Bilgi Havuzu

Sınavsız İkinci Üniversite Nedir? Kimler Sınavsız İkinci Üniversiteye Başvurabilir? Sınavsız İkinci Üniversite Başvuru Koşulları 2024-2025

Sınavsız İkinci Üniversite Nedir? Kimler Sınavsız İkinci Üniversiteye Başvurabilir? Sınavsız İkinci Üniversite Başvuru Koşulları 2024-2025. Üniversite öğrencilerinin son günlerde en çok merak ettiği konulardan biri de Sınavsız Eğitim hakkı tanıyan üniversiteler hangileri? merak edilmekte. Gelin birlikte tüm merak edilenleri öğrenelim…

Sınavsız İkinci Üniversite Nedir?

sinavsiz ikinci universite nedir

Üniversite okurken bir yandan da ikinci diplomaya sahip olmak isteyen öğrenciler Sınavsız İkinci Üniversite için araştırmalara başladı. Öncelikle Sınavsız İkinci Üniversite Nedir? sorusunun cevabını öğrenelim. Sınavsız  İkinci Üniversite tanımı; Yükseköğretim kurumlarının aynı alanda olmaması kaydıyla herhangi bir lisans veya ön lisans programından mezun olan, okuyan ya da yeni başlayacak öğrenciler için ikinci diploma almasını sağlanan bir sistemdir.

Özellikle Sınavsız İkinci Üniversite bölümleri araştırılırken bir yandan da İkinci Üniversite okumak paralı mı? merak ediliyor Gelin birlikte Sınavsız İkinci Öğretim Başvuru Koşulları Nelerdir? öğrenelim…


Kimler Sınavsız İkinci Üniversite Okuyabilir?

kimler sinavsiz ikinci universite okuyabilir

  • Herhangi bir Üniversitenin ön lisans programından mezun olan ya da okumakta olan öğrenciler açıköğretim programı uygulayan üniversitelerin  ön lisans programlarına, lisans programlarından mezun olan ya da okumakta olan öğrenciler de açıköğretim programı uygulayan üniversitelerin hem ön lisans hem de lisans programlarına başvuruda bulunabilirler.
  • Ayrıca ÖSYM’nin Yüksek Öğretim Programları ve Kontenjanları kılavuzunda yer alan KKTC’deki üniversitelerde okuyan öğrenciler de sınavsız ikinci üniversite fırsatından yararlanabilirler.

Not: Herhangi bir yükseköğretim kurumunda pasif  öğrenci (kayıtlı ancak ders kaydı yaptırmamış) durumunda bulunanlar da ikinci üniversite fırsatından yararlanabilir.


Sınavsız İkinci Üniversiteye Kimler Başvuru Yapamaz?

  • Herhangi bir Yükseköğretim Kurumunda kaydı ya da mezuniyeti bulunmayanlar,
  • Kayıtlı olduğu Yükseköğretim Kurumundan kaydı silinenler,
  • Açıköğretim programlarına kayıtlı olan öğrenciler kendi okullarının sınavsız ikinci üniversite programlarına başvuru yapamazlar. Yani Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi’nde kaydı olan öğrenci Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi dışındaki ikinci üniversite programı uygulayan okullara başvurabilir. Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi, İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Öğretim Fakültesi ya da Ankara Üniversitesi Açık ve Uzaktan Öğretim Fakültesi olabilir.

Sınavsız İkinci Üniversite Hangi Üniversitelerde Var?

Sınavsız ikinci üniversite programı uygulayan okullar şunlardır:

  • Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi
  • Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi
  • İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi
  • Ankara Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi

Sınavsız İkinci Üniversite Başvuru Koşulları 2024-2025

sinavsiz ikinci universite basvuru kosullari nelerdir

Yükseköğretim kurumlarında örgün, uzaktan eğitim ve açıköğretim sistemi programlarında aynı anda farklı düzeylerde (lisans, ön lisans ve lisansüstü) eğitime devam edilebilmekte ancak, aynı anda iki örgün ön lisans veya iki örgün lisans programında eğitime devam edilememektedir. Ancak;

  1. Örgün/uzaktan eğitim yükseköğretim programlarında kayıtlı öğrenciler ile bu programların mezunlarından,
    a) Meslek yüksekokullarında okuyan/mezun olanlar ile örgün lisans programlarından ön lisans diploması alarak ayrılmış olanlar,
    b) Lisans programlarında okuyan/mezun olanlar,
    c) Anadolu Üniversitesi Açıköğretim sistemine göre öğretim yapan fakültelerden mezun olanlar (halen kayıtlı olanlar başvuru yapamazlar) ve diğer yükseköğretim kurumlarının açıköğretim programlarında okuyan/mezun olanlar;
    Herhangi bir yükseköğretim kurumunun lisans programından mezun olan veya okuyan öğrenciler açıköğretim sistemine göre öğretim yapan fakültelerin ön lisans /lisans programlarından birine,
    Herhangi bir yükseköğretim kurumunun ön lisans programından mezun olan veya okuyan öğrenciler açıköğretim sistemine göre öğretim yapan Açıköğretim Fakültesinin ön lisans programlarından birine okumakta veya mezun oldukları alanlarda olmamak kaydıyla, sınava girmeden ve örgün/uzaktan öğretimdeki kayıtlarını sildirmeden doğrudan Anadolu Üniversitesine başvurmak suretiyle kayıt yaptırabilirler.
  2. Yukarıdaki koşullarda açık öğretim programlarına kaydolan örgün öğretim öğrencileri veya mezunları, örgün öğretimden açık öğretime ders transferi veya kredi saydırma işlemi yaptıramaz.
  3. Örgün öğretimin herhangi bir programına yerleştirilmiş olan adaylar, yukarıdaki koşullara uymak suretiyle, aynı öğretim yılında kendi alanları dışındaki bir açık öğretim programına kayıt yaptırabilirler.
  4. ÖSYM’nin Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alan KKTC’deki üniversitelerde okuyan öğrenciler de yukarıdaki olanaklardan aynen yararlanırlar.
  5. Bir yükseköğretim programından mezun olamadan yükseköğretim programından ilişiği kesilen, herhangi bir örgün yükseköğretim programında kaydı bulunmayan veya açık öğretim programlarında okumakta olanlar yukarıdaki olanaklardan yararlanamazlar.
  6. Açık öğretim programlarının herhangi birinde öğrenci iken okumakta olduğu alan dışındaki örgün öğretim programlarından birine yerleştirilen adayların açık öğretimdeki kayıtları silinmez.
  7. Bir örgün yükseköğretim programında okuyanlar veya bu programlardan mezun olanlardan, açık öğretimin bir programına kayıt yaptıranlar, askerlik işlemleri hariç açık öğretimdeki tüm öğrencilik hizmetlerinden yararlanırlar.
  8. Açık öğretim programlarına kayıt yaptırdıktan sonra örgün öğretimden kaydını sildiren öğrenciler, bu durumlarını belgelendirmek koşuluyla askerlik işlemleri dâhil tüm öğrencilik hizmetlerinden yararlanırlar.
  9. Uyruğundan biri T.C. olup yurtdışı yükseköğretim kurumlarından mezun olan ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığından denklik belgesi alanlar başvurabilirler.

👉 Bir Günde Kaç Saat Ders Çalışmalı? Günde Kaç Soru Çözülmeli?

Bizi Instgram’dan takip etmek için TIKLAYINIZ

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu