Bilgi Havuzu

Verimli Ders Çalışma Teknikleri Nelerdir? Bilmeniz Gereken 10 Verimli Çalışma Tekniği

Verimli Ders Çalışma Teknikleri Nelerdir? Bilmeniz Gereken 10 Verimli Çalışma Tekniği. Yaş farketmeksizin hayatımızın her alanında sınavlarla karşı karşıyayız. Peki ama  Nasıl Daha Verimli Çalışılır? İşte sizler için Verimli çalışma tekniklerini araştırdık.

Verimli Ders Çalışma Teknikleri Nelerdir?

verimli ders calisma teknikleri nelerdir

Öğrencilerin genel olarak temel sorunları hemen hemen aynıdır.  Derslere ve sınavlara karşı kaygının fazlalığı, yanlış çalışma alışkanlıkları, temel bilgi eksikliği, kişisel ve ailesel problemler gibi bir çok faktör öğrencilerin verimli çalışmasını etkiliyor. Sınava girecek adayları başarıdan uzaklaştıran durumlar ders çalışma alışkanlığının edinilmesini negatif olarak etkilerken bir yandan da başarıdan uzaklaştırmakta.

Sınavlara hazırlanan adayların ve öğrencilerin en çok dikkat etmesi gereken durumlardan biri de  Verimli Ders Çalışmadır. Genellikle zamanın dar olmasından ve konuların çokluğundan dert yanan öğrenciler Nasıl Daha Verimli Çalışılır? araştırmakta. Hal böyle olunca Verimli Ders Çalışma Teknikleri Nelerdir? merak ediliyor. Sizler için Bilmeniz Gereken 10 Verimli Çalışma Tekniğini bir araya getirdik…

verimli ders calisma teknikleri nelerdir

 

Önemli olan çok çalışmak değildir, önemli olan verimli bir şekilde çalışıp çalışılan konuların kalıcı olmasını sağlamaktır.  Başarılı olmak ve sınavlardan beklediği sonucu almak isteyen adaylar kendilerine en uygun olan verimli çalışma tekniklerini uygulamalıdırlar.


Bilmeniz Gereken 10 Verimli Çalışma Tekniği

bilmeniz gereken 10 verimli calisma teknigi

1 – Çalışma Planı Oluşturun

Kendinizi bir çalışma planı hazırlayın, aynı anda birçok ders ve konu üzerinde çalışmanız gerekebilir ve hangisine önce başlayacağınızı belirlemelisiniz. Zamanı verimli kullanmanız gerektiğini unutmayın. Aynı anda bir çok ders ve konu çalışamazsınız, bu sebeple de kendinize verimli olacağını inandığınız bir çalışma planı hazırlayın, zamanınızı etkili kullanabilmek için çalışma çizelgelerinizde;

  • Hangi gün ve saatte, hangi derse çalışacağınız,
  • Hangi konuyu, hangi gün çalışacağınız ve hangi gün tekrarını yapacağınız,
  • Ödevlere ayıracağınız zaman diliminiz,
  • Sınav tarihleriniz ve sınav öncesi tekrarlarınız,
  • Haftalık ve aylık tekrarlarınız,
  • Okulda geçirdiğiniz zaman, mola ve dinlenme süreleriniz ve hobilerinize ayırdığınız zaman gibi bilgiler yer almalıdır.

2- Derslere Hazırlıklı Gidin ve Dersi Derste Çalışın

Gireceğiniz derslere ön hazırlık yaparak giderseniz  hem derste aktif olur hem de konular için bir önyargıya sahip olmazsınız. Derse hazırlıklı gitmeniz, derste aktif olmanızı sağlayacağı için dersi etkili şekilde öğrenmenizi de kolaylaştıracaktır.

Bununla birlikte Ön araştırma yaparak katıldığınız derslerde fark edeceksiniz ki en etkili öğrenme yöntemlerinden biri de budur. Öğrencilerin öğrenme olayının içine aktif olarak girmeleriyle, yaparak ve yaşayarak oluştuğunu gösteriyor.

  • Derse başlamadan önce zihne komutu verin. Örneğin ders matematikse ben matematik dersini iyi dinleyeceğim diyerek zihni şimdiye alın.
  • Önemli olan yerlerin altını çizin. Bu size dersten sonra tekrar ederken büyük kolaylık sağlayacaktır.
  • Sırada dik bir şekilde oturun yoksa genellikle uykunuz gelir.
  • Öğretmen ile göz teması kurmaktan çekinmeyin.
  • En önemlilerinden birisi aklınıza takılan her şeyi o anda sorun. Doğaldır anlamayabilirsiniz.

ders sonunda kendinizi degerlendirin

3-  Ders Sonunda Kendinizi Değerlendirin

Konu tekrarı yapmayı unutmayın Özellikle de tekrarlardan sonra muhakkak kavrama testleri yapın ve sayısal derslerde de problem formül gibi özetlemeleri muhakkak yapın. Testlerde yapamadığınız sorular için kesinlikle geri dönüş yapıp takıldığınız konulara tekrar ele alın. Testlerde yanlış yaptığınız soruları içeren konuları tekrar etmekten vazgeçmeyin ki kalıcı bir bilgiye sahip olasınız.


4- Ezberlemekten Kaçının

Sözel derslerde genel bilinen yanlışlardan biri de ezber yaparak çalışmaktır. Her ne kadar sözel derslerde bol okumanız gerekse de özet çıkarak çalışmak daha kalıcı bir çalışma yöntemidir. Ezber yapan öğrencilerin yorum yapma bağlantı kurma ve sebep sonuç ilişkisini görme yetenekleri maalesef ki gelişmemektedir.

Hal böyle olunca anlama ve kavrama yetenekleri gelişmediği için kalıcı bir bilgi birikimine sahip olamamaktadırlar.  Bu sebeple de mutlaka anlaşılan konularla ilgili bol ve değişik soru örnekleri çözmek ve konuları kesinlikle özetleyerek ve yorumlayarak çalışmak konuları pekiştirmenize yardımcı olacaktır.


5- Zorlandığınız Derslere Zaman Ayırın

Tabii ki de her dersi tek anlamanız ve kalıcı bir bilgiye sahip olmanız beklenemez. Herkesin farklı bir öğrenme şekli ve yetisi farklıdır. İllaki zorlanacağınız dersler ve konular önünüze çıkacaktır. Bu yüzden de anlamadığınız ve zorlandığınız ders ve konulara daha fazla zaman ayırmanızda fayda var. Zorlandığınız derslerin konularından uzaklaşmak yerine sıfırdan başlayarak tekrarlar ile pekiştirirseniz daha başarılı olursunuz.


farkli kaynaklardan yararlanin

6- Farklı Kaynaklardan Yararlanın

En önemli durumlardan biri de kaynak seçimidir. Çalıştığınız ders ve konular için farklı kaynaklar tercih etmeniz yararınıza olacaktır. Farklı kaynaklardan yararlanırsanız hem ufkunuzu genişletmiş olursunuz hem de ileriye dönük çalışmalarınızda size faydalı olacağını görmüş olursunuz.


7- Hedeflerinizi Belirleyin

Kendinize gelecek için bir hedef koyun. Hedefiniz doğrultusunda yol alın ve bu yolda sürekli kendinizi motive edin. Kendinize yakın ve uzak hedefler koymalısınız. Örneğin; istediğiniz bölüm ve üniversiteyi kazanmak, bir sonraki sınavda ulaşmak istenilen notu belirlemek gibi hedefler sizleri motive edecektir.


8- Sürekli Tekrar Yapın

Çalıştığınız ders ve konulardan sonra muhakkak tekrar yapın. Yaptığınız tekrarlar sizin daha kalıcı bilgilere sahip olmanızı sağlayacaktır. Ne kadar çok konu tekrarı yapar ve soru çözümünü aksatmazsanız çalıştığınız konu ve derste o kadar başarılı olursunuz.  Günlük 20 – 30 dakikalık bir tekrar bile sizi sınav zamanı çok rahatlatır.

Günlük tekrarın yanında haftalık ve aylık tekrarlarda sizi çok ileriler geçirecektir. Sınıfta arkadaşlarınızın yapamadığı soruları anlamadığı konuları anlatın bu size tekrar imkanı da sağlar.


9- Düzenli Uyuyun ve Sağlıklı Beslenin

Verimli ders çalışma tekniklerinden en önemli faktörlerinden biri de düzenli uykudur. Uykunuzu aldığınızda daha verimli bir şekilde ders çalışırsınız ve çalıştığınız konuyu daha sağlıklı kalıcı bir şekilde anlamış olursunuz. Bununla birlikte bir de önemli diğer bir faktör de sağlıklı beslenme. Sağlıklı beslenerek vitaminleri alırsanız hem dinç olur hem de verimli çalışmanızı sağlamış olursunuz.


10- Kendini Motive Edin ve Ödüllendirin

Ders çalışma ortamınızı kendinize ve hayat tarzınıza göre hazırladığınızdan önemli oldun. Koyduğunuz hedefler doğrultusunda kendinizi sürekli ödüllendirin. Kendinizi motive edecek bir şeyler bulun. Ders çalışmaya olduğunuzda daha fazla başarılı olur ve daha sağlıklı ders çalışabilirsiniz.

Örneğin; kendinize ‘bugünkü hedeflerimi gerçekleştirirsem uyumadan önce film izleyeceğim’, ‘çalıştığım bölümü bitirince, bir kahve içeceğim’ veya ‘bu üç sayfayı bitirmeden çay içmeyeceğim’ gibi ödül ve kurallar koyduğunuzda çalışma isteğiniz artacak ve çalışmalarınızda süreklilik sağlanacaktır.


İlginizi Çekebilir  👇

👉 Ders Çalışmaya Nasıl Konsantre Olunur?

Bizi Instgram’dan takip etmek için TIKLAYINIZ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu