakkına sahiptir.

Başvuru sonuç ekranında yedek sırada olduğu belirtilen öğrencilerin yapması gereken işlem nedir?

Bakanlıkça belirlenen tarihlerde yedek alım sonuçları açıklanmaktadır. Sonuçların https://www.turkiye.gov.tr/gsb-yurt-basvuru-sonucu-sorgulama linkinden takip edilmesi gerekmektedir.

Öğrencilerin bir eğitim-öğretim döneminde kaç gün izin hakkı bulunmaktadır?

Öğrencilere, yükseköğretim kurumlarının akademik takvimleri gereği verilen tatiller, hafta sonu (cumartesi-pazar) tatilleri, diğer resmi tatiller ve özel izinler hariç bir eğitim-öğretim yılında toplam 30 gün izin verilmektedir.

Yurt ücretleri ne zaman ödenmelidir?

İlk kayıt ücreti ödendikten sonra içinde bulunulan ayın yurt ücreti takip eden ayın onuncu günü saat 23.59’a kadar ödenmelidir.

Kaydı silinen öğrencilerin güvence bedeli iade işlemleri nasıl yapılmaktadır?

Yurt müdürlüğünce kaydı silinen öğrencilerin alacağı tutar hesaplanarak yurdun bağlı bulunduğu il müdürlüğüne gönderilir. Öğrencilerin yurt müdürlüklerine vermiş oldukları dilekçelerinde yer alan kendilerine ait IBAN numaralı hesaplarına il müdürlükleri tarafından iade yapılmaktadır. IBAN numarası kesinlikle öğrencilerin şahsına ait olmalıdır. Öğrencinin vefatı halinde mirasçılarına kalan ücret iade edilir.

Kaydı silinen ve yeniden başvuru yapmak isteyen öğrencilerin ödeyecekleri ücret ne kadardır?

Herhangi bir sebeple yurt kaydı silinen/sildiren öğrencilerin başvurularının kabulü halinde mevcut yurt ücreti ve güvence bedeli alınarak barındırılırlar.

Erasmus veya Farabi ile yarım veya tam dönem farklı bir üniversitede eğitim görecek öğrencilerin ne yapması gerekmektedir?

Erasmus öğrencilerinin kalmakta oldukları yurt müdürlüklerinden Erasmus sebebiyle kayıtlarını sildirmeleri gerekmektedir. Söz konusu öğrenciler, kendi üniversitelerine döndüklerinde ise “öncelikli” olarak yurt kayıtları yapılmaktadır. Farabi öğrencilerinin ise yarım veya tam dönem öğrenim görecekleri illerde bulunan herhangi bir yurda nakilleri yapılmaktadır. Dönüşlerinde asıl kayıtlı oldukları yurtlara yine nakil yoluyla yerleşmeleri sağlanmaktadır. Erasmus ve Farabi öğrencilerinin dönüşlerinde asıl kayıtlı oldukları yurtta boş yer bulunmaması halinde açılan ilk boş yatağa kayıtları yapılmaktadır.

Yurtlarda barınma şartları nelerdir?

Örgün eğitim veren bir yükseköğretim kurumuna kayıtlı olması. b) Öğrenim gördüğü yükseköğretim kurumu veya programının, ailesinin ikamet ettiği il veya ilçe sınırları dışında bulunması. c) Taksirli suçlar ile kısa süreli hapis cezasına seçenek yaptırımlara çevrilmiş veya aşağıda sayılan suçlar dışında tecil edilmiş hükümler hariç olmak üzere, kasten işlenen bir suçtan dolayı altı ay veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile Devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, kaçakçılık, Cumhurbaşkanına hakaret, devletin egemenlik alametlerini aşağılama, Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama, kamu barışına karşı suçlar veya cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar, hayasızca hareketler, uyuşturucu ve uyarıcı madde imal ve ticareti, kullanımı, kullanımını kolaylaştırma, kullanmak için satın alma, kabul etme veya bulundurma, haksız mal edinme, şike, teşvik primi, kanuna aykırı olarak spor müsabakalarına dayalı bahis ve şans oyunlarını oynatma, oynatılmasına yer ve imkan sağlama, reklamını yapma veya para nakline aracılık etme suçlarından mahkûm olmaması. ç) Yurt dışında bulunan yurtlarda barınan öğrencilerin öğrenim gördükleri ülke kanunlarına göre taksirli suçlar hariç herhangi bir suçtan dolayı hakkında altı ay veya daha fazla süreyle hapis cezası ile kesinleşmiş mahkumiyeti bulunmaması. d) Bakanlık veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarının yükseköğrenim öğrencilerine hizmet veren yurtlarından çıkarma cezası veya yükseköğretim kurumlarından altı aydan fazla uzaklaştırma cezası almamış olması. e) Uluslararası öğrencinin, öğrenci belgesi, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından almış olduğu ikamet izni belgesi ile pasaportunun onaylı suretini ibraz etmiş olması. f) Zorunlu staj hariç brüt asgari ücret tutarının bir buçuk katı üzerinde ücretli bir işte çalışmaması. g) Kamu personeli olmaması. ğ) Toplu yerlerde yaşamaya engel olacak seviyede akıl ve ruh hastalığının olmadığına ve bulaşıcı hastalığının bulunmadığına dair beyanda bulunması. h) Yurt başvurusu yaptığı tarihte otuz beş yaşını doldurmamış olması.

Hatalı başvuru durumunda yapılması gereken işlemler nelerdir?

Yurt Hizmetleri Yönetmeliğinin 7 nci maddesinin ikinci fıkrası “Başvuruda, öğrencinin beyanı esastır. Bakanlık, öğrencinin yurtta barındırılmasına esas teşkil eden bilgi ve belgelerin doğruluğunu tespit etmek amacıyla araştırma yapabilir. Araştırma sonucunda, beyan ile tespitler arasında fark bulunması halinde, kamu kurum ve kuruluşlarından temin edilen bilgi ve belgelere göre işlem yapılır.” hükmü yer almaktadır. Öğrenciler başvuru sürecinde bilgilerinde güncelleme yapabilmektedir. Başvuru tarihinden sonra bilgi değiştirme, hata düzeltme vb. hiçbir işlem yapılmamaktadır. Başvuru sırasında hatalı başvuru yapan öğrencilerin durumları tespit edilerek “Yanlış Beyan” dan kayıtları silinmektedir. Bakanlığın daha sonra açıktan başvuru alması halinde öğrenciler tekrar başvuru yapabilmektedirler.

İlginizi Çekebilir 👇

👉 KYK Yurt Misafir Öğrenci Olarak Kalma Şartları 2024


1. Tip KYK Yurt Özellikleri Nelerdir?

2. Tip KYK Yurt Özellikleri Nelerdir?

3. Tip KYK Yurt Özellikleri Nelerdir?

5. Tip KYK Yurt Özellikleri Nelerdir?

Bizi İnstgram’dan takip etmek için TIKLAYINIZ

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu