ÖSYM Çıkmış Sorular

DGS 2023 Çıkmış Sorular ve Cevapları PDF İndir

DGS 2023 Çıkmış Sorular ve Cevapları PDF İndir. DGS hazırlanan adaylar için bu yazımızda 2023 yılında yapılan DGS sınavı çıkmış sorularını kaynak olarak kullanabilmeniz için PDF formatında hazırladık. Yazımızın devamında 2023 DGS Çıkmış soru ve cevaplarının PDF linklerini bulabilirsiniz.

DGS 2023 Çıkmış Sorular ve Cevapları PDF

dgs 2023 cikmis sorular ve cevaplari pdf

Yılda 1 kez yapılan DGS yani Dikey Geçiş Sınavı; Önlisans bölümlerinden lisans bölümlerine geçiş için yapılan çoktan seçmeli bir bir sınavdır. Daha da açacak olursak ÖSYM tarafından yapılan bu sınav herhangi bir üniversitenin yada meslek yüksekokullarının veya açık öğretim ön lisans programları ya da olabilecek durumdaki öğrencilerin lisans öğrenimine geçmesi için yapılan çoktan seçmeli bir sınavdır.

Genellikle her yıl Temmuz ya da Ağustos ayında ÖSYM tarafından yapılan Dikey geçiş sınavında başarılı olan adaylar ön lisans programlarından mezun olan kişilerin örgün öğretim lisans programlarına geçiş yapma hakkını kazanırlar.

Aşağıdaki bağlantıları kullanarak ÖSYM tarafından yayınlanan 2023 DGS Çıkmış Sorular ve Cevapları PDF dosyalarını indirebilirsiniz.

2023 DGS Çıkmış Sorular ve Cevapları


👇 İlginizi Çekebilir  👇

DGS Matematik Tüm Yıllar Çıkmış

DGS Sözel Mantık Tüm Yıllar Çıkmış Sorular

DGS ile Hemşireliğe Hangi Bölümlerden Girilir?

DGS İle Geçiş Yapılan Bölümler

DGS ile Her Bölüme Geçilir mi?


DGS Puanı Nasıl Hesaplanır?

dgs puani nasil hesaplanir

DGS Puanı hesaplanırken; Sınava giren adayların sınavda sözel ve sayısal standart ham puanlarının, ön lisans başarı puanlarının (ÖBP) belli katsayılarla çarpılarak toplanmasıyla hesaplanmaktadır. Dikey Geçiş Sınavına giren adayların sayısal ve sözel standart puanları yetenek testinin sayısal ve sözel bölümlerindeki sorulara verilen doğru ve yanlış cevapların ayrı ayrı toplanarak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte birinin çıkarılması ile ham puanlar elde edilmektedir.

Sayısal ve sözel bölümlerin her birinden alınan ham puanların ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanmakta ve adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülmektedir.

Sınavdan sonra iptal edilmesi gereken sorular olması durumlarda da yanlış olan soru değerlendirme dışı bırakılır. Bununla birlikte Ön Lisans Başarı Puanı ÖBP hesaplanırken öğrencilerin ön lisans öğrenimindeki akademik ortalaması dikkate alınır ve öğrencinin yerleştirme puanları hesaplanırken Ön lisans Başarı Puanı merkezî sınavdan alınan puana eklenir.

DGS’ye giren adayların DGS yerleştirme için esas alınan DGS puanı hesaplanırken de adayların sayısal ve sözel standart puanları ile ön lisans başarı puanları (ÖBP) kullanılmaktadır. Adayların yerleştirmede esas alınan DGS puanı hesaplanırken sayısal ve sözel standart puanlarla birlikte Ön Lisans Başarı Puanının ağırlıklarını belirleyen katsayıları tablodaki gibidir.

DGS Puanlarını Belirleyen Standart Puanlar ve Katsayılar

DGS Puanları Sayısal Standart Puan Sözel Standart Puan Ön Lisans Başarı Puanı (ÖBP)
Sayısal DGS Puanı

(DGS – SAY)

3 0,6 0,6
Sözel DGS Puanı

(DGS – SÖZ)

0,6 3 0,6
Eşit Ağırlıklı DGS Puanı

(DGS – EA)

1,8 1,8 0,6

 


2023 DGS Hakkında Bilinmesi Gerekenler

DGS'de Yanlışlar Doğruları Götürür mü?

DGS’de 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir.

DGS Baraj Puanı Kaçtır?

DGS için baraj puan belirlenmemiştir. Dikey Geçiş Sınavında baraj puan uygulaması yoktur.

DGS Puanı Hesaplanabilmesi için Kaç Net Yapılmalıdır?

DGS puanının hesaplanabilmesi için adayların her iki testten de en az 1 ham puan almaları gerekmektedir. Her iki testten de en az 1 ham puanı bulunmayan adayların Dikey Geçiş Sınavı puanı hesaplanmamaktadır.

Açık öğretim lisans programlarına dikey geçiş yapmak isteyenlerin bu sınava başvurmaları gerekir mi?

Evet. Kılavuzda yer alan açık öğretim lisans programlarına dikey geçiş yapmak isteyenlerin bu sınava başvurmaları gerekmektedir.

DGS’ ye Yurt dışından başvuru yapılabilir mi?

Evet yapılabilir. Başvuruların yapılacağı tarihler arasında eğitim, tedavi vb. nedenlerle yurt dışında bulunduğu için (KKTC ve Kırgızistan-Bişkek hariç) başvuru merkezine gitmesi mümkün olmayanlar, başvurularını kılavuzda açıklandığı şekilde yapabilirler.

DGS Puanının Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?

DGS puanının geçerlilik süresi 1 yıldır. Sınav her yıl tekrarlandığı ve katsayılar sınava giren kişi sayısına göre farklılık gösterdiği için sınav puanı hesaplamasında fark olmaktadır.

DGS’de Ek Puan Var mıdır?

DGS’de ek puan uygulaması yoktur.

DGS’ ye Kaç Kez Girilebilir?

Sınava girmekle ilgili herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır.

DGS Kaç Yıl Geçerlidir?

DGS her yıl ÖSYM tarafından yapılan bir sınavdır. Dolayısıyla bir yıl geçerlidir. Katsayılar her yıl sınava giren kişi sayısına göre değiştiği için her sene puan hesaplaması farklı olur.

DGS’de soruların içeriği ve dağılımı nedir?

Sınavda adaylara sayısal ve sözel bölümden oluşan bir yetenek testi uygulanır. Lisans öğrenimindeki başarıda etkili olan sayısal ve sözel içerikli akıl yürütme (muhakeme) becerilerinin amaçlamaktadır.

DGS ne zaman, nerelerde yapılır?

Dikey Geçiş Sınavı genelde Temmuz ayının ikinci haftası Pazar günü Üniversite Rektörlüklerinin bulunduğu kentlerde ve Lefkoşa’da yapılır.

DGS sonuçları ne kadar süre geçerlidir?

Sınav sonuçları yalnızca sınava girilen öğretim yılı yapılan yerleştirmelerde geçerlidir.

DGS’ye kaç kez girme hakkım vardır, mezun olduktan sonra kaç sene sınava girebilirim?

Dikey Geçiş Sınavı’na giriş sayısında herhangi bir sınır yoktur. (Not: 2007 DGS dahil ve önceki sınavlarda adaylar en fazla 3 defa sınava girebiliyordu. Bu sınır kaldırıldı.)

DGS’ye ikinci kez girmeyi düşünüyorum bir önceki yıl kazanmıştım başvurabilir miyim, başvurabiliyorsam herhangi bir puan kesintisi olur mu?

YÖK’ün 2010 Ağustosunda aldığı kararla DGS de de kazananlardan bir sonraki yılki girişlerinde puan kesintisi olacaktır. 2011 DGS de bir lisansa yerleşen adayın 2012 DGS sınavına girdiği takdirde AÖBP si 0,6 yerine 0,45 ile çarpılacaktır.

DGS’ye girmekten vazgeçtim başvuru sırasında bankaya yatırdığım parayı geri alabilir miyim?

DGS Kılavuzunda belirtildiği gibi ücret iadesi yapılamamaktadır.

DGS’ye giriş belgemi kaybettim veya belgem elime ulaşmadı ne yapmalıyım?

Yeni belge çıkartmak isteyen adaylar, kılavuzda yapılan açıklamalara uygun olarak bir dilekçe hazırlayıp bu dilekçeye Kılavuzda belirtilen ücreti ödediklerini gösteren dekontu da ekleyerek ÖSYM bürolarına ve genel merkezlerine başvurabilirler. Sınava giriş belgeniz olmadan kesinlikle giremezsiniz.

DGS Sonuçlarını Nereden Öğrenebilirim?

ÖSYM’nin sonuç sayfasından DGS seçeneğini seçerek istediğiniz yıla ilişkin sonuçlara ulaşabilirsiniz.


👉 DGS Hakkında Bilinmesi Gerekenler

👉DGS Kimler Giremez?

👉 Sınavsız İkinci Üniversite Nedir? 

Bizi Instgram’dan takip etmek için TIKLAYINIZ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu