Çıkmış Sorular

Bilimsel Olarak En Etkili 4 Çalışma Tekniği

Hangi sınava hazırlanıyor olursanız olun, sınavlarda başarılı olmak ve istediğiniz sonuçları almak için planlı ve programlı çalışmak gerekir.  Doğru şekilde çalıştığınızda, sınavlara daha etkili hazırlanacak ve çalışma süresi boyunca yorulmadan motive olabilirsiniz. Sınavlara çalışırken nasıl daha etkili ve verimli çalışılır? Etkili öğrenmek için ne yapmalı? diyenler için bilimsel olarak kanıtlanmış en etkili 4 çalışma tekniğini paylaştık.

1. Pomodoro Tekniği

pomodoro teknigi

Öğrenme teknikleri arasında Pomodoro, öğrenciler ve adaylar arasında en çok bilinen ve tanınan tekniktir. Pomodoro tekniği 1992 yılında İtalyan Francesco Cirillo tarafından keşfedilmiştir. Tekniğin özü, hazırlamak ve öğrenmek istediğiniz bir konuyu seçmeniz ve 25 dakika boyunca o konu üzerinde çalışmanız ve çalışmanız gerekir. 25 dakikayı tamamladıktan sonra 5 dakika dinlenebilirsiniz. 25 dakika çalışın ve 5 dakika dinlenin! Bu teknik, ders çalışırken genellikle dikkati dağılan ve öğrenmekten sıkılan öğrenci ve adayların çok seveceği ve verim elde edebileceği bir yöntemdir.


2. Feynman Tekniği

feynman teknigi

Nobel ödüllü fizikçi Richard Feynman’ın henüz öğrenciyken geliştirdiği öğrenme tekniğidir.

1. Öğrenmek istediğiniz bir konu seçin ve çalışmaya başlayın. Öğrendiklerinizi defterinize kaydedin.
2. Üzerinde çalıştığınız konuyu, başkalarına açıklayacakmış gibi, olabildiğince basit bir şekilde açıklamaya başlayın.
3. Anlatırken, iyi bilmediğiniz yerler olduğunu fark edeceksiniz. Bu boşlukları doldurmak için kitaplarınıza geri dönün.
4. Çalıştığınız konuyu benzerlikleriyle açıklamaya çalışın. 4 aşamalı Feynman tekniği, etkili ve derin öğrenmenizde vazgeçilmeziniz olacak. Çünkü tekniğin amacı öğreterek öğrenmek yani öğretmen olarak öğrenmek ve öğretmek.


3. Mekansal Öğrenme Tekniği

mekansal ogrenme teknigi

Özellikle ezberlemeniz gereken konular ve formüller için etkili olacak bir tekniktir. Orta Düzey Çalışma Tekniği ile ezberlemeniz gereken konuyu ilk seferde çok iyi öğrenirsiniz. Ardından 2 gün ara verin. Mola süreniz bittikten sonra 2 gün sonra tekrar çalışın ve ezberlemeniz gereken konuyu ezberleyene kadar bu tekrara devam edin. Bu şekilde beyninize bu dersi veya formülü unutmaması için sinyal vermiş olursunuz. Bu sayede sınavlarda unutmamanız gereken formülleri ezberlemiş olursunuz.


4. Sert Tekniğe Başlamak

Sizin için zor olduğunu düşündüğünüz bir konuyla başlayın. Cesur ol ve korkma, zor olduğunu düşündüğün matematik problemlerini çöz. Fizik ve Kimya problemlerini açın ve çözün! Tutkuyla ve yapabileceğinize olan inançla başlayın, çünkü ancak bu inanç ve tutkuyla başarılı olabilirsiniz. Tebrikler, zaten yaptınız! Bu coşku ve özgüven ile zor olduğunu düşündüğünüz diğer şeyleri çok kolay ve rahat bir şekilde yapacaksınız.

Artık öğrenme tekniklerine aşina olduğunuza göre, size uygun ve sevdiğiniz bir teknikle öğrenmeye başlayın. Başarılı olana ve hazırlandığınız sınavdan istediğiniz sonucu alana kadar öğrenme sürecine devam edin. Sonuç olarak, çalışma süreniz boyunca size başarılar dilerim!


İlginizi Çekebilir  👇

👉 Cornell Tekniği İle Artık Notlarınız Aklınızda Kalacak!

Bizi Instgram’dan takip etmek için TIKLAYINIZ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu