KYK 1. Tip 2. Tip 3. Tip 4. Tip 5. Tip 6. Tip Yurt Ne Demek? 2022-2023 KYK Yurt Tipleri Özellikleri Neler, Ücretleri Ne Kadar?
KYK 1. Tip 2. Tip 3. Tip 4. Tip 5. Tip 6. Tip Yurt Ne Demek? 2022-2023 KYK Yurt Tipleri Özellikleri Neler, Ücretleri Ne Kadar? 2023-2024 Üniversitelerin açılması ile birlikte KYK çıkan öğrenciler KYK Yurt Tipi Ne demek? araştırmaya başladı. KYK da barınma hizmeti alacak öğrenciler KYK 1. Tip 2. Tip 3. Tip 4. Tip 5. Tip 6. Tip Yurt Ne Demek? merak ediyor. KYK Yurt Tipleri Özellikleri Neler, Ücretleri Ne Kadar? araştıran öğrenciler kendilerine çıkan KYK yurt tiplerinin özelliklerini merak etmekte. Gelin birlikte tüm merak edilenleri öğrenelim…
2022-2023 KYK Yurt Tipleri Özellikleri Neler?
Kredi Yurtlar Kurumu yani kısaca KYK tarafından yapılan yurtlar öğrencilerin barınma yemek ve güvenlik ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılmıştır. 6 Farklı tipte yapılan bu yurtlar birbirinden farklı ücret ve hizmet sunmaktadır. Bununla birlikte farklı kriterlere sahip olan 2022-2023 KYK yurt tipleri, yurtların fizik özellikleri, odalarda kalan öğrenci sayısı ve yurtların sosyal faaliyet alanları değerlendirilmektedir buna eş değer olarak 2022-2023 KYK yurt ücretleri de değişmektedir.
Toplamda KYK yurtlarında 650-700 bin yatak kapasitesi bulunmaktadır ve KYK Yurt başvuruları olağanüstü durumlar hariç her yıl Ağustos ayında başlayıp 15 gün için de açıklanmaktadır. Kayıt esnasında ödenen 2022-2023 Depozito ücreti, KYK yurtlarına girişte bir kereliğine ödenen ve kaldığınız odada bir hasar oluşturmadığınız takdirde yurttan çıkarken tarafınıza ödenen güvence bedelidir. Yurtla ilişkiniz kesildiğinde depozito ücretini geri alırsınız. KYK yurtlarının kontenjan sayısının sınırlı olması nedeniyle başvuru yapan her öğrenciye çıkmamaktadır. Kredi Yurtlar Kurumu tarafından belirlenen kriterlere uygun olan öğrencilere çıkmaktadır.
Ayrıca KYK yurt tipleri 1. tip den 6. tipe doğru hem hizmet hem de ücret olarak farklılıklar göstermektedir.
Yurt Tipi | KYK Yurt Ücreti | Depozito Ücreti |
1.Tip KYK Yurtları | 345 ₺ | 855 ₺ |
2.Tip KYK Yurtları | 405 ₺ | 1020 ₺ |
3.Tip KYK Yurtları | 405 ₺ | 1020 ₺ |
4.Tip KYK Yurtları | 380 ₺ | 1100 ₺ |
5.Tip KYK Yurtları | 510 ₺ | 1200 ₺ |
6.Tip KYK Yurtları | 570 ₺ | 1365 ₺ |
Kıbrıs KYK Yurtları | 750 ₺ | 1620 ₺ |
KYK 1. Tip 2. Tip 3. Tip 4. Tip 5. Tip 6. Tip Yurt Ne Demek?
Farklı özelliklere sahip olan KYK yurtları 6 tip olarak sınıflandırılmıştır. Farklı kriterlere sahip olan farklı hizmetler sunan ve fizik özellikleri, odalarda kalan öğrenci sayısı ve yurtların sosyal faaliyet alanlarına göre değerlendirilen bu yurtlar için KYK ücretleri de değişmektedir.
KYK yurtları, KYK 1.tip, 2. tip, 3.tip, 4.tip, 5.tip, 6.tip olarak sınıflandırılmıştır. Yurtların bu sınıflandırılması; odanın büyüklüğü, kalan kişi sayısı, içerisinde tuvalet banyo barındırması gibi özelliklere göre farklılık gösteriyor. 6 kişilik odalara sahip olan ve tuvalet ile banyosu katlarda olan yurtların fiyatları ve depozito ücreti daha düşük oluyor ve bununla birlikte bu yurtta tuvalet ve banyolar ortak kullanılıyor. Yeni yapılan yurt binalarına bakacak olursak tuvalet ve banyosu oda içlerinde olan 1-2 kişilik odaların fiyatları ise doğal olarak daha yüksek oluyor.
1. tip KYK yurt fiyatı ve depozitosu daha uygun ancak odadaki kişi sayısı daha fazla. 6. tip KYK yurtlarında ise odalar genellikle 2 kişilik oluyor. KYK yurt ücretleri aylık olarak tahsil ediliyor. Yurt ücretleri en geç takip eden ayın 10’u saat 23.59’a kadar banka aracılığıyla ödenir.
KYK Yurt Tiplerini tüm özellikleri için aşağıdaki sekmeleri inceleyebilirsiniz
1. Tip KYK Yurt Özellikleri Nelerdir?
2. Tip KYK Yurt Özellikleri Nelerdir?
3. Tip KYK Yurt Özellikleri Nelerdir?
4. Tip KYK Özellikleri Nelerdir?
5. Tip KYK Yurt Özellikleri Nelerdir?
KYK Nedir?
Üniversite okuyan öğrencilere hizmet vermek amacıyla 1961’da kurulan KYK, birçok öğrenciye burs, barınma ve beslenme desteği sağlayan kurumdur. Özellikle maddi durumu olmayan öğrencilerin faydalandığı KYK hakkında genel her şey merak edilmekte. Gelişen teknoloji sonrasında burs ve barınma gibi hizmetleri için başvuru ve duyurularını internet sitesi üzerinde gerçekleştirmektedir. Bu siteden öğrenciler yurt ve burs başvurularının takibini yapmakta ve yurtlara yerleşemeyen öğrenciler sıra takibi yapmaktadır.
KYK Açılımı Ne Demek?
Açılımı Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü olan KYK, Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlıdır. 22 Ağustos 1961 tarihinde kurulan KYK, yükseköğrenim gören ve özellikle maddi imkânları olmayan öğrencilerin maddi yönden desteklenmesi ve faydalanabilmesi için; tüzel kişiliğe sahip, özel hukuk hükümlerine tâbi özel bütçeli ve sosyal amaçlı hizmet veren bir kamu kurumudur.
KYK bursu ise; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan öğrencilerin maddi imkânı olmayanların, ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için ve bununla birlikte normal öğrenim süresi boyunca verilen borç paradır. Yüksek Öğrenim ve Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) denilince akla ilk gelen her ne kadar KYK bursu olsa da KYK yurtları da oldukça bilinmektedir. Özel yurtlara nazaran çok daha uygun fiyat ve devlet desteğiyle birlikte üniversite öğrencilerinin girmek için can atıp sırada bekledikleri yurtlardır. Devlet çatısı altında açılan Kredi ve Yurtlar Kurumu kısaca KYK, çalışanları da memur statüsünde yer almaktadır.
KYK Görevleri Nelerdir?
- Yurt ihtiyacını belirlemek, yurtların her türlü ihtiyacını temin etmek, yurtların sevk ve idaresini yapmak, öğrencilerin iaşe, ibate ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanması için yurt alanlarında ilgili düzenlemeleri yapmak,
- Yurtlarda barınacak öğrencilerin başvuru, değerlendirme, kayıt ve kabulüne ilişkin esasları belirlemek ve uygulamak, yurtlarda kalan öğrencilerin sosyal, sağlık, kültürel ve eğitim ihtiyaçlarını sağlamak ve ilgili kurumlarla işbirliği yapmak,
- Yurt hizmetlerini sınıflandırmak, standartlarını belirlemek ve bunların ücret tarifelerini tespit etmek,
- Yurt hizmetinden faydalananlar ile hizmet sunucuları arasında doğabilecek ihtilafların çözümüne yönelik usul ve esasları belirlemek,
- Yurtların ilgili mevzuat düzenlemelerine uygun bir şekilde kullanıma hazır bulundurulmasını sağlamak,
- Yurt ve tesislerde konaklayacaklarla ilgili usul ve esasları belirlemek, ikili anlaşmalar gereği eğitim ve öğretim görmek üzere ülkemize gelen diğer ülke öğrencilerinin yurtlardan yararlandırılmasına ilişkin işlemleri yürütmek,
- Öğrenci disiplin işlemleri ile ilgili işlerin mevzuat hükümlerine uygun olarak yürütülmesini sağlamak,
- Öğrencilerin beslenme hizmetlerine ilişkin esasları belirleyerek uygulanması için gerekli tedbirleri almak,
- Yurt dışında öğrenim gören Türk vatandaşı öğrencilerin kredi, burs ve barınma işlemlerini yürütmek,
- Öğrencilerin desteklenmelerine ilişkin politikaların tespiti amacıyla gerekli çalışmaları yapmak,
- Öğrencilere verilecek öğrenim kredisi ve burslar ile kredi borcunun tespiti, takibatı ve tahsilâtı ile kredi teminatına ilişkin usul ve esasları belirlemek, kredi ve burs başvurularının alınması ve değerlendirilmesi ve ödeme işlemlerinin yapılmasını sağlamak,
- Öğrencilere verilmek üzere yapılacak bağış ve hibelere ilişkin usul ve esasları belirlemek, burs veren kurumlarla koordinasyonu sağlamak,
- İhtiyaç sahibi öğrencilere barınma ve beslenme yardımı yapılmasına ilişkin iş ve işlemleri yürütmek,
- Vergi muafiyeti tanınan vakıflar ve kamu yararına çalışan derneklere ait yükseköğrenim yurtlarında barınan öğrencilere yapılacak beslenme ve barınma yardımına ilişkin usul ve esasların belirlenmesine ilişkin iş ve işlemleri yapmak,
- 16/8/1961 tarihli ve 351 sayılı Kanunda Bakanlığa verilen görevleri yerine getirmek,
- Bakan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
KYK Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Yurt başvuruları ne zaman ve nasıl yapılır?
İlk kayıt ücreti nedir ve bu ücret ne kadardır?
Daha önce lisans eğitiminde yurtta kalan öğrenci ikinci lisans eğitimine başladığında yurt başvurusu yapabilir mi ve fazladan ücret öder mi?
İlk kayıt ücretini yatırdıktan sonra yapılması gereken işlemler nelerdir?
Yurtta kalmaya hak kazanan ve ilk kayıt ücretini yatırarak onay işlemini yapan bir öğrencinin kaç gün içerisinde yurt müdürlüğüne başvurup işlemlerini yerine getirmesi gerekmektedir?
İlk kayıt ücretini yatırdıktan sonra taahhütname onayı yapmayan ve yurtta kalmak istemeyen öğrenci ne yapmalıdır?
Yurtta barınma hakkı kazanan ancak yurtta kalmak istemeyen öğrenciler ne yapmalıdır?
Yurt yerleştirme işlemi yapılıp kayıt yaptırmayan öğrenciler seneye tekrar yurt başvurusu yapabilirler mi?
Yedek sırada yurt hakkı bekleyen ama farklı bir ilde bulunan bir öğretim programında öğrenim görecek öğrenciler yeniden yurt başvurusu yapabilirler mi?
İlk kayıt ücretini yatıran ancak taahhütname onayı yapmayan öğrencilerin ne yapması gerekmektedir?
KKTC’ de öğrenim gören öğrenciler yurt başvurusu yapabilir mi?
Ücretsiz barınma hakkı olan öğrenciler kimlerdir?
Başvuru sonuç ekranında yedek sırada olduğu belirtilen öğrencilerin yapması gereken işlem nedir?
Öğrencilerin bir eğitim-öğretim döneminde kaç gün izin hakkı bulunmaktadır?
Yurt ücretleri ne zaman ödenmelidir?
Kaydı silinen öğrencilerin güvence bedeli iade işlemleri nasıl yapılmaktadır?
Kaydı silinen ve yeniden başvuru yapmak isteyen öğrencilerin ödeyecekleri ücret ne kadardır?
Erasmus veya Farabi ile yarım veya tam dönem farklı bir üniversitede eğitim görecek öğrencilerin ne yapması gerekmektedir?
Yurtlarda barınma şartları nelerdir?
Hatalı başvuru durumunda yapılması gereken işlemler nelerdir?
İlginizi Çekebilir 👇
👉 KYK Yurt Misafir Öğrenci Olarak Kalma Şartları 2023
1. Tip KYK Yurt Özellikleri Nelerdir?
2. Tip KYK Yurt Özellikleri Nelerdir?
3. Tip KYK Yurt Özellikleri Nelerdir?
4. Tip KYK Özellikleri Nelerdir?
5. Tip KYK Yurt Özellikleri Nelerdir?
Bizi İnstgram’dan takip etmek için TIKLAYINIZ