Bilgi Havuzu

Bütünleme BÜT Sınavı Nedir? Bütünleme BÜT Sınavına Kimler Girebilir?

Bütünleme BÜT Sınavı Nedir? Bütünleme BÜT Sınavına Kimler Girebilir? Liseden sonra Üniversiteye ilk kez girenler farklı sınav sistemi ile karşılaşmakta. Bunlardan biri de Bütünleme yani BÜT sınavı nedir? BÜT sınavına girmek zorunlu mu, Ne Zaman Olur? sorularını merak etmekteler. BÜT Sınavı Nasıl Hesaplanır? BÜT Sınavı Geçme Notu Kaç? araştırılanlar arasında gelin birlikte tüm detayları öğrenelim.

Bütünleme BÜT Sınavı Nedir?

butunleme but sinavi nedir

Bütünleme BÜT Sınavı Nedir? Üniversiteye giden öğrencilerin gayet iyi bildiği BÜT sınavları, bu sene yeni girenler için ve bilmeyenler için merak konusu oldu. Aslında BÜT sınavı yani Bütünleme sınavı girilen derslerde vize ve final sınavlardan geçerli not alamayan öğrencilerin o dersi geçebilmeleri için en son yapılan sınavdır.

BÜT için biraz daha açıklama yapacak olursak, Üniversitelerde normal bir eğitim öğretim yılı iki dönem olarak icra edilmektedir. Bazı okul ve fakültelerde öğrenciler her dönem vize ve final sınavlarına girerken bazı okul ve fakültelerde ilk dönem vizeye ikinci dönem finale girilir.

Sınav sonuçlarının açıklanması sonrasında dersi geçemeyeceği anlaşılan öğrenci final sınavının yerine geçecek BÜT’ e yani bütünleme sınavına girmeleri gerekir. Fakat bilmelisiniz ki her üniversite ve her fakülte bu uygulamayı kullanmamakta. Hal böyle olunca BÜT e kalırım demeden önce bu sınavın okulda geçerli olup olmadığını öğrenmeniz gerekmektedir.

Çoktan seçmeli veya klasik olarak uygulanabilir. Genellikle final sınavında sorumlu olduğunuz derslerden sorular hazırlanır. Ancak bazı hocalar tüm dönemden soru sorabilir. Bazı üniversiteler de BÜT uygulaması yokken bazılarında vardır. Her okulda bu sınav farklı şekilde uygulanabilir. Bu nedenle öğrenci işlerine giderek sınavla ilgili en doğru bilgiyi almanız faydalı olacaktır.

Son olarak kısaca özetleyecek olursak Üniversitede kalınan ders için yapılan telafi sınavıdır da diyebiliriz.


BÜT Sınavına Kimler Girebilir?

butunleme but sinavi ne zaman

Üniversite de uygulanan BÜT sınavına finalden kalan ve dersi geçemeyecek olan tüm öğrenciler girebilir. Ama bilmenizde fayda var ki her öğrenci de BÜT e girmek zorunda değildir. :Aslında  bilmeniz gereken en önemli detay her öğrenci BÜT e girmek zorunda değildir çünkü BÜT isteğe bağlı olarak girilen bir sınavdır.

Tabi eğer dersten kalmayı göze aldıysanız BÜT sınavına girmeyebilirsiniz. Bu durumda geçerli olan not final notu sayılır ve o dersten kalmış sayılırsınız.


Bütünleme Sınavı Ne Zaman Olur?

butunleme but sinavina kimler girebilir

Öğrencilerin en çok merak etiği sorulardan olan BÜT sınavı ne zaman? için kısaca bir cevap verecek olursak; derslerin final haftası bitmesi ardından notların sisteme girilir ve sonrasında bütünleme sınavı yani BÜT süreci başlamış olur. Üniversitelerin resmi web siteleri üzerinden BÜT sınav tarihleri açıklanmakta.

Ayrıca kaldığınız ders için BÜT sınavına girmek ist4ediğiniz takdirde Öğrenci Bilgi Sistemi üzerinden online kayıt yaptırarak sınava girebilmeniz mümkündür.


Bütünleme Sınavı Ücretli Mi? BÜT Ücreti Ne Kadar?

Öğrencilerin kaldıkları dersler için BÜT sınavına girerek o dersi geçmeleri gerekir. İlk kez BÜT’ e girecek olan öğrenciler “Bütünleme sınavı ücretli mi?” araştırmakta. Bu sorunun cevabını verecek olursak; BÜT ücretsiz uygulanan bir sınavdır. Bu sınava giren veya girmek isteyen hiçbir öğrenciden ücret talep edilmez, edilemez.


Bütünleme Sınavından Kaç Puan Alınmalıdır?

BÜT sınavı derslerden kalmamak için son sınav olan final yerine geçmektedir. Vizeden aldığınız puan sabit kalırken girdiğiniz sınav final yerine geçer. Bu iki sınav okul yönetimince belirlenen yüzdelik dilimler doğrultusunda hesaplanır.

Örneğin vizenin ağırlığı %30 iken finalin ağırlığı %70 olabilir. Bu doğrultuda vizeden 0 alan bir öğrenci finalden veya bütünlemeden 70 alırsa dersi geçebilir.


Bütünleme Sınavına Başka Üniversitede Girilir Mi?

Her üniversitenin, her fakültenin, her dersin BÜT sınavı ayrıdır. Öğrenciler başka üniversitelerde, başka fakültelerde, başka dersler için düzenlenen sınavlara giremezler. Sadece sorumlu oldukları, katılma şartlarını sağladıkları kendi okul ve fakültelerinde ilgili dönemde aldıkları dersler için bu sınava girilir.

En Fazla Kaç Bütünleme Sınavına Girilir?

Bu sınav için belirli bir kotadan, sınırlamadan söz edilemez. Örneğin ilgili dönemde aldığınız 1 dersten de 2 dersten de 5 dersten de 10 dersten de kalsanız bu dersler için BÜT’e girebilirsiniz.


İlginizi Çekebilir 👇

👉 Üniversitede Final Sınavı Nedir? 

👉 Üniversite’ de Vize Ne Demek?

Bizi Instagram’ dan takip etmek için TIKLAYINIZ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu