Bilgi Havuzu

Her Yaşta veya Kariyer Aşamasında Kariyer Planlaması Yapabilmeniz İçin 11 İpucu.

Her Yaşta veya Kariyer Aşamasında Kariyer Planlaması Yapabilmeniz İçin 11 İpucu. Bu yazımızda, ilgi alanlarınıza ve hedeflerinize göre özelleştirilmiş bir kariyer planı oluşturmanıza yardımcı olacak bazı yararlı adımlar bulunmaktadır.

Kariyer Planlaması Yapabilmeniz İçin 11 İpucu

etkili bir kariyer plani nasil yapilir

Etkili Bir Kariyer Planı Nasıl Yapılır? Öncelikle kariyer seçeneklerinizi belirleyin ve öz değerlendirme yoluyla ilgi alanlarınızı, becerilerinizi ve değerlerinizi inceleyerek rafine bir kariyer seçenekleri listesi geliştirin. Kariyer bilgilerini gözden geçirerek, şirketleri araştırarak ve bu alandaki profesyonellerle konuşarak kariyer seçeneklerinizi daraltın.

Gölgeleme, gönüllülük, staj gibi deneyimlere katılarak listenizi daha da daraltabilirsiniz. En iyi becerileriniz nelerdir? Seni en çok ne ilgilendiriyor? Senin için en önemli olan nedir? İster entelektüel açıdan zorlayıcı bir iş, ister aile dostu avantajlar, doğru konum veya büyük bir maaş çekin, sizin için neyin önemli olduğunu ve neyin anlaşmayı bozduğunu bilmenize yardımcı olur.

En umut verici kariyer seçeneklerinizi öncelikli beceriler, ilgi alanları ve değerler listenizle karşılaştırın. Kişisel tercihlerin ötesindeki faktörleri göz önünde bulundurmalısınız. Bu alana yönelik mevcut talep nedir? Talep düşükse veya giriş zorsa, risk konusunda rahat mısınız?

Alana girmek için hangi nitelikler gereklidir? Ek eğitim veya öğretim gerektirecek mi? Bu seçeneği seçmek sizi ve hayatınızdaki diğerlerini nasıl etkileyecek? Arkadaşlarınızdan, meslektaşlarınızdan ve aile üyelerinden tavsiye alın. Nihai seçeneklerinizin her biri için olası sonuçları ve engelleri göz önünde bulundurun.

Size en uygun kariyer yollarını seçin. Kaç yol seçeceğiniz, durumunuza ve konfor seviyenize bağlıdır. Planlamanızın başındaysanız, birden fazla seçeneği belirlemek en iyisi olabilir. Potansiyel fırsatların sayısını artırmak için birkaç yol isteyebilirsiniz.

Tersine, bir veya iki seçeneğe daraltmak, iş arama veya lisansüstü okul başvurularınıza daha iyi odaklanabilir. Artık kariyer seçeneklerinizi belirlediğinize göre, bu kararı uygulamak için bir eylem planı geliştirin. Planınızı gerçekleştirmek için belirli, zamana bağlı hedefler ve adımlar belirleyin. Kısa vadeli hedefler (bir yıl veya daha kısa sürede ulaşılacak) ve uzun vadeli hedefler (bir ila beş yıl içinde ulaşılacak) belirleyin.


Kariyer Planlaması İçin 11 İpucu

etkili bir kariyer planlamasi icin 11 ipucu

1. Güncel Bir Özgeçmiş Tutun

Kariyerinizin geleceğini planlamanın en önemli adımlarından biri, fırsatlar ortaya çıktığında hemen atlamaya hazır olmaktır. Sektörünüz veya kariyer seviyeniz ne olursa olsun, nasıl özgeçmiş yazılacağını öğrenmek ve onu güncel tutmak harika bir yıllık egzersizdir.

LiveCareer’ ın özgeçmiş şablonları seçimi, yeni bir özgeçmiş yazmak için ilham verebilir. Veya yardıma ihtiyacınız varsa, profesyonel özgeçmiş oluşturucumuz birkaç dakika içinde iyi yazılmış bir özgeçmiş oluşturmanıza yardımcı olabilir.

2. Kariyer Planlamasını Düzenli Bir Etkinlik Haline Getirin

Yılda en az bir kez bir gün veya hafta sonu bulun ve kariyerinizden ne istediğinize gerçekten odaklanmak için zaman planlayın. Benim için bunu yapmak için en iyi zaman, yeni yıla yaklaştığımız Aralık ayının sonunda.

3. Son Kariyer Planlama Oturumunuzdan Bu Yana Kariyer Yolunuzu Düşünün

Araştırmalar yansımanın üretkenliği ve performansı artırdığını gösteriyor, bu nedenle mevcut durumunuzu ve izlemek istediğiniz yolu düşünmek için zaman ayırın. Şu ana kadarki kariyer yolundan memnun musun? Neyi daha iyi veya daha farklı yapabilirdin? Gelecekte neleri değiştirebilirsin? Kendinizi ve gerçekten ne istediğinizi anladığınızda, hedeflerinize ve yaşam tarzınıza uygun bir plan oluşturmak çok daha kolay.

Kariyer gelişiminize yatırım yaparak kariyer gelişimini deneyimlemeye devam edebilirsiniz – örneğin, farklı işler hakkında bilgi edinmek için şirketinizdeki diğer çalışanlara işbaşı eğitimi hakkında yöneticinizle konuşabilir veya çeşitli eğitim oturumlarına ve atölye çalışmalarına katılabilirsiniz. Deneyiminizi genişletmek için yan hareketleri keşfedebilir veya keşfetmek istediğiniz farklı bir departmanda bir danışman bulabilirsiniz.

4. Sevdiğiniz, Sevmediğiniz, İhtiyaç Duyduğunuz ve İçten Ne İstediğinizi Düşünün

Sevdiklerimiz ve sevmediklerimiz zamanla değişir, bu nedenle yaşamınızda ve kariyerinizde güçlü bir şekilde ne hissettiğinizi yansıtmak her zaman iyi bir fikirdir. İşinizle ilgili sevdiğiniz ve sevmediğiniz şeylerin bir listesini yapın. Umarım yine de birçok iş faaliyetinizden keyif alırsınız, ancak durum böyle değilse, yeni bir iş veya kariyer düşünmeye başlamanın zamanı gelmiş olabilir.

Duygusal olarak çekici bulduğunuz açık ve anlamlı bir amaca sahip olmak da önemlidir. İşinizden gerçekten neye ihtiyacınız var? Fark yaratmak? Mali açıdan bağımsız olmak mı?

5. Başarılarınızın Kaydını Tutun

Çoğumuz iş başarılarının kaydını tutmuyoruz ; ancak bu sadece özgeçmişinizi oluşturmak için değil, aynı zamanda kariyer planlaması için de yararlıdır. Mesleki başarılarınızı takip etmeyi ve yazmayı öğrenmek , bir sonraki kariyer hedefinize doğru çalışırken size iyi hizmet edecektir.

6. Aktarılabilir Becerilerinizi Belirleyin

Belki iş unvanınız İş Analisti ama çok büyük miktarda proje yönetimi deneyiminiz var – diğer işlere uygulanabilecek beceriler. Hedeflerinizi ve şu anda sahip olduğunuz becerilerin yeni bir rolde nasıl yararlı olacağını göz önünde bulundurarak mevcut iş unvanınızın ötesinde düşünün. Özgeçmişinize eklemek için ilgili aktarılabilir becerilerin bir listesini yapın .

Ayrıca, hangi becerileri kazanmanız gerektiğine dair biraz araştırma yapın. Örneğin, hedefiniz Finans Başkan Yardımcısı olmaksa, bu iş unvanına hak kazanmak için önümüzdeki yıl veya önümüzdeki beş yıl içinde hangi deneyim ve becerileri kazanmanız gerekiyor? Ardından, uzun vadeli kariyer hedefinize ulaşmak için bir plan oluşturun.

7. Kariyer Hedefleri Belirleyin

Kariyerinizde hedef belirlemeden başarılı olabilirken, hedef belirleme ile daha da başarılı olabilirsiniz . Kısa vadeli (bir yıl içinde) ve uzun vadeli (beş ila 10 yıl arasında) kariyer hedefleriniz nelerdir? Muhtemelen SMART (belirli, ölçülebilir, ulaşılabilir, alakalı ve zamana bağlı) hedefleri zaten biliyorsunuzdur. Bunları her zaman bir yere yazın ve listeyi birisiyle paylaşın. Bu, bir sorumluluk duygusu yaratmanıza yardımcı olacaktır.

Kariyer planlamasının bir başka büyük kısmı da bu hedefleri düzenli olarak gözden geçirmek ve ayarlamak ve önceki hedeflerinize ulaştıktan sonra yeni hedefler geliştirmektir. Bu nedenle, bir kariyer planlama seansına her oturduğunuzda, bu listeyi çıkarın ve gözden geçirin.

8. Yeni Eğitim veya Öğretim Fırsatlarını Keşfedin

Bir çalışan ve birey olarak daha fazla öğrenme ve gelişme şansını asla kaçırmayın. Kariyer planlamasının bir parçası, kariyerinizi ilerletmenize yardımcı olacak eğitim fırsatları, kurslar veya atölye çalışmaları bulmaktır. Şirketiniz mesleki gelişim fırsatları sunuyorsa, bunlardan yararlanın. Bu bedava paradır ve hedeflerinize ulaşmada değerli olabilir.

9. Başkalarından Yararlanın ve Öğrenin

Kuruluşunuzun içindeki ve dışındaki liderlerle ilişkiler kurun , işle ilgili konferanslara katılın ve diğer etkinlikleri keşfedin. Ağınız ne kadar iyi olursa, başarıdan zevk alan diğerlerinden öğrenmek için o kadar çok fırsatınız olur. Diğer olası kariyer seçenekleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için meslektaşlar veya yöneticilerle bazı bilgilendirme toplantıları düzenleyebilirsiniz – eğer isterseniz insanlar genellikle tavsiyelerini paylaşmaya isteklidir.

10. Konfor Alanınızın Dışına Çıkın

Kariyerinizi ilerletmenin en iyi yollarından biri, şirketinizin yaşadığı organizasyonel bir sorunu belirlemek ve çözmektir. Kuruluşunuzdaki bir sorunu tespit edebilir, çözüm önerebilir ve uygulayabilirseniz, kuruluştaki görünürlüğünüzü artırmakla kalmaz, süreç içindeki becerilerinizi de geliştirirsiniz.

Sürekli değişen bir işyerinde başarılı olmak, bir kariyer yönetim planı gerektirir. İşverenler her zaman en iyi değeri sağlayan çalışanları çekmek, işe almak ve elde tutmak ister. Kendinizi satacak bir ürünü olan bir işletme olarak düşünün ve işyerinde değerinizi pazarlamak için bir strateji oluşturun.

11. Daha Fazla Kariyer Geliştirme Fırsatı Araştırın

Kariyer planlamasının eğlenceli bir parçası, gelecekteki kariyerinizi hayal etmektir. Bir yıl veya beş yıl sonra nerede olacaksınız? Her şeyi planlamak imkansız olsa da, nereye gittiğinizi ve sizin için hangi çeşitli kariyer yollarının mevcut olduğunu bilmek her zaman iyi bir fikirdir.

Çalışanlar kariyerlerinde ilerledikçe, daha üst düzeylerde daha az iş kullanılabilir hale gelir, ancak becerilerinizi ve deneyiminizi geliştirmeye devam etmek yine de bir öncelik olmalıdır.

Kariyer gelişiminize yatırım yaparak kariyer gelişimini deneyimlemeye devam edebilirsiniz – örneğin, farklı işler hakkında bilgi edinmek için şirketinizdeki diğer çalışanlara işbaşı eğitimi hakkında yöneticinizle konuşabilir veya çeşitli eğitim oturumlarına ve atölye çalışmalarına katılabilirsiniz. Deneyiminizi genişletmek için yan hareketleri keşfedebilir veya keşfetmek istediğiniz farklı bir departmanda bir danışman bulabilirsiniz.

Düzenli olarak gözden geçirmek ve planlamak, kariyerinizde sizi bekleyen her şeye daha iyi hazırlanmanızı sağlayacaktır. Kariyerinizi bilinçli olarak yönlendirin, ancak aynı zamanda, aklınızdaki hedefle tam olarak uyuşmasalar bile sizi yeni maceralarla şaşırtan hayata açık olun.

İlginizi Çekebilir 👇

👉 Geleceğinizi Planlarken İlham Alacağınız 6 Başarı Hikayesi

Bizi Instgram’ dan takip etmek için TIKLAYINIZ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu