Bilgi Havuzu

Daha Aktif Çalışmak İçin Uykunuzu Optimize Edin: Uyumak İçin Etkisi Kanıtlanmış 5 İpucu

Daha Aktif Çalışmak İçin Uykunuzu Optimize Edin: Uyumak İçin Etkisi Kanıtlanmış 5 İpucu. Hayatınızda daha iyi bir performans almak, daha aktif bir çalışma planı hazırlamak için en önemli etkenlerden biri de uykuyu almış olmaktır.

Daha Aktif Çalışmak İçin Uykunuzu Optimize Edin

daha aktif calismak icin uykunuzu optimize edin

Düzenli bir uyku rutinine sahip olursanız hem çalıştığınız dersten verim alır hem de daha kalıcı bir şekilde çalıştığınız ders yada konuyu anlamış olursunuz. Bu sebeple Daha Aktif Çalışmak İçin Uykunuzu Optimize Edin: Uyumak İçin Etkisi Kanıtlanmış 5 İpucu.

Ders çalışırken en önemli anlama detaylarından biri de uykuyu tam anlamıyla almış olmak. Aslına sadece ders çalışmak için değil genel hayatımızda da sağlam düzenli bir uyku ile daha başarılı olunduğu zaten bilinmektedir. Gerek yaşam telaşı, gerek kişisel problemler gerekse de yaşanan aksilikler olsun hepimizin zaman zaman uyku problemi yaşamışlığı olmuştur.

Bazılarımız kısa zamanda bu problemi çözse de bazılarımız maalesef ki bunun üstesinden gelemez. Üniversitedeyseniz, biraz zaman geçmiş olabilir. Özellikle de üniversite öğrencileri, inanılmaz uyku problemleri yaşamakta. Bazen gece boyunca sırf uyumamak için kafeinle beslenen ve sadece iki saatlik uykuyla sınavlara yetişme telaşları olabiliyor.

Ancak kaliteli uykunun yerini hiçbir şey tutamaz. Uyku, vücudunuz için yağ değişimi gibidir. Nasıl taze yağ arabanızın motorunun temiz ve sorunsuz çalışmasını sağlıyorsa, iyi bir gece uykusu da vücudunuzu en iyi çalışır durumda tutar.

Uyku, kasları yeniden yapılandırır, metabolizmanızı düzenler ve odaklanmanıza yardımcı olur. Ayrıca, öğrenme sürecinin ayrılmaz bir parçasıdır. Öğrenciler için öğrenmek nasıl bir zorunluksa, mükemmel bir uyku almak bir zorunluluktur.  Tam da bu sırada sizlere yararlı olması açsından Uyumak İçin Etkisi Kanıtlanmış 5 İpucu vereceğiz.

1. Yatmadan 6 Saat Önce Kafeinden Kaçının

Kafeinli içecekleri içmek; yatmadan hemen önce içerseniz, sadece uykunuza zarar vermez. Klinik Uyku Tıbbı Dergisi’nde 2013 yılında yapılan bir araştırma şunları buldu:

“… yatmadan önce, yatmadan 3 saat önce veya yatmadan 6 saat önce ılımlı bir doz kafein, plaseboya göre uyku bozukluğu üzerinde önemli etkilere sahiptir.”

Başka bir deyişle, muhtemelen sabahları veya öğleden sonraları kahve ve çayınıza rutin olarak içebilirsiniz. Akşamları sıcak bir şeyler içmek isterseniz bitki çaylarına bakmanızı öneririm. Rahatlama ve uykuya yardımcı olabilecek papatya, nane veya diğer bitkileri içeren bazı karışımlar bile vardır.


2. Günün Erken Saatinde Egzersiz Yapın

Düzenli egzersiz; enerji seviyeleriniz, beyin fonksiyonunuz ve genel sağlığınız için oldukça önemlidir. Bununla birlikte, egzersiz aynı zamanda vücut sıcaklığınızı da yükseltir ve merkezi sinir sisteminize minimum olarak stres uygular. Bu faktörlerin her ikisi de uykuya dalmayı zorlaştırabilir. Antrenmanınızı günün erken saatlerine kaydırarak bu sorunu önleyebilirsiniz.


3. Mavi Işığa Maruz Kalmanızı Sınırlayın

mavi isiga maruz kalmaktan kacinin

Gözlerimiz, ışığa duyarlı retina ganglion hücreleri adı verilen harika bir mekanizma içerir. Bu hücreler çevremizdeki mavi ışık miktarını izleyerek mavi ışık miktarı azaldığında melatonin (uykuyu tetikleyen bir hormon) üretimini artırır.

Temel olarak, bunun anlamı, güneş battığında gözlerimizin yorulacağıdır, çünkü karanlıkta mavi ışık doğal olarak mevcut değildir. Ancak mevcut dünyamızda, her zaman mavi ışık yayan sonsuz sayıda telefon, bilgisayar ve diğer ekranlarımız var. Bu, vücudumuzun doğal uyku döngülerini gerçekten bozarak uykuya dalmayı zorlaştırabilir.

Neyse ki, bu sorunla mücadele etmenin birkaç farklı yolu var:

  • Belirli bir süre sonra tüm ekranları kapatın. Yatmaya hazırlanırken telefonu ve bilgisayarı akşam 9’da kapatın. Bu, uyumadan hemen önce sizi rahatsız eden mavi ışığın olmamasını sağlar.
  • Mavi ışığı azaltan uygulamalar yükleyin. Mac, Windows ve Linux için, ekranınızın renk sıcaklığını günün saatine göre kademeli olarak değiştiren F.lux adlı bir uygulama var . İlk başta alışmak biraz zaman alıyor ama zamanla kolaylıkla alışacaksınız. iPhone için, gün batımından sonra ekran renk sıcaklığını daha turuncu yapmak için ayarlayabileceğiniz “Night Shift” adlı yerleşik bir özellik vardır. Android’de aynı şeyi yapan Twilight adlı bir uygulama var .
  • Mavi ışık engelleyen gözlük takın. Bütün gün bu gözlükleri takmanızı önerilmiyor, ancak kötü floresan da dahil olmak üzere tüm mavi ışık kaynaklarını engellediklerinden, evinizin çevresinde akşamları takmak için iyi bir seçenek olabilirler.

4. Çalar Saatinizi Yatağınızdan Uzaklaştırın

Uyku döngüsü farklı aşamalarda gerçekleşir. Gece boyunca, bu aşamaların bazılarında diğerlerinden daha uyanık oluruz. Uyku döngüsünün başlangıcına yakın birçok insan, döngünün daha derin bir aşamasına geçmeden önce tamamen uyanacaktır.

Okul, iş veya dünyayı kurtarmak için uyanmak zorunda kalana kadar, kalan süre boyunca çalar saatinizin yüzünüze bakması stresli olabilir , bu da tekrar uyumayı zorlaştırır. Telefonunuzu alarm olarak kullanıyorsanız, yatağınızın yakınında olmadığından emin olun.

Bu şekilde, uzanıp saati kontrol etmeye ya da daha da kötüsü bir bildirimle dikkatinizin dağılmasına neden olmayacaksınız. Ya da daha iyisi, uyurken bildirimlerin sizi rahatsız etmemesi için telefonunuzu Rahatsız Etmeyin moduna alabilirsiniz.

daha aktif calismak icin uykunuzu optimize edin 1

5. Uyku Ortamınızı Optimize Edin

  • Yastık – Yastığınızı birkaç yılda bir değiştirin. Bu onu destekleyici ve açıkçası daha hijyenik tutar. Ayrıca, uyku şeklinize uygun bir yastık kullandığınızdan emin olun. Sıcaklık – Optimum uyku için daha serin bir oda en iyisidir. Ulusal Uyku Vakfı, en sağlıklı uyku için 60 ila 70 derece Fahrenheit (16 ve 21 santigrat derece) arasında tavsiye eder.
  • Işık – Uyumaya gelince, daha karanlık daha iyidir. Karartma perdelerini kullanarak istenmeyen dış ışığı ortadan kaldırın ve bilgisayarınızdaki veya diğer aygıtlardaki parlak ışıkları en aza indirin. Karartma perdeleri pratik değilse (örneğin bir otelde veya başka birinin evinde kalıyorsanız), bir uyku maskesi almayı deneyin.
  • Ses – Sessizlik mutlaka daha iyi değildir. Bunun nedeni, “sessizliğin” çoğu zaman tutarsız olmasıdır. İster komşularınız,  isterse sadece horlayan oda arkadaşınız olsun, üniversite hayatı uyumayı zorlaştırabilecek seslerle doludur.  Tamamen sessizlik sizin için en iyisiyse, bir çift kulak tıkacı alın (bunlar otobüsler, havaalanları veya pansiyonlar gibi gürültülü ortamlarda uyumak için de harikadır).

👉 Verimli Ders Çalışma Teknikleri Nelerdir? Bilmeniz Gereken 10 Verimli Çalışma Tekniği

Bizi Instgram’dan takip etmek için TIKLAYINIZ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu