Nasıl Olunur?

Fahri Trafik Müfettişi Nasıl Olunur? Fahri Trafik Müfettişi Maaş Alıyor mu?

Fahri Trafik Müfettişi Nasıl Olunur? Fahri Trafik Müfettişi Maaş Alıyor mu? Ülkemizde artan nüfus ve artan araç sayısı sonrasında Trafik içinde alınan önlemler artırılmakta. Hal böyle olunca Fahri Trafik Müfettişleri de günden güne artmakta. Bu yazımızda Fahri Trafik Müfettişi Nasıl Olunur? hakkında bilgi verirken bir yandan da en çok merak edilen Fahri Trafik Müfettişi Maaş Alıyor mu? merak edilmekte. Ayrıca Fahri Trafik Müfettişi yazdığı cezaya itiraz etmek isteyenler de Fahri Trafik Müfettişi Nereye Şikayet edilir? araştırmakta. Gelin birlikte tüm bu merak edilen soruların yanıtlarını öğrenelim…

Fahri Trafik Müfettişi Nasıl Olunur?

fahri trafik mufettisi nasil olunur

Trafik polislere yardımcı olmak amacıyla karayollarında denetim yapmak isteyenler ve sürücülerin trafik kullarına uyup uymadığını denetlemek isteyen kişiler Fahri Trafik Müfettişi Nasıl Olunur? araştırmakta.

İçişleri Bakanlığı onayı ve Valiliklerde şartların uygun olması durumunda başvuru yapan kişiler ilgili belge ve bilgileri kabulü sonrasında Fahri Trafik Müfettişi olabilmektedirler. Fahri Trafik Müfettişi Nedir? sorusuna kısaca cevap verecek olursak; karayolunda denetim yapan kişiye denir.

Günden güne artan nüfus ve ülkemizde artan araç sayısı sonrasında trafik kazaları da bir hayli artmış durumda. Artan trafik kazalarında can kaybı ve yaralanmaların oldukça çok olması sebebiyle ve bunu önlemek içinde trafik polislerinin yanı sıra İçişleri Bakanlığı fahri trafik müfettişlerini de devreye sokmuştur.

Bu müfettişler tıpkı trafik polisleri gibi trafik kurallarını uymayan sürücüleri tespit eder. Tuttukları tutanaklarla birlikte kural ihlali yapan sürücülere ceza kesilmesini sağlarlar. Bu kişiler gönüllü trafik denetçileri olarak bilinirler.

Fahri Trafik Müfettişi Olmak İçin Başvuru Şartları Nelerdir?

trafik mufettisi olmak icin basvuru sartlari nelerdir

a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

b) En az kırk yaşında olmak,

c) Yüksekokul mezunu olmak,

d) En az on yıllık sürücü belgesi sahibi olmak,

e) Asli kusurlu olarak ölümlü veya yaralamalı trafik kazasına sebebiyet vermemiş olmak,

f) Müracaat tarihinden geriye doğru toplam beş yıl içerisinde, hakkında 100 ceza puanı uygulaması sonucu sürücü belgesinin geri alınmamış olması,

g) Kamu hizmetlerinden yasaklı olmamak,

h) Taksirli suçlar ve aşağıda sayılan suçlar dışında tecil edilmiş hükümler hariç olmak üzere, ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlara, zimmet, ihtiras, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolaylı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç, kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, devletin sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hükümlü bulunmamaktır.

Yukarıda belirtilen şartlara haiz kişilerden müfettişliğe istekli olanların, iki adet vesikalık fotoğraf, ikametgah ve sabıka kaydı belgeleri ile sürücü belgesi ve öğrenim durumunu gösterir belgenin birer suretini dilekçelerine ekleyerek ikametinin bulunduğu İl Valiliğine müracaat etmeleri gerekmektedir.

Fahri Trafik Müfettişi Müracaat Formu İndirmek İçin TIKLAYINIZ


Fahri Trafik Müfettişi Ne İş Yapar?

trafik mufettisi ne is yapar

  • Tamamen gönüllülük esasına göre çalışırlar.
  • Kuralları ihlal eden sürücüler hakkında tutanak tutarlar.
  • Elden veya elektronik ortamda tutanakları Emniyet’e teslim ederler.
  • Tutanak teslimi 7 gün içinde yapılır.
  • Yer ve zaman kısıtlaması olmadan tutanak tutabilirler.
  • Trafik güvenliği için görüş verebilirler.
  • Müfettişler araç durdurmaz, belge soramaz.
  • Yalnızca kurar ihlalini tespit edip tutanak tutarlar.
  • Tutulan tutanaklar kuralları ihlal edenlere ceza kesilmesini sağlar.

Fahri Trafik Müfettişliği İçin Başvurular Nereye ve Nasıl Yapılır?

Şartları taşıyan kişilerden müfettişliğe istekli olanların, 2 adet vesikalık fotoğraf, ikametgâh ve sabıka kaydı belgeleri ile sürücü belgesi ve öğrenim durumunu gösterir belgenin birer suretini dilekçelerine ekleyerek adres kayıt sistemine kayıtlı oldukları İl Valiliğine müracaat etmeleri gerekmektedir.

Müracaatların kabulü;

  • 8 Mart 2018 tarihli resmi gazetede yapılan değişiklikle müracaatlara dair yeni hüküm belirlendi: Müracaatların kabulü, gerekli görülmesi halinde ibraz edilen bilgi ve belgelerin incelenmesi, ilgilinin müracaatını yapmış olduğu il valiliğince yapılır.
  • Kabul edilen dilekçe ve ekleri, soyadı esasına göre bir deftere kaydedilerek dosyada muhafaza edilir. Yapılan inceleme neticesinde durumları Yönetmelik esaslarına uygun olanlar, EK-1’deki liste halinde Bakanlığa gönderilir.
  • Trafik Hizmetleri Başkanlığınca yapılan inceleme ve değerlendirme neticesinde, müfettiş olmasında sakınca görülmeyenler Emniyet Genel Müdürünün teklifi ile İçişleri Bakanının onayına sunulur.
  • Onay işlemini müteakip, ilgili valiliklerine sonuçları iletilir “Fahri Trafik Müfettişi Kimlik Belgesi” düzenlenerek verilir.
Trafik Tespit Tutanakları Online Gönderilecek

8 Mart 2018 tarihli resmi gazetede yapılan değişiklikle online olarak ceza tespit tutanakları EGM’ye gönderilebilecek. Tespit ettikleri kural ihlallerine ilişkin olarak; fiziki ortamda düzenledikleri tutanakları herhangi bir trafik ekip veya kuruluşuna elden, elektronik ortamda düzenledikleri tutanakları Emniyet Genel Müdürlüğüne elektronik sistem üzerinden bir hafta içerisinde teslim ederler.

Trafik cezası uygulanmasına ilişkin asıl işlemi gerçekleştiren ve idare adına takdir yetkisi kullanan fahri trafik müfettişlerinin Anayasa’nın 128. maddesinde belirtilen memur veya diğer kamu görevlisi statüsünde olmadıkları da açıktır.

Fahri Trafik Müfettişi Maaş Alır Mı? Ne Kadar Para Kazanır?

Fahri trafik müfettişleri Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı olarak görev yapan gönüllülerdir. Bu kapsamda görevlendirilen kişilere kimlik ve belge verilir. Türkiye’de 200 binden fazla fahri trafik müfettişi olduğu bilinmektedir. Ancak buradaki temel nokta gönüllülük olduğu için bu kişilere hiçbir ücret ödenmez. Yani fahri trafik müfettişlerine maaş, para, ücret ödemesi yapılmaz.


İlginizi Çekebilir 👇

👉 Yunus Polisinin Görev ve Yetkileri Nelerdir? 

👉2024 Lise Mezunu Polis Olabilir mi?

Bizi Instgram’dan takip etmek için TIKLAYINIZ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu