Bilgi Havuzu

Sınav Kaygısı İle Nasıl Başa Çıkılır? Sınav Kaygısını Yenmenin 7 Etkili Yolu

Sınav Kaygısı İle Nasıl Başa Çıkılır? Sınav Kaygısını Yenmenin 7 Etkili Yolu. Küçük yaştan başlayıp özellikle kariyer planları olanların hayatı boyunca girmesi gereken bir çok sınav bulunmakta. Lakin sınava girmeden önce kaygı yaşayanlar da oldukça çoğunlukta. Gelin birlikte Sınav Kaygısını Yenmenin yollarını birlikte öğrenelim…

Sınav Kaygısı İle Nasıl Başa Çıkılır?

sinav kaygisi ile nasil basa cikilir

Günümüzde hem hayat şartları hem sistemin sürekli değişken olması ve bir çok sebepten dolayı genellikle tüm öğrenciler üzerinde bir baskı hissetmekte. Zamanla bu baskı sınav  öncesi kaygıya dönüşmektedir. Öğrencileri aslında en çok yanıltan durumlardan biri de sınav kaygısıdır. Sınava girecek adayların en büyük korkularından biri de sınav kaygısıdır.

Ortaöğretim yada yükseköğretim olsun fark etmeksizin her öğrencinin genelde bir sınav kaygısı vardır. Öğrencilerin Sınav Kaygısı Nasıl Giderilir? Sınav Stresi Nasıl Azaltılır? merak edilmekte.  Endişe ve rahatsızlık hali olarak da ifade edilebilen bu durumun üstesinden nasıl gelinir? Gelin birlikte tüm detayları öğrenelim…

Bununla birlikte aileler de sınav kaygısı duyduğu zaman hem öğrenciler hem de aileler bu durumdan etkilenmektedir. Peki ama Öğrencilerin Sınav Kaygısı Nasıl Giderilir? en çok araştırılan ve merak edilen sorulardan biri de bu.


Sınav Kaygısını Yenmenin 7 Etkili Yolu

sinav kaygisini yenmenin 7 etkili yolu

Aslına bakılırsa sınav kaygısı çok fazla olmadığı takdirde normal olarak görülebilir. Fakat ilerlemiş boyutta olan bir kaygı öğrenciyi strese sokmasından ötürü başarısızlığa götürür.  Hal böyle olunca  mutlaka sınav kaygısını yenmek gerekir ve bu durum öğrencinin azmine ve isteğine ve bir yandan da ailenin desteğine bağlı olarak üstesinden gelinebilir.

1. Planlı Çalışın

Hiçbir sınav hazırlıksız girdiğiniz bir sınav kadar kaygı uyandırıcı olamaz. Bu yüzden düzenli ve planlı çalışın. Hazırlıklı olmak sınav ile ilgili kaygı seviyenizi düşürecektir.


2- Düzenli Egzersiz Yapın

Hep ders çalış, ders çalış olmaz. Mutlaka yaşamınızda spor yer alsın. Haftada 2 gün, 30 dakika tempolu yürüyüş, en harika spor egzersizidir. Hatta evdekilerle birlikte kaliteli aile zamanı faaliyetine dönüşebilir.


3- Düzenli Uyuyun

Uyku doğrudan akademik performansla ilgilidir. Erken ergenlik dönemi ve gençlerin özellikle düzenli ve sağlam bir uykuya ihtiyacı vardır. Belirli bir uyku rutini olmalıdır. Sınav kaygısı, uykusuz günlerde artacaktır.


4. Çalışırken Sınavı Düşünmeyin

Ders çalışırken sınav anını ve o anda duyacağınızı düşündüğünüz kaygıya odaklanmayın. Kaygınıza odaklanmak ders çalışırken ki veriminizi düşürmek dışında bir işe yaramayacaktır.


5. Kaygılarınızı Paylaşın, Fakat Abartmayın

Sınav kaygınızı aileniz ve arkadaşlarınızla paylaşmak sakinleşmenize yardımcı olabilir, fakat eğer dersler ve sınavlar konuştuğunuz tek konu haline gelirse bu stresinizi arttıracaktır. Sınav kaygısı duyan ve kolay paniğe kapılan insanlardan uzak durmaya çalışın. Bunun yerine daha sakin ve güven verici insanlarla konuşmak sakinleşmenize yardımcı olur.


6. Bildiklerinize Odaklanın

Sınav başlangıcındaki kaygıyı yenmenin en iyi yollarından biri de en iyi bilinen konudan başlayarak güveni yükseltmektir. Çok ders içeren testlerde ya da deneme sınavlarında en sevdiğiniz ve başarılı olduğunuz dersten başlayın. Doğru sorular kaygınızı atmanıza yardımcı olacaktır. Tek ders içeren sınavlarda da kolayca cevaplayabildiğiniz sorulardan başlamak iyi bir strateji olacaktır.


7. Sınav Sırasında Küçük Molalar Verin

Eğer sınav anında bir soruyu cevaplarken kaygınızın arttığını ve paniğe kapıldığınızı hissederseniz soru ile inatlaşmayı bırakıp küçük bir mola verin. Gözlerinizi kapayıp birkaç derin nefes almak ya da birkaç yudum su içmek gibi yollara başvurabilirsiniz.


İlginizi Çekebilir  👇

👉 Verimli Ders Çalışma Teknikleri Nelerdir? Bilmeniz Gereken 10 Verimli Çalışma Tekniği

Bizi Instgram’dan takip etmek için TIKLAYINIZ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu