Bilgi Havuzu

Doğru Dilekçe Nasıl Yazılır? Resmi Kurumlara Dilekçe Örneği Word İndir

Doğru Dilekçe Nasıl Yazılır? Resmi Kurumlara Dilekçe Örneği Word İndir .Hayatımızın farklı zamanlarında dilekçe yazmak durumunda kalabiliyoruz. Böyle durumlar için Resmi Kurumlara Doğru Dilekçe Nasıl Yazılır? araştırmaları yaptığımız da bir gerçek. Bu yazımızda Okul Dilekçesi Nasıl Yazılır? ÖSYM’ye, BİMER’e, CİMER’e, yada Üniversite’ye Doğru Dilekçe Nasıl Yazılır? birlikte öğreneceğiz. Özellikle de Konsolosluk, Bankalar gibi Resmi Kurumlara Doğru Dilekçe Yazma Örneklerini Word olarak hazırladık.

Doğru Dilekçe Nasıl Yazılır?

dogru dilekce nasil yazilir word

Hemen hemen hepimiz en az bir kere de olsa dilekçe yazmak durumunda kalmışızdır. Gerek resmi kurumlar gerek se özel kurumlar olsun bazı durumlarda prosedür gereği yada istek veya şikayet belirtmek için Dilekçe Yazmamız gerekebiliyor. Öncelikle Dilekçe Nedir? sorusunu kısaca cevaplayacak olursak; kişilerin bir isteği, bir şikâyeti duyurmak veya herhangi bir konuda bilgi vermek için resmî veya özel kurum ve kuruluşlara, gerçek ve tüzel kişilere yazılan imzalı başvuru yazısıdır. Özellikle de resmi kurumlara Doğru Dilekçe Nasıl Yazılır? çok fazla araştırılmakta. Yazımızın devamında tüm merak ettiklerinizi bulabilirsiniz…

Hayatımızın her alanında dilekçe yazmak durumunda kalabiliyoruz. Gerek adliyelerde, noterde, gerek se sigorta başvurularında, valilik taleplerinde ya da Üniversite ve tüm r4esmi ve özel kurumlarda ve benzeri bir çok durumda doğru dilekçe yazmak gerekiyor. Öncelikle belirtelim ki; Dilekçeyi doğru bir şekilde yazmak için dikkat edilmesi gereken belli noktalar vardır. Dilekçeye nasıl başlanıp nasıl devam edileceğini bildiğiniz takdirde talep yada şikayetlerinizi hem daha kolay ifade eder hem de yazdığınız dilekçe için daha sağlıklı bir sonuç alabilirsiniz.

Doğru Dilekçe yazmak için bir kaç püf nokta;

  • Hangi Kuruma dilekçe yazarsanız yazın mutlaka düz A4 kâğıdı kullanmanız gerekir
  • Kalem olarak kesinlikle kurşun kalem kullanılmamalıdır. Mavi ya da siyah tükenmez kalem kullanmalısınız.
  • İmla kılavuzunda yazan kısaltmalar dışında kısaltma yapılmamalıdır. Eğer kısaltma kullanıyorsanız da kısaltmayı kullandıktan sonra ilk bölümde parantez içinde açıklaması yazılmalıdır.
  • Plana göre yazılmalıdır. Önce kendiniz tanıtılmalı daha sonra yazılma gerekçi açıklanarak rica ya da arz ederek bitirilmelidir.
  • Yazarken kesinlikle resmi bir üslup kullanılmalıdır.

Dilekçe Yazma Bölümleri

diekce nasil yazilir dilekce ornekleri word indir

Dilekçenin bölümleri
Dilekçe yazarken bir plana göre yazılmalıdır. Bu planlar şu şekildedir.

Başvurulan Makamın Adı
Dilekçe yazarken en başta yazacağımız yerin adı olmalıdır. Makamın adı yazılırken baş harfleri büyük yazılmalıdır. Yani “Ege Üniversitesi Rektörlüğüne” şeklinde yazılmalıdır ve özel bir yer adı olduğu için noktalama işaretlerine dikkat edilmelidir.

Dilekçe Metni
Sorunun ya da istenilen durumun aktarıldığı bölümdür. Burada yazacağınız dilekçe türüne göre önce kendinizi tanıtmalı daha sonra durumu açıklamalısınız ya da direkt sorun ya da talep aktarılmalıdır.

Tarih:
Tarih gün, ay ve yıl şeklinde yazılmalıdır. Dilekçenin hangi tarihte verildiğini belirtmek için atılan tarih ya sağ üst köşede ya da ad soyadın hemen altına yazılmalıdır.

Ad, Soyad, İmza
Dilekçe metninin bitiminden sonra sağ alta yazılır. Adın ilk harfi büyük, soyadın tüm harfleri büyük olarak yazılır. İmza ad soyadın üstüne atılır.

Adres
Tam adres olarak yazılmalıdır. Böylece gelecek olan cevap doğru adrese geleceğinden emin olursunuz. Sol alta yazılan adres, kısaltma kullanacaksanız baş harfleri büyük yazılır. Sokak için “Sok.”, mahalle için “Mah.”, apartman için “Apt.” şeklinde yazılmalıdır.


Dilekçe Yazma Örneği

dogru dilekce yazma ornegi word indir

İlk olarak başlıktan başlayalım; yazdığınız dilekçeyi hangi makama veya kuruma sunuyorsanız onun bilgilerini yazmanız gerekir. Bununla birlikte en önemli detaylardan biri de dilekçenizi  A4 kağıdı üzerine mavi yada siyah tükenmez kalemle yazmanız gerekir.

Örneğin; Konya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne,

Isparta Devlet Hastanesi Müdürlüğüne

Mersin 2. Aile Mahkemesine, şeklinde başlık yazılması gerekmektedir.

Başlık sayfayı ortalamalı ve en azından tüm kelimelerin baş harfi büyük harfle başlamalıdır. Dilerseniz kağıdın sağ üstüne tarih atabileceğiniz gibi en altta isminizin bulunduğu kısma da tarihi belirtebilirsiniz.

Başlık kısmını geçtikten sonra giriş kısmında öncelikle kendinizi tanıtabilir veya mahkemeye yazıyorsanız dosya numarasını belirtmekle yetinebilirsiniz. Örneğin; “Ben Kocaeli …… Okulunda görev yapmakta olan öğretmen ………’yım, Ben hastanenizde 01/01/2023 tarihinde onkoloji bölümünde tedavi olan hastayım…” gibi girişler yapılabilecektir.

Dosya numarasını belirtip veya yazılacak makama göre kendinizi tanıttıktan sonra, paragraf başı yaparak sorunun ne olduğundan bahsetmeniz gerekir. Örneğin; “İlgili dosyada 01/01/2022 tarihinde verilen ara kararla tarafıma ait fotoğrafların bulunduğu cd’nin 2 hafta içerisinde sunulması talep edilmiştir, Hastanede tedavi gördüğüm esnada personelin tarafıma karşı olumsuz tutumu beni rahatsız etmiştir…” gibi durumu kısaca özetleyen bir paragraf yazmak gerekmektedir.

İlgili makama yönelik başlık ekleme, kendinizi tanıtma, problemden kısaca bahsetme aşamalarından sonra yapmanız gereken son paragrafta, yukarıda değinmiş olduğunuz problemle ilgili talebinizin veya sonucun ne olduğudur. Örneğin; “Sayın mahkemenin ara karar ile tarafıma yüklemiş olduğu evrak sunumunu süresi içerisinde yaptığımı beyan ederim, Hastanenizde görev almakta olan personelin bu konuda uyarılmasını talep ederim, Temiz olmayan …. Okuluna ivedilikle bir hizmetli personel tahsisini talep ederim, davanın reddini talep ederim…” gibi taleplerden oluşabilecektir.

Son olarak yapmanız gereken sağ alt tarafa isim, soy isim, tarih bilgilerini yazarak imzalamak olacaktır. İlgili makamın evrak kayıt, evrak kabul gibi birimlerine yanınızda arkalı önlü kimlik fotokopisini de götürerek evrak girişini sağlayabilirsiniz.


Dilekçe Çeşitleri Nelerdir?

Dilekçe yazarken tek bir şekilde yazılmamaktadır. Bazı dilekçeler daha kapsamlı bilgiler istediği için bir takım eklemek ya da çıkarmamız gereken şeyler vardır. Dilekçe türleri şunlardır:

  • · Okul dilekçesi
  • · İş başvuru dilekçesi
  • · Şikâyet dilekçesi
  • · Banka dilekçesi
  • · Öğrenci dilekçesi
  • · Velayet dilekçesi
  • · Temyiz dilekçesi
  • · Tapu tescil dilekçesi

Resmi Kurumlara Dilekçe Örneği İndir Word

resmi kurumlara dilekce nasil yazilir word indir

Her Türk vatandaşının resmî kurumlara dilekçe verme hakkı vardır ve bu hak anayasa teminatı altındadır. Aşağıda Resmi Kurumlara Dilekçe Örneği İndirebilmeniz için Word formatını bulabilirsiniz…

Resmi Kurum Dilekçe Örneği Word İndir

CİMER Dilekçe Örneği Word İndir

Belediye Dilekçe Örneği Word İndir

Emeklilik Dilekçe Örneği Word İndir

İstifa Dilekçe Örneği Word İndir

KYK İzin Dilekçe Örneği Word İndir

Üniversite Dilekçe Örneği Word İndir

Konsolosluk Dilekçe Örneği Word İndir


İlginizi Çekebilir 👇

👉 Öğrenci Pasaportu Nasıl Alınır? 

Bizi Instgram’dan takip etmek için TIKLAYINIZ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu