Nasıl Olunur?

Ambulans Şoförü Maaşları 2024 Ne Kadar? Ambulans Şoförü Nasıl Olunur?

Ambulans Şoförü Maaşları 2024 Ne Kadar? Ambulans Şoförü Nasıl Olunur? En çok talep gören mesleklerden biri de Ambulans Şoförlüğü. Hal böyle olunca Devlet Hastanesi Özel Hastane Ambulans Şoför Maaşları 2024 Ne Kadar? en çok araştırılanlar arasında yer aldı. Bizde bu yazımızda Ambulans Şoförü KPSS şartı var mı?, Ambulans Şoförü ayda Kaç saat çalışır? ve tüm merak edilen soruları yanıtlamaya çalıştık…

Ambulans Şoförü Nasıl Olunur?

ambulans soforu nasil olunur

En çok  talep gören meslekler arasında yer alan Ambulans Şoförlüğü son günlerde oldukça popüler hale geldi. Dolayısıyla Ambulans şoförü nasıl olunur sorusu da merak edilmeye başlandı. Özellikle artan hastane sayıları sonrasında özel yada devlet olması fark etmeksizin Ambulans Şoförü açığını ortaya çıkardı.

Bununla birlikte, yılda birkaç defa olmak üzere yapılan kamuda görev yapacak ambulans şoförü alımları ne kadar yapılıyor net bir sayı verilmemekle birlikte İhtiyaç duyulduğu takdirde kontenjan açılmakta olup; maaşı da iyi olması nedeniyle fırsat olarak görülmektedir.

Ambulans şoförlüğü yapmak isteyenlerin başvuruları takip etmesi gerekir. Bu sayede başvuru tarihlerini kaçırmadan başvuruda bulunmaları mümkün olur. Başvurular tercih edilecek sağlık kuruluşunun özel ve kamu kuruluşu olmasına göre farklılık gösterir.

Devlete bağlı sağlık kuruluşu ve hastanelerde şoförlük için Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan alımları takip etmek gerekir. Bakanlığa bağlı olan alımlar genel olarak KPSS puanına göre yapılır. Bu nedenle aranılan puana sahip olmak gerekir.

Bu meslek için alımlarda öncelik Üniversitelerin 2 yıllık ”Acil Tıp Teknisyenliği” bölümü mezunlarınındır. 2016 yılı sonlarına kadar üniversitelerin sağlıkla ilgili bölümlerine yerleşebilmek için sağlık meslek lisesi mezunu olmak şartı koşuluyordu.

Fakat  yasal düzenleme ile bu şart kalkmış ve sağlık meslek lisesi mezunu olmayanların üniversitelerin sağlık ile ilgili bölümlerine yerleşebilmesi için bir engel kalmamıştır. Ancak yine de sağlık meslek lisesi çıkışlı olmayanlar dezavantajlı durumdadır. Bununla birlikte özel hastanelerde bu şart farklı olup lise mezunu olması yeterli gelebiliyor.

Çünkü üniversiteler genelde sağlık bölümlerine öğrenci alırken, önceliği sağlık meslek lisesi çıkışlı olanlara verir. Bunun haricinde, ambulans şoförü olabilmek için ”Temel İlk Yardım Sertifikası” ve ”B sınıfı” ehliyet sahibi olmak gerekmektedir.

Kamuya bağlı hastaneler bu şartı koyarken bazı özel hastaneler üniversite şartı aramayabilir. Sadece gerekli olan sertifikayı ve B sınıfı ehliyeti talep ederler.


Ambulans Şoförlüğü Başvuru Şartları Nelerdir?

ambulans soforu maaslari 2023 ne kadar

Ambulansta şoför olarak görev yapmak isteyenlerin mesleği icra edebilmeleri için ambulans şoförlüğü başvuru şartlarını taşımaları gerekir.

Ambulans şoförlüğü alımlarında geçerli olan şartlardan bazıları ise şunlardır;

  • Ambulans şoförü olma şartları arasında öne çıkanları sizler için sıraladık;
    • Başvuranların asgari lise mezunu olması gerekir. Hatta üniversitelerin “acil tıp teknisyenliği” bölümünden mezun olan kimseler daha avantajlıdır.
    • B sınıfı ehliyet sahibi olunması gerekir.
    • Ambulans şoförleri eğer gerekirse acil durumlarda hastalara da müdahale etmek durumunda olduğu için mutlaka ilk yardım sertifikası sahibi olunmalıdır. Bu sertifikanın alınabilmesi için de gerekli olan eğitim ve sınavların başarıyla tamamlanması gerekmektedir.
    • Sağlık Bakanlığı’nın zorunlu tuttuğu “psikolojik analiz testleri” de mutlaka tamamlanmalıdır. Bu analizlerde ağır travmalar veya yaralı ve ölümlü kazanlarda soğuk kanlılığın korunabilmesi ve gerekirse pratik karar verme yetisine sahip olma gibi durumlar aranmaktadır.
    • İleri sürüş teknikleri eğitimleri almak da bir diğer gerekliliktir. Bu eğitimler trafikte hızlı manevra kabiliyeti ve dar yerlere park yapabilme yetisine sahip olmayı da kapsamaktadır.
    • Bütün bunların yanında pratik ve teorik sınavların başarıyla tamamlanması gerekmektedir. her şeyi başarılı bir şekilde tamamlayabilen kişiler ambulans şoförü olabilirler.

Düzenlenen sınavlarda ambulans şoförlüğü yapmaya uygun olduğuna karar verilen kişiler görev almaya başlarlar. Bu kişilerin çalışma saatleri hastanenin çalışma saatlerine göre düzenlenir.


Ambulans Şoförü Belgesi Nasıl Alınır?

ambulans soforu olma sartlari nelerdir

Ambulans şoförü olabilmek için “112 ambulans şoförü sertifikası” alınması gerekir. Peki ambulans şoförü belgesi nasıl alınır? Diye merak edenler için sıraladık;

  • Ambulans şoförü belgesi alabilmesi için teorik eğitim/sınav ve uygulamaların tamamının başarıyla tamamlanması gerekir.
  • Ambulans şoförü belgesi alabilmek için gerçekleştirilen eğitimler Sağlık Bakanlığı ile MEB’in ortak çalışması sonucunda yapılır.
  • “Ambulans Sürüş Teknikleri Eğitimi” ismi ile gerçekleştirilen kurslar aracılığıyla eğitimler tamamlanmaktadır.
  • Her dönem ihtiyaçlar dahilinde açılan kadrolara bu eğitimleri tamamlayıp “ambulans şoförü belgesi” alan kişiler alınmaktadır

112 Ambulans Şoförü Sertifikası

112 ambulans şoförü sertifikası almak için Millî Eğitim Bakanlığı’nın ilan ettiği gerekli yerlere başvurulması gerekmektedir. İlk yardım eğitimleri, pratik ve teorik eğitimler kapsamında gerçekleştirilen bu program başarıyla tamamlanırsa bu sertifika alınır. Bunun dışında başvuru yapan kimselerin B sınıfı ehliyet sahibi olması gerekmektedir.


Ambulans Şoförlüğü Başvuru Belgeleri Nelerdir?

Ambulans şoförlüğü alım ilanlarına başvuruda bulunmak isteyenlerin kendilerinden istenen belgelere sahip olmaları gerekir.

Başvurunun yapılabilmesi için gerekli olan belgeler ise şunlardır;

  • Kimlik fotokopisi ve aslı
  • Sabıka kaydı (adliye veya e-devlet portalından alınmış)
  • Ehliyetin aslı ve fotokopisi
  • Ambulans şoförlüğü için başvuru belgesi
  • AST belgesi (ileri sürüş eğitimi)
  • İlk yardım sertifikası
  • Diploma fotokopisi ve aslı
  • GBT formu

Bunların yanı sıra ambulans şoförlerinden minimum 5 yıllık ehliyete sahip olduğunu ve araç kullandığını belirten belge teslim edilir. Bu sayede yapılan alımlarda şoför olarak katılmak mümkün olur.


Ambulans Şoförlüğünde Yaş Sınırı Var Mı?

İşe alımlarda yaş şartının bulunması ambulans şoförlüğü yapmak isteyenler için yaş sınırı olup olmadığını akla getirir. Ambulanslarda şoför olarak çalışmak isteyen kişilerin en azından 18 yaşını geçmiş olmaları gerekir. Şoförlük için ehliyet gerektiğinden 18 yaşına ulaşmayan kişilerin şoför olmaları mümkün olmaz.

Yaş kriterini taşıyan kişiler diğer şartları taşımaları ve yapılan sınavlarda başarılı olmaları durumunda ambulanslarda şoförlük yapabilirler.

Ambulans şoförlüğü için en az 18 yaş iken en fazla 36 yaş sınırı da bulunur. Özellikle devlet hastanelerine yapılacak başvurularda 36 yaşını geçmemek gerekir. Özel hastanelerde yaş sınırında farklılık görülebilir.


Ambulans Şoförleri Hangi Özelliklere Sahip Olmalı?

Ambulansları kullanmak amacıyla şoför olarak çalışacak kişilerin kurum ve kuruluşlarca belirlenmiş olan eğitim ve belge şartları taşımaları şoförlüğü tam anlamıyla yapmalarına neden olmayabilir. Çünkü adayların ambulanslarda şoförlük yapabilecek şahsi özelliklere de sahip olmaları gerekir.

Bu özellikler şunlardır;

  • Soğukkanlı olmak
  • Hızlı hareket etmek
  • Ambulansı dikkatli kullanabilmek
  • Kan görme sıkıntısı bulunmamak
  • Kaza ve acil durumlarda sakinliğini korumak
  • Gerektiğinde hastaya müdahale edebilecek bilgi ve beceriye sahip olmak
  • Hızlı karar verebilmek
  • Zaman sorunu yaşamamak

Eğitim, sertifika ve sınav şartları ile kişisel uygunluk şartlarını taşıyan kişilerin yapılan alımlarda ambulans şoförlüğü için başvurmaları mümkündür. Bunun için personel alım ilanlarını takip etmek gerekir.


Ambulans Şoförlüğü İçin Okunabilecek Bölüm Var Mı?

Ambulans şoförlüğünü en az lise mezuna olan, sertifika sahibi olan ve sınavda başarılı olan kişiler yapabilirler. Ancak üniversitede ve lisede şoförlük için uygun bölümlerin okunması yapılan alımlarda kabul edilme şansını yükseltir.

Ambulansta şoför olmak için lisede sağlık meslek lisesi üniversitede ise acil tıp teknisyenliği (ATT) bölümlerinde okumak avantaj kazandırır. Özellikle ATT mezunları alımlarda önceliklidir.


Ambulans Şoförlerinin Maaşlarını Neler Etkiler?

Ambulans şoförlerinin maaşlarını etkileyen etmenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Çalışma saatleri
  • Kişinin hangi ilde görev aldığı
  • Kişilerin normalde çalışılması mümkün olmayan resmi tatillerde çalışma durumu
  • Haftalık ve aylık olarak total çalışma süreleri
  • Kişilerin geceleri çalışma durumu

Bu belirleyicilerin bir araya gelmesi ile kişilerin maaşları belirlenmektedir. Resmi tatillerde çalışmak mesai olarak sayılır. Aynı zamanda gece saatlerinde çalışmak diğer saatlere göre daha zor olduğundan, gece çalışan personel daha fazla para alır.

Aynı zamanda kalabalık bir nüfusa sahip illerde yaşayan ambulans şoförleri, daha fazla kaza ve daha fazla iş gücü ortaya çıkacağından daha fazla maaş alacaktır.


2024 Ambulans Şoförleri Maaşları

Ambulans şoförlerinde maaş durumu özel ve devlet hastanelerinde görev alma durumuna göre değişiklik göstermektedir. Bu kapsamda 2024 Ambulans Şoförleri Maaşları 13.500 TL ‘den başlayıp 18.960 TL arasında değişmektedir. Özel hastanede alınacak ambulans şoförü maaşı 13.250 TL ile 16.700 TL arasında değişmektedir.

2024 yılında Ambulans Şoförü Maaşları;

  • En Düşük Ambulans Şoförü Maaşı : 19.800 TL
  • Ortalama Ambulans Şoförü Maaşı : 27.700 TL
  • En Yüksek Ambulans Şoförü Maaşı : 40.500 TL

Ambulans şoförlerinin maaşlarına etki eden diğer unsurlar ise ;

  • Diploma türü
  • Mesail Saatleri’dir

İlgininiz Çekebilir 👇

👉 En Çok Tercih Edilen 4 Yıllık Önü Açık Bölümler 2024

👉 En Çok Tercih Edilen 2 Yıllık Önü Açık Bölümler 2024

Bizi Instagram’dan takip etmek için TIKLAYINIZ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu