Sınavlara Nasıl Çalışılır? Sınavlara Çalışmak İçin Bilim İnsanlarının Önerdiği 6 Yöntem
Küçük yaştan itibaren başladığımız eğitim hayatımız boyunca bir çok sınava hazırlanıyoruz. Sınavlar hayatımızın gidişatını belirleyen en önemli faktörlerden biri aslında. Bazen sınava nereden başlayacağımızı bilemiyoruz. Bizde bu makalemizde Sınavlara Nasıl Çalışır? konusunu ele aldık. Nörobilimciler, psikologlar ve eğitimcilerin araştırmalarının yanı sıra öğretmenlerden ve öğrencilerden tarafından derlenmiş ve bilim insanları tarafından onaylanmış en iyi 6 sınava çalışma yöntemini sizler için paylaştık.
Sınavlara Nasıl Çalışılır?
Öncelikle, sınav için gereken konuları öğrenmek için düzenli bir çalışma programı oluşturun. Bu, günlük veya haftalık olarak derslerinizi planlamanıza yardımcı olur ve öğrendiklerinizi sık sık tekrar etmenize olanak tanır. Not alın ve öğrendiklerinizi sık sık tekrar edin. Bu, bilgilerinizi daha iyi anlamanıza ve hatırlamanıza yardımcı olur.
Öğrendiklerinizi uygulamaya çalışın. Örneğin, derslerinizde öğrendiğiniz konuları çözümlü örneklerle pratik yaparak bilginizi pekiştirin. Sınavlara çalışırken ara sıra dinlenmeyi unutmayın. Dinlenmek, beyninizi yenilemenize ve daha iyi çalışmasına yardımcı olur.
Sınavlara çalışırken stresi azaltmak düzenli olarak egzersiz yapın. Bu, zihinsel ve fiziksel sağlığınızı korumanıza yardımcı olur. Sınavlar için çalışırken kendinizi motive etmek için hedefler belirleyin. Örneğin, sınavdan ne kadar puan almak istediğinizi ve bunu nasıl başaracağınızı belirleyin. Bu hedeflerinize ulaşmak için çalışırken size ilham verecektir.
Sınavlara Çalışmak İçin Bilim İnsanlarının Önerdiği 6 Yöntem
1. Kahvaltı ve “beyin için besin”
Vücudun düzgün çalışması için enerjiye ihtiyacı vardır. Beynin konsantre olma yeteneği, sürekli ve yeterli miktarda glikoz içeren enerji kaynağına bağlıdır.
Araştırmalar, kahvaltı yapan öğrencilerin sınavlarda daha iyi performans gösterdiğini, çünkü sabahları yemek yemenin konsantrasyonu ve bilgileri hatırlama yeteneğini geliştirdiğini gösteriyor.
Bu yüzden güne yulaf ezmesi, tam tahıllı ekmek ve düşük şekerli müsli gibi karbonhidratlarla başlayın.
Ayrıca, ne zaman yemek çok önemlidir!
Antioksidan ve antosiyanin açısından zengin içecekler, kısa süreli hafızanızı ve hafızanızı geliştirebilir.
Çilek, böğürtlen, ceviz, zeytin, kabak çekirdeği ve bitter çikolata hem bedeninizi hem de zihninizi besler.
2. Ders Çalışmaya Erken Başlayın
Sınav tarihleri açıklandıktan sonra kendinizi bir program yaparak çalışmaya başlayın. Böylelikle hem sınav stresiniz hem de eksiklerinizi tamamlamanıza süreniz olacaktır. Ders çalışmaya sabah başlayın sabahları beyniniz boştur konuları anlamanız daha kolay olacaktır.
3. Odak Noktanızı Belirleyin
Sınavınız ne olduğunu öğrenin yazılı, test veya sözlü çünkü her sınavın çalışma tarzı farklıdır.
Kompozisyon tipi bir sınav için tüm konuları incelemeniz gerekmeyebilir, bu nedenle bir konuya odaklanıp onu derinlemesine öğrenmek daha etkilidir.
Çoktan seçmeli testler veya çoktan seçmeli sınavlar, müfredat hakkında daha geniş ama nispeten dar bir anlayışa sahip olmanızı gerektirir.
4. Ders Çalışma Programı Yapın
Plan yapmak çoğu öğrenci için zor olarak görülebiliyor. Ancak başarının ve zamandan tasarruf etmenin en iyi yoludur. Programınızı mümkün olduğunca ayrıntılı yapın bakmanız gereken tüm ilgili materyaller ve notlar dahil ve ne olursa olsun bağlı kalmaya çalışın. Programınıza yemek saatlerinizi, molalarınızı da eklemeyi unutmayın.
5. Kendinizi Test Edin
Bilim insanlarına göre, “kendi kendini test etme” bilgiyi anlama yeteneğini geliştirmenin en etkili yöntemlerinden biridir.
Bu teknik sadece kavramı ezberlemenize değil, aynı zamanda anlamanıza da yardımcı olur, size bilginizdeki boşlukları kontrol etme fırsatı verir. Kendinizi kontrol etmenin en iyi yolu, materyalin bir sonraki incelemesinden sonra alıştırma testleri yapmak veya kendinize sorular sormaktır.
6. Uyku Düzeni
Sınavdan önceki gece uykunuzu almalısınız bu sınavlara hazırlandığınız süre için de geçerlidir. Ders çalışma programına gece yatış saatlerinizi ve sabah kalkış saatlerinizi de yazın. Sınavınız olduğu saatlerde ders çalışmaya başlamış olun. Belli bir süre sonra beyniniz bu düzene alışacaktır.
İlginizi Çekebilir 👇
👉 Sınavlara Nasıl Çalışır? En Etkili 5 Çalışma Yöntemi
Bizi Instgram’dan takip etmek için TIKLAYINIZ