KPSS

2023 Açıktan Atama Nasıl Olur? Açıktan Atama İçin KPSS Gerekli mi?

Açıktan Atama Nedir, Nasıl Olur? merak edenler için bu yazımızda 2023 Devlet Memuru Açıktan Atama Nasıl Olur? ve Açıktan Atama İçin KPSS Gerekli mi? sorularını yanıtlayacağız. Devlet memuru olmak isteyen adayların en Açıktan Atama 2023 1. Dönem, 2. Dönem,3. Dönem Sonuçları Ne zaman Açıklanacak? merak etmekte. Gelin birlikte Açıktan Atama hakkında tüm merak edilenleri öğrenelim…

Açıktan Atama Nedir?

aciktan atama nedir

Devlet memuru olmak isteyen bir çok aday atamalar hakkında bilgi sahibi olması gerekli. Devlet memuru olmanın bir nevi rahatlık ve garanti ve en azından kişilere güvence vermesi sebebi ile bir çok meslek dalında insanlar devlet memuru olma yolunda çabalamakta. Eskiden devlet memuru olmak şimdiye nazaran la kolay olsa da günümüzde bu durum maalesef ki zorlaşmış durumda. Kamu personeli olmanın aslında bir çok yolu vardır ve bunlardan biri de Açıktan Atamadır.

Açıktan atama, merkezi atamalardan daha farklı bir atama türüdür. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda kendisine yer bulan açıktan atama bu kanunda detaylıca anlatılmıştır. Açıktan atama bir adayın sınavlı veya sınavsız olarak ilk kez devlet memuru veya kamu personeli olarak atanmasıdır. Biraz daha açacak olursak Boş olan kadrolara, işsiz kişilerin atanması “açıktan atama” olarak uygulanmaktadır. Yani genel olarak, herhangi bir kamu görevi olmayanların, memur kadrolarına atanması açıktan atamadır.

Bir kamu kurumunun nasıl açıktan atama yapabileceği Yönetmeliklerde gösterilmiştir. Hali hazırdaki KPSS yönetmeliğine göre, istisnalar dışında tüm kamu görevlerine atanabilmek için KPSS’ye girmek gerekmektedir. KPSS’den sonra ise bazı kadrolara ÖSYM’nin yürüttüğü merkezi yerleştirmeyle, bazı kadrolara ise kurumların yürüttüğü KPSS + mülakat yöntemiyle personel alınmaktadır.


Açıktan Yeniden Atama Nedir?

aciktan yeniden atama nedir

bu sorunun cevabı için  657 Sayılı Devlet Memurları Kanunda yer alan bilgilere göre; Açıktan yeniden atama iki kez den fazla olmamak şartıyla memurluktan kendi isteğiyle ayrılan veya ayrılmış/çekilmiş sayılanlardan tekrar memurluğa kamu personelliğine dönmek isteyenlerin ayrıldıkları sınıfta boş kadro bulunduğu takdirde ve nitelikleri hala taşımaları halinde o kadroya yeniden atanmalarına denir.

daha açıklayıcı bir şekilde anlatacak olursak; devlet memurluğundan iki kez den fazla olmamak şartıyla ayrıldınız. Yeniden memur olmak istiyorsunuz. Ayrıldığınız sınıfta boş kadro varsa ve şartları hala karşılıyorsanız yeniden atanıyorsunuz. İşte bu duruma açıktan yeniden atama denmektedir.

Açıktan Atama Nasıl Yapılır?

2023 aciktan atama nasil olur

Birçok kişi açıktan atamanın kuralsız bir biçimde yapıldığını düşünmektedir. Fakat açıktan atama kuralsız bir biçimde gerçekleştirilen usulsüz bir atama şekli olmamaktadır. Açıktan atama boş kadrolara işsiz bireylerin ataması biçiminde gerçekleştirilir. Yani özel olarak kamu personeli ya da devlet memuru bulunmayan kişilerin memur kadrolarına atanmasına açıktan atama denir. Bu yollar ve yöntemler ile memur olan kişiler açıktan atama ile memur olmuş sayılmaktadır.


Açıktan Atamaya Kimler Başvurabilir?

aciktan atamaya kimler basvurabilir

Açıktan atama ile alakalı olarak pek çok konu merak konusudur. Merak edilen konuşların başında ise “açıktan atamaya kimler başvuruda bulunabilir?” “Açıktan atamaya nasıl başvurulabilir?” soruları gelir. Açıktan atama ile devlet memuru olmak ya da kamu personeli olmak için birtakım kurallar doğrultusunda işlemler gerçekleşmektedir. Açıktan atama başvuru koşulları personel alımı ve memur alımı ilanlarında özel olarak belirtilmektedir.

Açıktan Atama 2023 1. Dönem, 2. Dönem,3. Dönem Sonuçları Ne zaman Açıklanacak? sorusunun cevabı için tarihler belirlenince sitemizde güncelleme yapılacaktır.


İlginizi Çekebilir 👇

👉 DGS Nedir? DGS Kimler Giremez? 2023 DGS Hakkında Bilinmesi Gerekenler

👉 SAT Sınavı Açılımı Nedir? SAT Sınavı Hangi Ülkelerde Geçerli?

Bizi Instagram’ dan takip etmek için TIKLAYINIZ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu