Bilgi Havuzu

ALES 2023 Puanı Kaç Yıl Geçerlidir? ALES Sınavı Yılda Kaç Kez Yapılır?

ALES 2023 Puanı Kaç Yıl Geçerlidir? ALES Sınavı Yılda Kaç Kez Yapılır? ALES girecek adaylar ALES hakkında araştırmalar yapmakta. ÖSYM tarafından yapılan ALES sınavı puan türleri nelerdir? ALES Puanı nasıl hesaplanır? merak edilenler arasında. Gelin birlikte ALES sınavı hakkında bilinmesi gerekenleri öğrenelim…

ALES 2023 Puanı Kaç Yıl Geçerlidir?

ales 2023 puani kac yil gecerlidir

 

ÖSYM tarafından yapılan ALES sınavından hakkında kısaca bilgi verecek olursak; Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’nın kısaltmasıdır. ALES, Türkiye’deki üniversitelerin lisansüstü eğitim programlarına başvuruda bulunmak isteyen öğrenciler için düzenlenen bir sınavdır.

Bu sınav, yüksek lisans ve doktora programlarına kabul edilme sürecinde kullanılır. ayrıca adayların en çok merak ettiği sorulardan olan ALES 2023 Puanı Kaç Yıl Geçerlidir? cevabını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Genellikle Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler ve Eğitim Bilimleri olmak üzere farklı alandaki lisansüstü programlara başvuruda bulunan adaylar için gereklidir. ALES, sözel mantık, sayısal mantık ve eşit ağırlık olmak üzere üç farklı alanda yapılan bir sınavdır. Adaylar, bu sınavlardan bir veya birden fazlasını seçebilirler, tercih ettikleri alanlara göre sınavı seçerler.

Peki ama ALES 2023 Puanı Kaç Yıl Geçerlidir? Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı (ALES) sonuçları sınav yapıldığı Tarih’ten itibaren 5 (Beş) yıl geçerlidir.


ALES Sınavı Yılda Kaç Kez Yapılır?

ales sinavi yilda kac kez yapilir

Açılımı Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı olan ALES yılda 3 kez yapılır. ALES Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) kararı ile Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından, Yüksek Öğretim Kurumlarına Yükseklisans eğitimi almak isteyen adayların veya yurt dışına lisansüstü eğitimine gitmek isteyen adayların araştırma görevlisi, okutman, araştırma görevlisi ve evirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına yapılacak atamalarda adayların seçiminde kullanılan sınavdır.

ALES kimler girebilir? merak edenler için hemen cevaplayalım ki; Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES)’e bir lisans programından mezun olabilecek durumda olanlar ve lisans mezunu olanlar girebilir. Yurt dışında lisans eğitimi almış olanlar ise denklik belgesi almak kaydıyla girebilirler.

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı (ALES) her yıl düzenli olarak 81 ilde ve  Lefkoşa ve Bişkek’te ALES/1, ALES/2 ve ALES/3 olarak yılda 3 kez yapılır.

Genel olarak Akademik Lisansüstü Eğitim Sınavı ALES yılda 3 kez;

ALES/1: Mayıs’ ta

ALES/2: Eylül’ de

ALES/3: Kasım’ da aylarında yapılmaktadır.

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı (ALES) başvuruları elektronik ortamda ÖSYM Başvuru Merkezleri aracılığıyla “https://ais.osym.gov.tr” adresinden ” Başvurular” menüsünden yapılır.


ALES Puan Türleri Nelerdir?

ales puan turleri nelerdir

ALES’ de 50 sayısal, 50 sözel olmak üzere 100 soru çıkmaktadır. ALES yılda 3 kez yapılır ve sınav sonuçları 5 yıl geçerlidir. ALES sonra girmek istediğiniz programın hangi ALES puan türü ile alım yaptığını bilmeniz sizi rakiplerinizden bir adım öne geçmenizi sağlayacaktır. ALES’ te Sayısal, Sözel ve Eşit Ağırlık olmak üzere 3 farklı puan türü bulunmaktadır.

ALES başvurusu yapan adayla girmek istedikleri lisansüstü bölüm hangi puan türü ile alım yapıyorsa o puan türünde yüksek puan getirecek soruları çözmeleri daha yüksek puan almalarını sağlayacaktır.

ALES puan türü lisansüstü programlara girişte programın istediği puanın türüdür. Örneğin: ALES Sayısal puan türü, ALES sözel puan türü ve ALES Eşit ağırlık puan türü gibi…

Sayısal ALES puanı ile lisansüstü programa girmek isteyen adaylar için sayısal sorular 0,75 , sözel sorular ise 0,25 ham puan getirmektedir. Bu nedenle sayısal puan ile alım yapan bir lisansüstü programa girmek isteyenler büyük ölçüde matematik ve geometri derslerine çalışmaları gerekmektedir.


ALES Puanı Nasıl Hesaplanır?

ales puani nasil hesaplanir 1

Adayların her testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir. Her test için sınavı geçerli tüm adayların ham puanlarının ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir.

Böylece her aday için Sayısal ve Sözel Standart Puanlar (SP) hesaplanacaktır. Bu standart puanlar kullanılarak her aday için sayısal ağırlıklı, sözel ağırlıklı ve eşit ağırlıklı olmak üzere 3 ağırlıklı puan (AP) hesaplanacaktır.

Puan Türü Sayısal Testi Sözel Testi
ALES Sayısal Puanı 0,75 0,25
ALES Sözel Puanı 0,25 0,75
ALES Eşit Ağırlık Puanı 0,50 0,50

Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır.

Ağırlıklı puanlar hesaplandıktan sonra bu puanlar, aşağıdaki formül kullanılarak 100 üzerinden puanlara dönüştürülecektir.

ALES Puan Hesaplama Formülü

ales puan hesaplama formulu ogrencigundemi


İlginizi Çekebilir 👇

👉 Ücretsiz ALES Deneme Sınavı 2023 PDF İndir

👉 ALES Çıkmış Sorular PDF Tamamı İndir

👉 ALES Türkçe Çıkmış Sorular PDF İndir (Tamamı)

Bizi Instgram’dan takip etmek için TIKLAYINIZ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu